Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Radca Prawny 2013

Tydzień darmowych porad prawnych

Polecane posty

Gość gość
mam zwyczaj placic za uslugi zycie z prostytucji mi na to pozwala 🖐️

Gość gość
Panie Radco Prawny czy jeśli po pełnych 8 latach pracy, złoże na biurko szefa podanie o zwolnienie mnie z pracy za porozumieniem stron, to czy należy mi się odprawa? Jaka?

Gość gość
A w 2005 tez się nie należała?

Gość gość
Ostatnia zmiana ustawy dotyczącej odpraw z 2003roku mówi że prawo do odprawy przysługuje pracownikowi, którego stosunek pracy rozwiązał się na mocy porozumienia stron lub został wypowiedziany przez pracodawcę. Dotyczy to również sytuacji, gdy pracodawca zmienił pracownikowi warunki pracy lub płacy, które zostały odrzucone przez pracownika i doszło do rozwiązania umowy (wyrok SN z 16.11.2000r., I PKN 79/00).

Powyższy wyrok dotyczy stanu faktycznego, gdy zastosowanie miała Ustawa o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników.

Gość gość
Ja tam w 2005 rzuciłam szefowi na biurko podanie i wypłacał mi odprawę pamiętam jak dziś!

Gość gość prawniczka 31
Odprawy wypłacają jedynie pracodawcy, zatrudniający co najmniej 20 pracowników. Zasada ta wynika z faktu, iż odprawy wypłacane są pracownikom, z którymi pracodawca kończy stosunek pracy w oparciu o przepisy ustawy z dnia 13 marca 2003 roku o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunku pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, a przepisy tej ustawy stosuje w razie konieczności rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, w drodze wypowiedzenia dokonanego przez pracodawcę, a także na mocy porozumienia stron (art. 1 powołanej ustawy). Zatem pracodawcy, którzy zatrudniają mniej niż 20 pracowników, nie mają obowiązku wypłacania odpraw.

Gość gość prawniczka31
Odprawy przysługują nie tylko w wypadku zwolnień grupowych. Należą się one również pracownikom, zwalnianym indywidualnie, przy czym w takim wypadku odchodzącemu pracownikowi należy się odprawa tylko wówczas, gdy wyłącznym powodem rozwiązania stosunku pracy są przyczyny niedotyczące pracownika, np. likwidacja jego stanowiska pracy. O tym, czy dany pracodawca ma obowiązek wypłaty odprawy, decydują następujące przesłanki: pracodawca zatrudnia co najmniej 20 pracowników (do stanu zatrudnienia wlicza się osoby świadczące pracę wyłącznie na podstawie stosunku pracy, a zatem nie uwzględnia się w tym wypadku osób zatrudnionych na podstawie umowy zlecenia czy o dzieło) pracodawca wypowiada umowę lub umowa rozwiązuje się za porozumieniem stron przyczyny rozwiązania umowy nie dotyczą pracownika. Prawo do odprawy przysługuje zatem pracownikowi, któremu pracodawca wypowiedział umowę o pracę z przyczyn niedotyczących tego pracownika albo stosunek pracy ustał za porozumieniem stron. Prawo do odprawy przysługuje również, gdy pracodawca zmienił pracownikowi warunki pracy lub płacy, warunki te następnie zostały odrzucone przez pracownika i doszło do rozwiązania umowy o pracę . Dla uzyskania odprawy nie ma znaczenia, czy pracownik pracuje u pracodawcy prywatnego czy publicznego, w jakiej formie organizacyjno-prawnej prowadzi działalność pracodawca (spółki, działalność jednoosobowa itp.) oraz jaki jest rodzaj jego działalności (gospodarcza, działalność non-profit, np., fundacje). Odprawa przysługuje pracownikowi niezależnie od odpraw z innego tytułu, np. odpraw emerytalnych.

