Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusia

CZERWCÓWKI 2015

Polecane posty

Aleksandra u nas jest to samo - jak są goście to Martynka jest grzeczna jak aniolek, zazwyczaj wtedy śpi a jak nie ma nikogo to pokazuje rożki :D a potem wszyscy się dziwią ze narzekam skoro ona taka grzeczna. Odnośnie kupek to właśnie była u nas położna i mówiła ze skoro karmie piersią to nie ma się co przejmować jeśli jest jedna kupa na dzien albo 2 dni. Gdyby dłużej nie było i dziecko by się bardzo meczylo to wtedy mozna się zacząć martwic. I spróbować odstawić nabial bo podobno on powoduje zaparcia. Co do katetera to wiem wlasnie ze trzeba uważać bo dziecko może się za bardzo przyzwyczaić ale jeśli mala bedzie miała wielki problem z kupka to się nie będę zastanawiać tylko kupie. Katalpa ja też jem dduzo jabłek a problem z kupka jest, mam nadzieje ze chwilowy. Co do wagi to ja mam juz mniej niż przed ciąża. Miałam 63 kg a teraz jest 58. Sama nie wiem czemu bo apetyt mam duży wiec pewno niedługo mi sppwrotem przybędzie. Brzuch mam taki jakbym sobie zjadła porządny obiad wiec nie jest zle. u nas w nocy pobudki są zazwyczaj 3razy. Koło 12, 2-3 i 5 także nie jest zle. Aliszon daj znac po wizycie u kardiologa.

Wera, aska u mnie mala też się złości ale tylko na początku dopóki nie złapie dobrze brodawki i nie zacznie jej porządnie pokarm lecieć. A później to juz się tylko śmieje :)

Gość aska179
Mania ale u nas rowniez jak ktos jest to spi wczoraj byli moi rodzice to caly dzien aniolek i mowia mi ze narzekam a on taki grzeczny. Ze spaniem w nocy pobudka o 12, 2-3 i 5-6. Jak Wy szybko do wagi wrocilyscie u mnie jeszcze 8 kg wiec bardzo duzo.

Gość Wera33
Jakie mleko podajecie dzieciom? Dzis byłam w rossmanie i zgłupiałam bebilon bebilon nutrica it moze cos podpowiecie?

Gość AleksandraJL
Dziewczyny u nas masakra. Caly dzien próbujemy sie dostać do laryngologa bo chyba jednak cos z uchem ma. Skierowanie nie pomoglo bo trzeba się rejestrować i prywatnie tez terminy dopiero na sierpnia. To chore zero litości ci lekarze maja mąż blagal babe to nie przyjmie. Poryczalam się pojechaliśmy do innego miasta ale tez nie przyjmie prywatnie. Po znajomości przy poruszeniu dosłownie nieba i ziemi jestesmy wcisnieci na jutro na 9 prywatnie....padam. Od rana spal moze godzinkę sumując krótkie drzemki w samochodzie. Tak mi go zal.teraz zasnal na raczkach u tatusia

Gość Wera33
Aleksandra a co ma z uszkiem? Poradzicie cos odnosnie mleka?

Gość Aliszonn
Aleksandra współczuję, ja w zeszłym tygodniu przeszłam to samo. Skierowanie do kardiologa mam z dopiskiem na cito, ale i tak nikogo to nie interesowało. Obdzwoniłam wszystkie możliwe miejsca w w-wie gdzie jest poradnia kardiologiczna dla dzieci i terminy najwcześniej na październik. Na nic się zdało tłumaczenie że mój syn jest wcześniakiem i nasza dr wystawiła skierowanie z prośbą aby jak najszybciej to skonsultować. Też się nastresowałam, dopiero po znajomości udało się znaleźć termin na jutro. Niestety nasza służba zdrowia mocno kuleje, chociaż dziwie się bo chore dzieci powinny być przyjmowane w pierwszej kolejności. Daj znać jutro co z tym uszkiem u maluszka, dużo zdrówka! Wera moja koleżanka karmi swojego enfamilem i mówi że jest najlepszy wg niej. Po bebilonie i bebiko jej synkowi sie strasznie ulewało, teraz na enfamilu jest ok. Sprawdzała jeszcze nutramigen czy jakoś tak, ale mały nie chciał jej tego wogóle pić.

