Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kto sie zna na elektryce pilne !!

Polecane posty

Gość gość

mam te nowe bezpieczniki przy liczniku a w tamtym tygodniu kupiłam sobie kuchnie elektryczną (do tej pory miałam gazową) i bojler i jak grzeje sie woda to nie moga obiadu gotować bo sie bezpiecznik odłącza albo jak np gotuje na 2 palnikach to 3 nie moge włączyć bo też sie wyłancza albo jak gotuje obia to już piekarnika nie moge włączyć ani pralki ani odkurzacza czy ktoś wie czemu tak sie dzieje?

Gość gość
zgłosić do elektrowni i wymienic bezpiecznik na większy moim zdaniem najlepiej na 25 a

Gość gość
bo sa za słabe bezpieczniki. a sa takie bo ktoś takie załozył "bo tak" albo bo instalacja nie wytrzyma większego obciążenia. musi zobaczyć to fachowiec elektryk

Gość gość
no licznik byl zmeiniany kilka lat temu wtedy elektrycy pytali sie z jakich urządzeń korzystamy na codzień ale wtedy nie myślałam że będe zmieniac kuchnie i ogrzewacz wody z gazowego na elektryczny musze jutro to zgłosić bo już tak mnie to denerwuje

Za słabe bezpieczniki a może celowo takie bo np instalacja niedostosowana do dużego poboru mocy . Weż elektryka niech obejrzy instalację i ew zmieni bezpieczniki

Gość gość
za duzy pobor pradu jak na bezpiecznik pod ktory jest podpiete i wywala

Gość gość
Zlicz pobor pradu ,wymien bezpiecznik na nowy. Wezwij elektryka, albo wsadz gwożdzia.

Gość gość
jakeigo gwozdzia jak zliczyć pobór prądu ?

Gość szeregowy czereśniak
bo masz w mieszkaniu jedną fazę i na tej fazie jest zabezpieczenie 16A. To stanowczo za mało. Każde urządzenie pobierające więcej niż 1500wat powinno być na oddzielnej fazie. W twoim wypadku nic nie zrobisz, bo zakładając większy bezpiecznik możesz spalić instalację. A przy okazji i dom.

Gość gość
ciebie p****ało kto normalny kupuje kuchnie na prąd ty dopiero pożałujesz tej decyzji jak ci za prąd przyjdzie zapłacić

Gość gość
nei to jest jakoś tak że kuchnia i łazienka i salon razem a sypilania i dwa pokoje odzielnie i na zwenątrz odzielnie coś mi się wydaje że po 10 a były bezpieczniki zakładane a płyta ceramiczna ma na wszystkich polach 7200w bojler 1800w piekarnik 2700w

Gość gość
Na bezpiecznikach jest napisane jakie maksymalne obciążenie

Gość gość
jak stara instalacja możesz sama wymienić na 20a nic sie nie stanie sam tak zrobiłem i działa.

Gość szeregowy czereśniak
jak się oblicza pobór mocy? pobór urządzenia podzielisz na 220. przykład piecyk pobiera 1800W , dzielisz to na zasilanie w sieci. Czyli 220V. Masz ponad 8 Amper. Bezpiecznik na jednej fazie to 16A. Załóż większy bezpiecznik, to w przypadku pożaru, żadna firma nie wypłaci ci ubezpieczenia

Gość belka7
Zajmowanie się elektryką bez uprawnień jest bardzo niebezpieczne. Warto zostawić tę pracę specjalistom. Oni: http://zpue.pl/ realizują wszelkie zlecenia związane z elektroenergetyką. Prowadzą profesjonalny serwis systemów zasilania.