Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WerdziakowaS2

Zmiana szkoły i podjęcie pracy w wieku 18 lat. Możecie doradzić ?

Polecane posty

Gość WerdziakowaS2

Chciałabym dowiedzieć się co myślicie na ten temat . Moja historia jest taka ; Mam 17 lat , a w grudniu kończę 18 . Uczę się w technikum żywienia 3 rok . Muszę przyznać , że ta szkoła w ogóle nie przypadła mi do gustu , ponieważ gotować nie lubię i w przyszłości kucharką na pewno nie będę . Zawsze marzyłam o tym aby iść do zawodówki za fotografa , a później uczyć się dalej i pracować lub też iść do LO a później zrobić jakąś szkołę policealną zaocznie ( myślałam nad pracą z młodzieżą lub starszymi ludźmi ) i też pracować . Myślę , że w życiu trzeba dążyć do tego co chcemy robić i co lubimy robić . Przy wyborze technikum kierowałam się tylko tym ze moi znajomi tam szli i tym, że siostra to samo technikum skończyła . Na chwilę obecną myślę czy nie zrobić tak że przenieść się liceum zaocznego w ramach kontynuacji technikum czyli bym od pierwszej klasy nie zaczynała, a w weekendy bym się uczyła ( co drugi weekend ) w tygodniu bym pracowała. I teraz pytanie do Was ; Jak wy byście zrobili .? Czy chodziliście by do końca do technikum i robilibyście to czego nie lubicie czy raczej przenieślibyście się do LO zaocznego ? Muszę jeszcze dodać , że ze szkoły całkiem nie zrezygnuję , bo zależy mi na maturze . ;)

Gość WerdziakowaS2
to jak pomoże ktoś ? ;)

Gość gość
Ja bym na Twoim miejscu zdała maturę w tej szkole i uzyskała zawód, który może jednak się przyda, choćby przez czas być ,może płatnej nauki nowego zawodu. Jesteś bardzo młoda i masz szansę wyuczyć się nowego zawodu spokojnie i zmieniać pracę nawet kilka razy. Przez ten rok rozejrzyj się dokładnie w ofercie edukacyjnej (gdzie i jak można się uczyć wybranych zawodów, czego wymagają, czego uczą w szkole, jakie są perspektywy zatrudnienia itd.).

Gość gość
skończ szkołe do której chodzisz, a potem możesz iśc do jakiejs szkoły policealnej, po technikum tez mozesz kontynuowac nauke w policealnej ;) szkoda zmarnowac 2 lata nauki

Gość WerdziakowaS2
Nie będę miała 2 lat zmarnowanych bo obecni jestem w 3 klasie i zaczynam Lo tez od 3 klasy. ;)

Gość gość
A tak w zasadzie co zyskasz na tej zmianie szkoły teraz, skoro i tak musisz to liceum zaoczne jeszcze skończyć i podejść do matury?? Jeśli juz, to ucz się dodatkowo (sama lub przez korepetycje/kursy) do matury z przedmiotu, którego w technikum nie masz, a który może ci się przydac w dalszych planach (nie wiem co to może być - biologia np.).

Gość WerdziakowaS2
Da mi to np. że w tym roku mature zdawałabym a nie za dwa lata . a jak już zdam to mogę isc na studia szybciej czy tez do szkoły policealnej i w dodatku mogę sobie dorobić jakiś grosz i stać się bardziej niezależną ;)