Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusia

CZERWCÓWKI 2015

Polecane posty

Gość aska179
U nas noc spokojna jednak maly wczoraj od 18-24 caly czas plakal nic nie pomagalo a ja na dodatek sama w domu bylam wiec te szesc godz dal popalic.

U nas codziennie od 18-21 sa zlosci i placze, wydaje mi sie ze to kolki. Pozniej zasypia (oczywiscie na rekach) i w nocy sa 3 pobudki o 12 o 3 i o 5 a od 6 juz pobudka ostateczna. Wczoraj bylismy prosic matke chrzestna wlasnie w tych godzinach kolkowych i oczywiscie bylo zlosnikowanie, dobrze ze bylo wiecej osob do noszenia. Ale ja za takie wizyty to juz podziekuje

Dziewczyny przy karmieniu sztucznym podajecie wit K? I jak wam ZUS wyplaca pieniądze? Tzn. Ktorego dnia miesiaca? Bo u mnie juz minal ponad miesiac a kasy jak nie bylo tak nie ma.

Gość aska179
Wlasnie tez minal u mnie ponad miesiac a kasy nie ma.

Gość gość
Mania przy mm nie podaje sie Wit. K

Gość AleksandraJL
Ja dostalam 28 teraz we wtorek czyli czekalam ponad miesiąc. Mania to na pewno kolki:/ jak zawsze wieczorem jest ta jazda. Wspolczuje Ci kochana. A u nas akcja kupa. Od rana tak sie meczyl napinal słyszę, ze zrobil kupke , wzielam go do przewiniecia i patrzę mala kupa prawie nic i nagle taki strzał, on caly w kupie i ja i przewijak. On zawsze takie kupy robi, pod takim ciśnieniem! Raz prawie do ściany dolecialo tak mocno ciśnie a sikanie? Zawsze czeka zeby tylko ściągnąć pieluszke i od razu sika codziennie mąż obsikany , ja i pobliskie rzeczy. Klade mu pieluszke tetrowa na siusiaka i nie pomaga bo dopiero zacznie sikać jak nic do niego nie przylega. Czy Wam pomogla ta herbata koperkowa? Czy naprawde powoduje wzdęcia? Chciałabym podać ale sie boje ze pogorsze sprawę z gazami

Gość Mania1989
Aleksandra ciezko powiedziec jak herbatka jest. Mi polozna powiedziala zeby odstawic bo ppwoduje wzdecia a przeciez od lat herbatke koperkowa sie stosowalo na bolacy brzuszek u dziecka. Kuzynka mi za to polecala wode koperkowa zamiast herbatki. Podobno lepsza tylko ciezko ja dostac.

Dziewczyny chyba ktos mi dziecko podmienil :-) jest godzina 21 a tu zadnych krzykow nie bylo, mala smacznie spi. Jesli jutro tez bedzie spokojna (a mam taka nadzieje) to obstawiam ze kolki powodowalo bebiko.

Gość Anett304
Mania oby dziś tez było ok :) moja mała wczoraj prawie w ogóle nie chciała spać ale była grzeczna, zero płaczu. Ja do niej gadałam ona do mnie gluzyla, uśmiechała się, Wczoraj też pierwszy raz niunia leżała na macie edukacyjnej, ależ była wpatrzona w te wszystkie wiszące zabawki :) aż się serce radowalo jak widziałam te szczesliwe oczka:)miłego dzionka

