Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Ateista

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

jak postrzegacie ateist贸w?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
postrzegam siebie dobrze :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dobrze bo to najbardziej normalni ludzie na 艣wiecie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
my艣l臋 偶e oko艂o 15-20% naszego spo艂ecze艅stwa to Atei艣ci. w sumie to bardo dobrze ;) Pozdrawiam ateistka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
tacy z was prawdziwi atei艣ci, a w Wigili臋 dzielicie si臋 op艂atkiem. I te wasze t艂umaczenia 偶e Bo偶e Narodzenie to tylko tradycja, jedyny okres kiedy mo偶ecie spotka膰 si臋 z rodzin膮 (???). I na groby ze zniczami te偶 latacie na wszystkich 艣wietych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja osobi艣cie jestem tolerancyjnym cz艂owiekiem, ale szczerze nie rozumiem ateist贸w. Nie rozumiem jak mo偶na nie wierzy膰 w nic. Cz艂owiek jest stworzony do wiary, a wiara czyni cuda. Jest tyle przyk艂ad贸w uzdrowie艅 za spraw膮 g艂臋bokiej wiary i to nie tylko w chrze艣cija艅stwie ale i w innych wyznaniach. Nie wa偶ne jakiej jest si臋 religii, wa偶ne by w og贸le wierzy膰, a wtedy cuda same b臋d膮 pojawia膰 si臋 w naszym 偶yciu. Gor膮co polecam ksi膮偶k臋: "pot臋ga pod艣wiadomo艣ci" - Josepha Murphay'iego nie wiem jak poprawnie odmienia si臋 te nazwisko...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wi臋cej odwagi wymaga nie wierzenie w nic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ateista to osoba kt贸ra nie wierzy i nic do tego nie ma wigilia czy wszystkich 艣wi臋tych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ateista nie musi by膰 kompletnie niewierz膮cy, ateizm to brak wiary w boga, a s膮 religie kt贸re bog贸w nie uwzgl臋dniaj膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Akurat dzielenie si臋 op艂atkiem to tylko polska tradycja, nie ma nic wsp贸lnego z wiar膮 w Boga. 艢wi臋to zmar艂ych za艣 to poga艅skie dziady.

Udost臋pnij ten post

nijak troch臋 nie potrafi臋 sobie wyobrazi膰 ich 偶e tak powiem... wizji tego co ponad materialne, 偶e niby 偶ycie to jest taka ksi膮偶ka, kt贸ra si臋 zamknie i ju偶? bez epilogu? hm.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a ja nie mam problemu ze sk艂adaniem 偶ycze艅 na 艣wi臋ta, to mi艂膮 tradycja, a przecie偶 dobrze im 偶ycz臋, wi臋c w czym problem? Na grobach nie by艂am od lat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale mieszkamy w Polsce i tutaj zwyczaj dzielenia si臋 op艂atkiem jest 艣ci艣le zwi膮zany z Bo偶ym Narodzeniem, dlatego nie dzielimy si臋 op艂atkiem np.3-go maja. A jesli jeste艣 ateistk膮 to dlaczego w og贸le odwiedzasz groby bliskich skoro po 艣mierci,twoim zdaniem, nic nie ma?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a kto powiedzia艂, 偶e atei艣ci wierz膮, 偶e po 艣mierci nic nie ma? Sprawd藕 lepiej czym jest ateizm. Poza tym warto dba膰 o pami臋膰 bliskich

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mi troch臋 偶al ateist贸w bo to biedni ludzie musz膮 by膰 skoro nie wierz膮 w Boga ani 偶ycie pozagrobowe. Co to za 偶ycie bez nadziei, jakbym nie wierzy艂 w nic czyli i 偶e mam dusz臋 to bym czu艂 si臋 jak zwierz臋, umr臋 i nic nie pozostanie po mnie i po co w og贸le 偶y膰 jak si臋 nie wierzy w Boga.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Prawdziwy ateista odcina si臋 od wszystkiego co zwi膮zane jest z religi膮 i nie bierze udzia艂u w obrz膮dkach bo "s膮 mi艂e". R贸wnie dobrze mo偶esz sk艂ada膰 偶yczenia bliskim w pierwsz膮 艣rod臋 pa藕dziernika. Dlaczego akurat to robisz w dniu kiedy narodzi艂 si臋 B贸g w kt贸rego nie wierzysz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
bo lubi臋 tradycj臋 艣wi膮t - i nie wiem kim jeste艣 偶eby m贸wi膰 jaki jest prawdziwy ateista skoro najwyra藕niej nie wiesz, 偶e np. buddysta jest ateist膮 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ateista wierz膮cy w 偶ycie pozagrobowe??! No tego to jeszcze nie grali. A czy po "tamtej stronie" jest jaki艣 podzia艂 na ludzi dobrych i z艂ycch, kto to os膮dza jesli nie ma Boga, odpowiedz mi drogi ateisto.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
s膮 ludzie kt贸rzy wierz膮 w r贸偶nego rodzaju energie, inne wymiary itd. Akurat nie moja bajka, ale okre艣lenie "ateista" dotyczy wy艂膮cznie os贸b kt贸re nie wierz膮 w boga, a jest masa religii ateistycznych. Wracaj膮c do 艣wi膮t - moja rodzina jest wierz膮ca, obchodz膮 艣wi臋ta, czemu mam z nimi nie sp臋dzi膰 艣wi膮t skoro mnie zapraszaj膮, chc膮 mnie widzie膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Buddysta wierzy w Absolut, si艂e wy偶sz膮 wi臋c nie jest ateist膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to si艂a, nie osoba, wi臋c nie jest bogiem ;) Teoretycznie mo偶na wierzy膰 w jakie艣 "si艂y nadprzyrodzone", chocia偶 g艂upi ludzie cz臋sto dodaj膮 to do definicji ateizmu. Je偶eli o mnie osobi艣cie chodzi to nie wierz臋 w boga, energie, si艂y sprawdze i 偶ycie pozagrobowe, a mimo to szanuj臋 pami臋膰 zmar艂ych i nie mam alergii na ozdoby 艣wi膮teczne