Gość gość prawniczka 31
Niektóre powody rozwiązania stosunku pracy nie dotyczą ani pracodawcy, ani pracownika, uzasadniają one jednak konieczność wypłaty odprawy zwalnianemu pracownikowi. Do takich przyczyn należy np. zmiana przepisów prawa, uniemożliwiająca pracodawcy wykonywanie dotychczasowej działalności gospodarczej. Jeśli przyczyna rozwiązania umowy leży po stronie pracownika (np. niewłaściwe wykonywanie pracy, niewypełnianie obowiązków służbowych, długotrwała choroba pracownika, utrata zaufania itp.), to wówczas pracodawca nie ma obowiązku wypłacania pracownikowi żadnej odprawy. Podobnie odprawa nie przysługuje pracownikowi, który został zwolniony bez zachowania okresu wypowiedzenia, np. z powodu ciężkiego naruszenia swoich podstawowych obowiązków pracowniczych, albo z powodu przekroczenia okresu zasiłkowego i 3-miesięcznego pobierania świadczenia rehabilitacyjnego. W takim wypadku pracodawca odprawy nie płaci, nawet, gdy zwolnienie nastąpiło w okresie zwolnień grupowych, a inni pracownicy odprawy otrzymali. Oczywiście odprawa nie przysługuje pracownikowi, który sam wypowiedział umowę o pracę albo pracę porzucił. Pracodawca bezwzględnie musi pamiętać, iż odprawę przy rozwiązywaniu stosunku pracy z przyczyn niedotyczących pracowników wypłaca również wtedy, gdy stosunek pracy rozwiązał się na mocy porozumienia stron. Porozumienie, w którego treści nie wskazano przyczyny nie oznacza, iż przyczyny niedotyczącej pracownika nie było. Dla samego natomiast obowiązku wypłaty odprawy nie ma znaczenia, która ze stron stosunku pracy wystąpiła z propozycją rozwiązania umowy za porozumieniem stron. Nie ma również znaczenia, czy do ustaleń w zakresie porozumienia doszło w formie pisemnej (choć jest ona wymagana dla celów dowodowych w ewentualnym sporze sądowym), czy ustnej. Zabronione jest domniemanie, iż jeśli z inicjatywą rozwiązania umowy za porozumieniem stron występuje pracownik, to przyczyny leżące po stronie pracodawcy nie istnieją, natomiast jeśli z inicjatywą taką występuje pracodawca, to przyczyny te istnieją. Może zdarzyć się bowiem, iż przyczyna rozwiązania umowy nie dotyczy pracownika, a mimo to właśnie pracownik występuje z propozycją rozwiązania umowy za porozumieniem stron. Może się również darzyć sytuacja odwrotna – pracodawca występuje z propozycją rozwiązania umowy za porozumieniem stron, a przyczyny leżą wyłącznie po stronie pracownika (np. dopuścił się on ciężkiego naruszenia swoich obowiązków pracowniczych.

Gość gość
Jesteśmy po ślubie 8 lat . Mamy dzieci . Od 2 lat mamy gospodarstwo . Wszystko zostało przepisane Ne męża . Czy biorąc rozwód teraz należy mi się połowa majątku ? Ziemia . Dom . Auto itp..

Gość gość
Należą się tylko ewentualne nakłady poczynione na składniki majątek, które zwiększyły jego wartość. Swoją drogą dziwny układ, że wszystko jest na męża...

Gość gość
A czy po 5 latach odkąd została przepisan a gospodarka i dom na męża nie przechodzi to automatycznie tez na mnie ? Tzn . Jako ba żonę ?

Gość gość
Panie Radco- mój syn złożyć ( i oczywiście opłacić) oświadczenie o odrzuceniu spadku ( chodzi o dług po zmarłej siostrze mojej teściowej). Wszyscy już po kolei odrzucili ten spadek ( długu) W oświadczeniu musi wskazać następnego spadkobiercę, a co jeśli już takich brak, czy ma wymieniać tych, co już odrzucili? Jak ma wyglądać takie oświadczenie o odrzuceniu spadku?