Gość Wera33
Anette moja tak patrzy w karuzele:) Ja miałam b fajna noc jak za dawnych czasów. Sara poszła spac o 23 i wstała po 5 rano. Przespalysmy cięgiem 6h:) ale to nie wszystko. Nakarmiłam ja, przebralam i była 6:30. To myśle sobie ze sie juz nie kładę pora wstawać. I tak na chwile sie położyłam i patrzę a tu 8:30. Dawno nie spałam dłużej niż 5 godz na dobę. Moj organizm przeżył zapewne szok. Tak Pozatym ok. Wczoraj byłam w CH, nosidełko włożyłam do wózka marketowego, małego za rękę i długa po sklepach. Ja wybierałam ciuchy dla Sary a syn pięciolatek sam sobie wybrał skarpetki i buty:) i to najładniejsze. Stwierdzam ze najlepsze skarpetki ma jednak h&m w tych wielosztukach. Cenowo i jakościowo b sie sprawdzają niż in marek. Kupisz kilka par i spokój na pare mies. Oczywiście nie obyło sie bez dokarmiania małej Sary miedzy wieszakami. W takich chwilach jak te,cieszę sie ze jestem KP bo to duże ułatwienie:) A co tam u Was?

Gość gość
U mnie jesli chodzi o zus ro tylko w pierwszym miesiącu gdy maja to przeliczyć to trwa to miesiąc i tydzień. Tak samo bylo z pierwszym zwolnieniem w ciąży jak i teraz z zasilkiem. A juz wyplacili mi drugi pod koniec miesiąca.

A co tu dzisiaj taka cisza? My dzis bylismy na grilu u tesciow, mala byla triche niespokojna ale w porownaniu do wcześniejszych dni to widac poprawe. Mam nadzieje ze bedzie juz tylko lepiej. Zastanawiam sie czy szczepic na pneumokoki i rotawirusy. Wy szczepicie? Kasy z zusu dalej nie ma, leca sobie w kulki. Jak mi wyplacili za duzo L4 (mialam do 27 a 23 urodzilam wiec o 4 dni mi wyplacili za duzo) to kazali zwracac w ciagu tygodnua i jeszcze odsetki naliczyli jakby to moja wina była. A jak oni mają coś wypłacić to trzeba czekać.

Gość Lv
Nie nie szczepilam ani na Rota ani na pneumo , pisałam gdzieś wcześniej o tym. Na drugim szczepieniu rozważam pneumo, ale na Rota napewno nie. U nas właśnie Zasypianie po kąpieli, maz pali ognisko, mam nadzieje ze młoda sobie bedzie spokojnie spać, i nie bede musiała ciagle biegać na gore :). Miłej nocy dziewczyny. Ps dla dziewczyn, ktore stosują daddy, w biedronce jest orzeczenia 130szt za 50zl. Pozdrawiam

Gość aska179
Mania kazali Tobie zwracac? Ja jak urodzilam 21 a zwolnienie mialam do 28 to maz podjechal sie zapytac i Pani powiedziala ze zostanie to rozliczine przy macierzynskim. U nas noc spokojna dwie pobudki do kp 2.30 i 5.30 ale od rana juz noszenie na rekach.

Gość Wera33
U mnie jak pojdzie spac o 21-23 wieczorem to pobudkę mam o 4-5 rano. Wiec ok. A co tam u Was? Ja jestem zarejestrowana na pue i przelewy mam zaplanowane na 27 każdego miesiąca. I tak tez dostaje.Tyle ze ja jestem na własnej działalności wiec moze byc inaczej. Pozdrawiam.

Aska tak, musialam zwrocic 43 zl. Wera a jak sie mozna zalogowac na tym pue? U nas standardowo 3 pobudki takze nie jest zle :-)

Gość tulipka32
Wera, przypomnij mi kiedy urodzilas i kiedy dostalas pierwszs wyplate macierzynskiego? Kombinowalas zeby bylo wiecej? :) ja jak poszlam do ZUSu 10 dni po porodzie czyli pierwsze dni lipca to pani powiedzisla ze pierwsza wyplata we wrzesniu....... co prawda bedzie wyrownanie za wakacje ale jak dla mnie masakra :(

Gość Wera33
Tulipka urodziłam 12 czerwca a pierwsze macierzyńskie przyszło 27 lipca, i mam rozpisane w pue co 27 każdego mies przelew z tytułu macierz. I tak podwyzszalam ubezpieczenie. Aska zeby sie zalogować na pue musisz isc do Zusu po hasło z dowodem osobistym.

