Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kto z was otrzymal spadek?

Polecane posty

Gość gość

Chodzi mi o postepiwanie spadkowe. Powiedzmy, ze zalatwiam w sadzie potwierdzenie babycia spadku. Gdzie mam sie pozniej udac, zebym rzeczyeiscie to ja figurowala jako wlascicielka domu po mamie.

Gość gość
wszystkie tu dostały po 4 mieszkania w spadku, które teraz wynajmują i trzepią kasiorę :D

Gość gość
Wiem ze musze to zglosic w urzedzie skarbiwym, ale nie wiem co dalej. Trzeba jakos dokonac wpisu w ksiegach wieczystych, ale czy to musze za pisrednictwen notariusza zalatwia.?

Gość gość
Moja siostra ma dostac dom po babce plus cztery pola,dom rodziców z wielka dzialka a ja z 5 dzieci nic,ona niue ma dzieci i nigdy ich nie będzie miała. Obecnie mieszkańcy za granica i w razie powrotu nie mamy gdzie wracać. Brat dostał dom w którym jestem zameldowania'. Nie wiem co robić?

Gość gość
Czyli cale postepowanie moge zalatwic sama, bez notariusza? Najpierw w sadzie, potem urzad ska skarbowy i ksiegi wieczyste? A skad moge wziac potem jakis akt wlasnosci tego domu?

Gość gość
Z aktem zgonu i papierami dotyczącymi domu idzie się do notariusza. Tam wystawi akt dziedziczenia. Z tym aktem w ciągu 6 miesięcy zgłaszasz do urzędu skarbowego nabycie spadku i nie płacisz podatku. Po tym terminie już zapłacisz. W wydziale ksiąg wieczystych wpiszą Cie jako właściciela domu. Możesz potem znowu u notariusza wyrobić akt własności domu już na siebie.

Gość gość
Ale wkasnie chce uniknac notariusza ze wzgledu na koszty. Chcialam to sama poprzeprowadzac sadoenie, ale nie wiem czy mi sie uda.

Gość gość
idz do sadu tam ci powiedzą co i jak a notariusz to tylko kase zedrze

Gość gość
W sadzie to mi raczej nikt takiej porady nie udzieli

Gość gość
jesli potrzebujesz porady to tylko do notariusza... ja chodzę do www.annakopczynska.notariusz.pl, znajdz kogos w swojej okolicy, na forum Ci raczej nikt nie doradzi fachowo:)

Gość gość
Najlepiej wybierz się do notariusza i tam wytłumaczą Ci całą prawną procedurę. ja kiedyś korzystałam z kancelarii www.notariuszegrodzisk.pl i szybko otrzymałam skuteczną pomoc.

Gość gość
Ale koszty notarialnego poswiadczenia dziedziczenia sa niewielkie. Juz nie pamietam, ale kilkadziesiat zl. Jeśli nie, to piszesz po prostu do sadu rejonowego właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy wniosek o stwierdzenie nabycia spaku. W wniosku trzeba zawrzeć żadanie stwierdzenia nabycia spadku po określonym spadkodawcy, wykazanie interesu prawnego wnioskodawcy, wskazanie znanych mu osób zainteresowanych w sprawie oraz okoliczności uzasadniających właściwość miejscową sądu spadku. Do wniosku należy dołączyć m.in. oryginał testamentu jeżeli spadkodawca pozostawił po sobie testament, oryginał aktu zgonu spadkodawcy inne dokumenty potwierdzajace pokrewieństwo np. akt urodzenia, akt małzeństwa. Opłata skarbowa 50 zł. Po uprawomocnienieu sie postanowienia składa sie wniosek o zmianę treści Kw w wydziale ksiąg wieczystych. Na miejscu wydaja wniosek i pomagają wypełnic - żadna filozofia. Potem zgłoszenie do US. Podatku nie płaci sie tylko w I grupie podatkowej jeśli złozyło sie stostowna deklaracje w US w ciagu 6 m od uprawocnienia sie postanowienia sądu o nabyciu spadku. W innych przypadkach podatek sie placi, ale mogą byc ulgi, zlaezy od gr. podatkowej.