Gość gość
gość ( wczoraj 12:38) to, jak wygląda oświadczenie to ja wiem! Pytałam o coś innego!! powtarzam zatem pytanie :) "W oświadczeniu musi wskazać następnego spadkobiercę, a co jeśli już takich brak, czy ma wymieniać tych, co już odrzucili? Jak ma wyglądać takie oświadczenie o odrzuceniu spadku? " A szczególnie!!!-czy ma wymieniać tych, co już odrzucili?

Gość gość
Czy ktokolwiek przeczytał link z pierwszego postu??? Darmowe porady są w wybranych miejscach w całej Polsce, a nie tu na forum :D Ja z takiej skorzystałam, ale najpierw musiałam ruszyć 4 litery sprzed monitora i udać się w jedno ze wskazanych w linku miejsc. Myślicie, że tu na forum ZA DARMO ktoś Wam udzieli rzetelnej porady? Naiwniacy!

Elementy oświadczenia o odrzuceniu spadku: oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku powinno zawierać elementy wymienione w art. 641 KPC, a mianowicie: 1) imię i nazwisko spadkodawcy, datę i miejsce jego śmierci oraz miejsce jego ostatniego zamieszkania; 2) tytuł powołania do spadku; 3) treść złożonego oświadczenia; 4) wymienienie wszelkich wiadomych składającemu oświadczenie osób należących do kręgu spadkobierców ustawowych; 5) wskazanie wszelkich testamentów, chociażby składający oświadczenie uważał je za nieważne, a także danych dotyczących treści i miejsca przechowania testamentów.

Gość gość
Modliszka22 - JA TO WIEM, pytam tylko "W oświadczeniu musi wskazać następnego spadkobiercę, a co jeśli już takich brak, czy ma wymieniać tych, co już odrzucili? Jak ma wyglądać takie oświadczenie o odrzuceniu spadku? " A szczególnie!!!-czy ma wymieniać tych, co już odrzucili?

Gość gość
TAK, należy wymienić także tych, co już odrzucili. Przecież tak na dobrą sprawę wcale nie musisz wiedzieć, że odrzucili. Po prostu wskazujesz wszelkie znane Ci osoby należące do kręgu spadkobierców ustawowych.

Gość gość
Poza tym lepiej napisać więcej niż mniej, ponieważ w razie braków w piśmie Sąd wzywa do jego uzupełnienia i wszystko się przeciąga w czasie.

Gość gość
Witam Eks nie placi alimentow.Za pare dni jest sprawa w sadzie-ja i mama jestesmy swiadkami a oskarzycielem oczywiscue prokurator(zarzut uchylania sie od pl alimentow).czy eks moze wziac sobie prawnika?Czy mozliwym jest ze dostanie w zawiasach pod warunkiem ze solaci zadluzenie a jak nie to zawiasy cofna i dostanie np. nadzor policyjny? O co bedziemy na sprawie pytane?czy moge wniesc dowody te ktore pokazywalam na policji(np stenopis ze sprawy sadowej z tego roku gdzie jest zeznal ze nie dzwinil do dzieci "bo pracowal 24godz na dobe"....A wykazuje zatrudnienie na 1/8etatu.zdolnosci zarobkowe jakues 5lat temu jak bylismy malzenstwem to ok 8tys netto.Teraz twierdzi ze b chce placic ale nie ma z czego(wszystko na mamusie,nie umiem udowodnic ze klamie).Jak Panstwo widzicie sprawe?

Gość gość
Czyli tydzien darmowych porad to nie 7dni ale 2czy3?

Gość gość
rety... to prawo mnie już wszędzie dopada !! własnie chciałam się odstresować przed jutrzejszym egzaminem wstępnym na aplikację a tu bach topik na forum odnośnie pomysłów kirp ;P

Gość gość
To tylko temat bo porad nikt nie udziela:(