Gość aska179
Wera moja siostra swojemu dawala nutramigen ale jemu ulewalo sie i na dodatek smierdzace strasznie a po bebilon bylo ok akurat to chyba zalezy od dziecka.

Gość Anett304
Hej dziewczyny. Widzę, że tutaj macie problemy z dostaniem się do lekarza, masakra jakas wczoraj tym kraju się dzieje :/ współczuję Wam cholernie, trzymajcie się i trzymam kciuki żeby wszytko było dobrze z msluszkami. Ja zaczęłam czytać książkę pt. Język niemowląt i ona pisze tam żeby karmić dziecko co 2,5-3 godz kurde u nas to chyba jest niemożliwe, twierdzi, że jak dziecko wcześniej płacze to chodzi o coś innego. Doradza żeby zrobił "łatwy plan " czyli zapisywać wszytko. I robić tak: jedzenie, aktywność, sen nigdy na odwrót a u mnie jest aktywność ( zmiana pieluszki) , jedzenie, sen. I w ogóle dużo takich rzeczy tam jest opisane, ale ja chyba nie dam rady się do tego dostosować, mała zasypia przy piersi, biorę ja na ręce żeby się jej odbilo, wtedy też śpi i do łóżeczka i tak robimy juz miesiąc a teraz nagle mam wszystko zmieniać i mieszać jej w głowie, chyba to nie przejdzie. Wczoraj Lenka dala nam popalić od 15 do 21 nie spala, była tak zmęczona, że ciężko ją było uspokoić, co usnela lekko, budziła się i znów w płacz, czasami jest masakra, szkoda mi jej jak tak płacze. Właśnie teraz jemy ;)

Anett też czytałam ta książkę. I tam wszystko się wydaje takie łatwe a jak przyjdzie co do czego to tak prosto nie jest.

Gość AleksandraJL
Wera- bo Leon jest niespokojny, lapie sie raczka za uszko, macha rączkami i nóżkami. Byliśmy u lekarza kaze isc do laryngologa bo może ma chore ucho co by dużo wyjasnilo jego zachowanie. Chcemy to wykluczyć. To Ty pisalas , ze masz problem w wypróżnianiem? Czy bierzesz czopki glicerynowe? Spróbuj! Mi polozna podpowiedziala. Po cesarce troszkę trzeba tym jelitom pomoc, bo zostały naruszone. Codziennie aplikowalam 1 czopek i jakos się ruszylo to wypróżnianie Dziewczyny co do karmienia o tego, ze dzieciaczki sie denerwują to nawilzacie nosek? U nas bylo to samo i dajemy wode morska do nosa i duzo pomoglo. Pediatra nam podpowiedzial robiliśmy to sporadycznie teraz stosujemy 6 razy dziennie tak jest napisane na opakowaniu i ladnie ciągnie pierś bo nie ma sucho a to ponoć drażni Aliszonn-wlasnie bez komentarza z ta sluzba zdrowia szkoda nerwów :/ ale ze prywatnie takie kolejki to nie mialam pojecia Anett, Mania- ja tez to czytałam i u nas to nie przyjdzie . Nasz maluszek sam sobie wyznacza co mu sie podoba. Najgorsze kilkugodzinne czuwanie polaczone z płaczem... Mam nadzieje ze wizyta cos nam wyjaśni. Wtedy znalabym przyczyne

Gość AleksandraJL
Aliszonn- co dawalas Kornelkowi na katar?