Udost臋pnij ten post

wiem czym jest ateizm i zazwyczaj jak kto艣 nie wierzy w Boga to i w 偶ycie pozagrobowe te偶 nie, oczywi艣cie mo偶na napisa膰 na kafe, 偶e w 偶ycie pozagrobowe tak, 偶eby Ci臋 nie wzi臋li za osob臋 bez wyobra藕ni;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
s膮 ludzie wierz膮cy w lecznic膮 moc kryszta艂贸w, wi臋c przyjmuj臋 wszelkie wersje i nie oceniam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Niekazdy ateista wie ze teoria Darwina wziela w leb:-) . Bozia z wami teoretykami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wzi臋艂a w 艂eb bo to ju偶 nie teoria a praktyka poniewaz wszystkie za艂o偶enia Darwina sprawdzi艂y si臋 materialnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a czy ateista mo偶e by膰 zabobonny?Bo moja bratowa, z kt贸r膮 nie mo偶na normalnie porozmawia膰 na temat wiary i Pisma 艣wi臋tego bo wszystko neguje, a z drugiej strony nie znam tak zabobonnej osoby- w ci膮偶y nie mia艂a 艂a艅cuszka na szyi bo dziecko si臋 udusi, po narodzinach dziecka zawi膮za艂a mu czerwon膮 nitk臋 na r臋k臋, wierzy w jaki艣 uzdrawiaczy co lecz膮 jajkiem itd. Czy takie zachowanie gryzie z ateizmem czy raczej to nic niezwyk艂ego?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Buddysta jest agnostykiem, a nie ateist膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jasne, 偶e mo偶e by膰 nast臋pny go艣膰 - to ju偶 zale偶y od tej osoby, nie wciskaj nikomu s艂贸w do gard艂a

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Te偶 kiedy艣 by艂am ateistk膮. Ale.. najpierw w wypadku zgin臋艂a moja o rok starsza siostra, mia艂a 16 lat. Rok p贸藕niej odszed艂 tato- guz m贸zgu- w 3 miesi膮ce po diagnozie. 1,5 roku p贸藕niej mama- nowotw贸r piersi- 6 miesi臋cy po diagnozie. Przez 2 lata nie 偶y艂am, wegetowa艂am jak ro艣lina. Pozna艂am m臋偶a, pom贸g艂 mi si臋 pozbiera膰. 3 lata p贸藕niej 艣lub. Zasz艂am w ci膮偶臋 po roku stara艅. W 6 miesi膮cu ci膮偶y- wypadek. Ja z c贸reczk膮 wysz艂y艣my ca艂o, m贸j m膮偶 przyj膮艂 ca艂e uderzenie na siebie. Lekarze nie dawali szans, za du偶e obra偶enia wewn臋trzne. Wymkn臋艂am si臋 do kaplicy szpitalnej- mia艂am zakaz chodzenia. P艂aka艂am i modli艂am si臋. Jak m贸wi膮, jak trwoga to do Boga. Obieca艂am, 偶e nigdy w Niego nie zw膮tpie, przeprosi艂am za brak mojej wiary, i b艂aga艂am o 偶ycie m臋偶a. Po 2 dobach stan m臋偶a zacz膮艂 si臋 poprawia膰, lekarze mogli podj膮膰 si臋 operacji. Min臋艂y 4 lata, m膮偶 po ci臋偶kiej walce, jest ca艂y i zdrowy, opr贸cz lekkiego utykania. Mo偶e to zbieg okoliczno艣ci, cho膰 ja wierz臋, 偶e nie. Kiedy si臋 modli艂am, czu艂am to co艣, nie da si臋 tego opisa膰. Moja wiara dzisiaj jest r贸wnie silna jak wtedy.

Udost臋pnij ten post