Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Duphaston na własną ręke?

Polecane posty

Gość gość

witam zaczne od tego ze mam nieregularne cykle i długie w tamtym miesiacu trwał ponad 50dni ginekolog przepisał mi duphaston brałam go przez 10dni 2 tabletki dziennie przy 10 dostałam @. dzis jest moj 24dc mierze temp. i myslalam zeby po 3 dniowym skoku zaczac go brac poniewaz mam jeszcze jedna paczke w domu. czy ktoras z was tak brała? dodam ze staramy sie o dziecko

Gość gość
weź ty dziewczyno ureguluj najpierw cykle i hormony, bo narobisz sobie więcej szkody, niż pozytku, robiłaś badania hormonalne?

Gość gość
mój lekarz powiedział ze na razie badan nie trzeba robic bo to moze byc skutkiem odstawienia tabletek w tym miesiacu zrobilam narazie na własna reke i wynik jest bardzo dobry a tak poza tym nic innego. poprostu boje sie że jak uda mi sie zajsc to poronie odrazu bo mam za długa faze lutealna sama nie wiem

Gość gość
zrobiłam prolaktyne nie napisałam w poście :)

Gość gość
a jakie badania zrobiłaś? proponowałabym zmienić lekarza, skoro ten nie widzi nic dziwnego w tak długich cyklach

Gość gość
prolaktyna to za mało: tsh, fsh, lh, ft3, ft4, estradiol, testosteron i progesteron- to podstawa, oczywiście w odpowiednich dniach cyklu

Gość gość
a progesteron i tsh w jakich dniach cyklu mozna zrobic? sa wyznaczniki przed owulacja po owulacji a ja niestety nie wiem kiedy to nastapi i jak mam isc na badania nie wiem czy mialam owulacje czy moze dopiero bedzie szkoda gadac mam dosyc tej ciagłej niepewnosci

Gość gość
tsh, fsh, ft3, ft4 i testosteron w dowolnym dniu cyklu, progesteron po owulacji ( kup sobie testy owulacyjne, nie zawsze są wiarygodne, ale czasami się sprawdzają), estradiol i lh na początku cyklu, prolaktyne też robi się max do 5 dc

Gość gość
poprostu nieraz to juz rece opadaja na to wszystko cale zycie mialam takie nieregularne okresy tylko jak brałam tabletki było ok . boje sie tego ze jak by sie udalo to przez to ze druga polowa cyklu moze byc wydluzona i przez to nie bede mogla utrzymac ciazy i z tad moj pomysl na duphaston. najlepsze jest to ze moj lekarz jest bardzo doswiadczony i zajmuje sie niepłodnoscia

Gość gość
skoro całe życie masz nieregularne miesiączki, to dlaczego nie jesteś diagnozowana pod kątem pco/pcos? lekarze od leczenia niepłodności są różni, są anioły, są też hieny i naciągacze, niestety tych drugich jest znacznie więcej

Gość gość
to wszystko mnie przerasta ostatnio na wizycie byłam u niego 2 tygodnie temu dostałam clostibeyt od 5 dnia cyklu przez 5 dni ponoc to na pobudzenie jajnikow

Gość gość
tylko ciekawa jestem kiedy bedzie nastepny okres mierze temperature i mam nadzieje ze to mi w czyms pomoze

Gość gość
masz przy clo monitoring?

Gość gość
powiedzialam mu o monitoringu to stwierdzil ze jest to niekonieczne ale ja do niego zadzwonie ze chce nie chce tak ryzykowac bo to silny lek

Gość gość
owszem to jest jak najbardziej konieczne, clo to STERYD, poza tym jeżeli nie masz monitoringu, to nawet nie wiesz czy na Ciebie działa i w jaki sposób, druga sprawa że możesz się nabawić torbieli, Twój lekarz to nie specjalista, a konował

Gość gość
dlatego ja mu powiem ze monitoring musze miec jak by mial jakies opory zmienie lekarza chocbym miala robic usg gdzie indziej i tak zrobie. rozumiem jak bym chodzila na nfz to norma ze olewaja ale ja chodze prywatnie.....twoim zdaniem nie brac tego duphastonu na własna reke?

Gość gość
moim zdaniem nie ma sensu dopóki nie porobisz badań i nie uregulujesz cykli, możesz brać, bo nie zaszkodzi, tyle że duphaston bierze się jakieś 5 dni po owulacji

Gość gość
Ja mam niedoczynność i tez miałam bajzel z okresem nawet po 3 miesiące nie miałam ... W czerwcu lekarz dal mi duphaston - pomogło ale w lipcu nie przyszła znowu@ więc innu lekarz dal mi luteine która tez pomogła jednorazowo potem juz nigdzie nie szlam tylko wzielam kilka tabletek które mi zostały i ztobilam sobie badanie TSH i znalazłam przyczynę swoich problemów z @ ... A teraz już jest luz

Gość gość
luteina i duphaston to jest to samo, czyli progesteron, tyle że duphaston jest syntetyczny

Gość gość
właśnie ja jutro rano ide na badanie tarczycy kazdy sie ze mnie smieje ze szukam dziury w calym ale jak bym miala regularne cykle to bym nie szukala a jak mam wlasnie taki bajzel to musze to sprawdzic. Skoro mam mozliwosc zajsc w ciaze a np chodzi tu o jakas głupote to wole to sprawdzic i w razie czego dzialac. a do goscia z niedoczynnoscia jak wygladalo twoje leczenie?