Gość Wera33
Aleksandra Dzieki za rade z tym psikaniem do noska Nie wpadła bym na to Moze faktycznie z tego sie córka denerwuje a człowiek nic nie reaguje Tak ja mam problem z wypróżnieniem i czopki pomagają ale i tak jest zatwardzenie. My sie karmimy juz od rana w nocy jadła cos do 24, potem pobudka koło 4 wiec noc przespana. Anette nas uczyli w szpitalu tak dzialac budzić aktywność ( pieluszka) karmienie spanie. To tez tak robie. Pasuje mi to ze usypia sie przy cycku chociaz wiem ze to tez tak nie powinno byc. Ale nie mam siły jej nosić i huśtać by usnęła. Powiem Wam ze na początku w nocy to sie zrywałam na baczność a teraz wychodzi zmęczenie i coraz trudniej mi sie zebrać.

Gość Lv
Ja moja karmie enfamilem, przez kołki na chwile nutramigenem ale nie ma poprawy wiec wracam do podstawowego mleka. Wczoraj był cały dzien ryk, zasnęła dopiero o 22. Ale dzisiaj odrazu po karmieniu na brzuch jak leniwca i masaż poszło co miało odejść i zasnęła. Wiec mam 3h spokoju. Stresuje sie usg bioderek, wera pokazali Ci jak pieluchowac maluszka ? Ps gdzie robiłaś to usg ?

Gość aska179
Aleksandra wyprobuje bo psikalam tylko 2 razy dziennie... miejmy nadzieje ze to bedzie to;) moj ma juz _ 3 tyg a pepek jeszcze nie odpadl czy to nie za dlugo?

Gość asieńka27
heja dziewczyny. cały czas was czytam choc nie mam potrzeby pisac .moja livka jest taka spokojna...w nocy spi- ttylko 2 pobudki mi serwuje;) z karmieniem- oczywiscie piersia-nie mam problemów. co do karmienia to rockowa zeby miec pokarm trzeba jesc i pic przede wszystkim. sama zauwazyłam ze jak mało piłam w dzien to nie miałam co odciagnac.poza tym nie ma czegos takiego jak brak pokarmu... jesli masz mało pokarmu musisz pomimo tego czesto przystawiac malucha do piersi-tym dajesz im znac ze jest popyt i trzeba produkowac wiecej. a jak sie kobietta na samym poczatku przestraszy ze nie ma i zacznie jeszcze dokarmiac mm to i dziecko bedzie z piersi mniej jadło i kolko sie zaczyna. dziecko tez może sie denerwowac i wyrzucac sutka przy karmieniu bo za bardzo tryska z brodawki- ja np tak mam ze leci jak z fontanny i nie raz juz opryskałam mała;p ale chodzi o to ze dziecko nie nadazy połykac i sie denerwuje. albo na odwrót. jest leniwe i nie chce mu sie odpowiednio mocno ssac jak mało leci. poza tym na katar jest dobre mleko matki- dziwnie brzmi ale wypróbujcie! ja tak w 2 dni wyleczyłam ropijace oczko! naprawde działa i jest naturalne;) fajne te wasze dzieciaczki!!!

aska z pepkiem to nie mozna sie partolic ze tak to ujme. ja tez delikatnie przecierałam a połozna przyszła i zaczeła tam jezdzic to od razu odpadł. powiedziala ze jakby dalej tak go delikatnie traktowac to stan zapalny murowany!. wiec wez tym wacikiem mocniej pociagnij i zobaczysz ze odpadnie. 3 tyg to stanowczo za długo. miałas wizyte kontrolna??

Nam też długo kikut siedział i dlatego, bo bałam się go mocno przecierać. Położna poleciła gaziki Leko, bo w szpitalu tylko octeniseptem kazali. Po tych gazikach moment i odpadł.

Gość Lv
Mi położna kazała ruszać góra dol prawo lewo, szybko odpadł.