Gość Wera33
Aska wróć jeszcze raz. Wchodzisz na stronę z pue, wybierasz pierwsze logowanie itp , klikasz i wypełniając co potrzeba wyświetli sie strona ze masz 7 dni na odebranie hasła z Zusu, wtedy idziesz do oddziału z dowodem osobistym. Chyba tak to było.

Gość Wera33
Tulipany a dlaczego we wrześniu dopiero?

Gość gość
Mam pytanie czy ktoras z Was skladala juz papiery na becikowe?

Gość Aliszonn
Hej dziewczynki. trochę nie pisałam, walczyłam z kryzysem laktacyjnym. Na szczęście nam się udało i wszystko już wróciło do normy ale mam trzy dni wyjęte z życia. Cycki puste i wiecznie płaczący bo głodny Kornelek- masakra. Ciesze się ze juz mam to za sobą. Ogólnie u nas w porządku, Kornelek się trochę uspokoił i już nawet sam potrafi chwilę w bujaku poleżeć. Jutro idziemy na zaklejenie pępka, gdyż ta jego przepuklina sie powiekszyła. Tak czytam Was i jestem w szoku ze macie takie opóźnienia w wypłacie macierzyńskiego. Ja urodziłam 5.06, macierzyński wziełam od 01.06 bo do 31.05 miałam tylko zwolnienie i 29.06 dostałam pierwszą wypłatę za czerwiec właśnie. Teraz w zeszłym tyg dostałam już lipcowy mac z tym że w dwóch przekazach. Z chorobowym tez nie było problemu, po kontroli wypłacali mi wszystko w terminie. Wiem z autopsji ze z Zusem trzeba przyjąć taktykę natręctwa, jak się bedzie dzwoniło codzień i pytało w kółko jedno i to samo to szybko wypłacą( koleżanka tak robiła, już babki w zusie miały jej dość).

Gość gość
Co tam dokladnie trzeba z tych papierow do becikowego?

U nas z papierow trzeba bylo pity za 2013, akt urodzenia, zaswiadczenie ze sie bylo pod oieka lekarza przed 10 tc. I dodatkowo wniosek plus kilka oswiadczen m.in. o gospodarstwie rolnym, o dzialalnosci gospodarczej. I trzeba znac wtsokosc skladki zdrowotnej 9%. W moim przypadku np. Jak maz zmienil prace w 2013 to musialam doniesc swiadectwo pracy i nowa umowe, wtedy liczyli to jako dochod utracony.

My dzisiaj caly dzien w drodze, bylismy zapraszac na chrzciny, odwiedzilismy 3 moje siostry, brata i pradziadka. Takze juz wszyscy zaproszeni teraz tylko impreze trzeba szykowac. Martynka byla bardzo grzeczna, wiekszosc czasu przespala. Dzisiaj bylismy z nia pierwszy raz w kościele i cala msze spala. Dostalismy kiedys od mojej siostry "odcisk bobasa" - gips w ktrym odbja sie stopke i raczke dziecka na pamiatke. Dzisiaj to robilismy. Dziewczyny mowie wam, wszystko bylo w gipsie. Martynka cale stopki i lapki miala upackane, ja cala brudna, maz to samo. Juz nie mowiac o wanience i panelach. I jeszcze zeby to jakos ladnie wyszlo to by bylo ok a tu wyszlo takie cos co ciezko okreslic :-) a bylo robic tak jak na instrukcji napisane (przy spiacym dziecku) to nam sie zachcialo inaczej ;-) jak mi sie uda uchwycic to jutro wysle zdjecie.

Gość gość
Dziekuje za odpowiedz

Gość Wera33
Mania oczywiście umieść foty. Apel do dziewczyn jak macie sie czymś pochwalić lub nie to oczywiście wysyłajcie zdjęcia. My planujemy chrzciny na wrzesień i zapraszamy najbliższa rodzine czyli rodzicow, braci meza, moja siostrę, i dziadka ( jeden mi został) a no i moja kuzynkę która jest Chrzestna.