Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

DZIECKO ZACZĘŁO NIEWYRAŹNIE MOWIC

Polecane posty

Gość gość

CORKA MA 3 lata. wczesniej mowila bardzo ladnie, wyraźnie. od kilku miesięcy probuje wszystko powiedziec szybko, mowi bardzo niewyraźnie, ludzie jej nie rozumieją. co robic? czym to moze byc spowodowane?

ja też mam coś podobnego i nie wiem czym to jest spowodowane, jestem uzdolniona artystycznie a lekka wada wymowy przeszkadza mi w życiu.

Gość gość
nie poganiaj mnie bo trace oddech.. :D a nie spieszysz sie za bardzo lecac do zloba czy przedszkola?

Gość gość
moja też zaczęła niewyraźnie mówić, ale dopiero teraz wyszły jej zęby 5 i może to przez to?

Gość gość
mala nie chodzi do żlobka ani przedszkola, jestem na macierzyskim i jest ze mną w domu

Gość gość
ona ma juz wszystkie zęby...

Gość gość
ok, ja pytam czy jej nie dajesz odczuc ze nie masz dla niej czasu

Gość gość
staram się jej poświęcać możliwie jak najwięcej czasu, jednak mamy w domu też 8 miesięcznego brzdąca, który mimo wszystko wymaga więcej uwagi, jest bardzo zywy dzieckiem i nie mogę go spuscic w oczu ani na sekundę, w dzien spi tylko godzinkę. mimo to staram się z nią dużo rozmawiać, poświęcać jak najwięcej czasu, czytac, itp...

Gość gość
moj 3latek jak jest podekscytowany to tez jaka sie, mowi niewyraznie. Za kazdym razem pros corke, zeby powtorzyla wolniej. Wydaje mi sie, ze z czasem da to efekty. Poszukaj tez roznych cwiczen logopedycznych, mozesz sie nimi bawic nawet np karmiac mlodszego, a zaszkodzic nie zaszkodza

Gość `gość
mój syn ma 2 lata i 2 mies, ale od dawna gada, właściwie wszystko i mamy podobnie. Do tego wymyśla sobie swoje słowa. Moim zdaniem przestał się starać, wszyscy go rozumieją i mówi niedbale. Dopiero jak mówię, że go nie zrozumiałam, to powtarza staranniej.

u córki koleżanki było to samo, okazało się że ma 3 mega wielkie migdały i dlatego te problemy, teraz czeka na operację usunięcia tego