Gość wera33
Co do pepka to tez sie obchodzilam b delikatnie. Dopiero polozna pokazala jak wywijac w prawo w lewo. I tez polacala gaziki z alkoholem ze lepiej wysuszaja. Oczywiscie pepek odpadl i podchodzila krew z pare dni ale juz sie w pelni zagoil. Lv lekarza od usg polecila mi pediatra, ale w necie tez idzie znalesc. I ten od usg powiedzial ze Sara ma slabo wyksztalcone bioderka szczeg lewe. Pieluchowanie polega na tym zeby dziecko spiac czy czuwajac nie prostowalo nozek tylko caly czas mialo podkurczone - zgiete w kolanie. Tak samo jak nosic noworodka to przodem do brzucha i szeroko nogi. Na moje pytanie czy to powazna sprawa z tymi bioderkami odpowiedzial ze one sa nie dojrzale tak jak jej zoladek jest nie dojrzaly do jedzenia zuru czy kielbasy. Uznalam to wiec za czesta przypadlosc i przestalam sie martwic. Za 6 tyg do kontroli , koszt wizyty 50zl. Dla mnie szok cena bo 2 tyg wczesniej u neurolog za 15 min zaplacilam 100zl.

Gość Wera33
Asienka tez wszedzie czytam ze mleko leci z cycka i dostosowuje sie do zapotrzebowania Tylko czemu wydaje mi sie ze ona mimo ze wisi non stop nie tyje troche więcej Jutro jade ja zważyć bo ile mozna dywagować Asienka zapomniałam o piciu wody u mnie to picie to gaszenie pragnienia a w szpitalu lekarz mi powiedział ze min 1.5 litra wody. I więcej sie udzielaj :) Lv jeszcze ten lekarz mi powiedział ze problem z tymi bioderkami dot bardziej dzieci po cc i moze tym bardziej zalecił pieluchowanie.Dodał jeszcze ze co Sara taka mała a ja ze w 38 tyg sue urodziła z waga 3 kg i on nic nie skomentował. I od tego czasu sie martwię mała waga dziecka. Aliszon jak tam wizyta u kardio?

My byliśmy dzisiaj na ważeniu i wizycie u pediatry. Martynka wazy 3300i lekarz powiedział ze ładnie przybiera i się nie ma co martwic. Waga urodzeniowa to była 2900 a wyjściowa ze szpitala 2700. Dziś ma równe 3 tygodnie. Także wera, mi się wydaje ze nie masz się co martwic. Idzcie jutro się zważyć to będziesz spokojniejsza. co do picia to u nas też w szpitalu mówili ze 1.5 litra ale w dzien i drugie 1.5 litra w nocy. Chyba bym pol nocy spać nie musiała żeby tyle wypić. Ja akurat na brak pokarmu nie narzekam, muszę często ściągać bo mam za dużo. Ostatnio się juz zastanawiałam jakby troche przyhamować laktację ale boje się ze jak zacznę kombinować to żebym całkiem pokarmu nie straciła.

Gość aska179
My mamy takiego super lekarza ze jeszcze do nas nie dotarla a maly ma 3 tyg i 3 dni , a polozna byla zaledwie raz. Bylismy sie upomniec to spokojnie przyjdzie tak wiec zastanawiam sie nad zmiana przychodni... Ten pepek ladnie zaschniety brzydko nie pachnie tylko odpasc nie chce i tym sie martwie. Przy pierwszym w 8 dobie odpadl.... Psikam tylko octeniseptem...

Gość Wera33
Chyba jednak mam sie czym martwić bo Twój dzidziuś przybrał 600 a moja po 3 tyg ledwo ponad 300 jak to liczyłam to w tej najniższej dozwolonej skali. Jutro ja zwaze.

Gość gość
Dziewczyny czy moge kupic kropelki od kolki ESPUTICON ?czy one pomagaja na kolki czy cos innego

Gość Anett304
Ja używam esputiconu i nie narzekam ;) mała kolek nie ma, daje jej jedna krople dwa razy dziennie

Gość gość
Ale codziennie dajesz czy tylko wtedy kiedy widzisz ze jest taka potrzeba ?i dajesz przed karmieniem?

Trzeba dawać codziennie przed karmieniem żeby działało. Wera a ro eazylas juz Sarę ze wiesz ze tylko 300 przbrala?

Gość Anett304
Ja używam esputiconu i nie narzekam ;) mała kolek nie ma, daje jej jedna krople dwa razy dziennie

Gość Anett304
Kurde coś mi się zacielo i dodało dwa razy moją wypowiedź. Tak codziennie jedna rano w trakcie jedzenia i jedna wieczorem