Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Potworny ból zęba

Polecane posty

Gość gość

Już nie wiem co mi jest i co robić Zaczęło się z tydzień temu, troszkę mnie ząb pobolewał, przy jedzeniu gorących i zimnych dań. W niedzielę ból stał się nie do wytrzymania, pół nocy musiałam przesiedzieć bo jak tylko się położyłam to policzek mi drętwiał (tak jak po znieczuleniu), do zęba nie mogłam się dotknąć nawet delikatnie czy to językiem, ani palcem, ból był okropny przeszywający. W pon. byłam u dentysty, zrobił prześwietlenie, wyszło że jest ropa pod zębem, więc go rozwiercił, wyczyścił i założył opatrunek z lekarstwem tudzież trucizną (sama nie wiem), ząb trochę przestał boleć (chyba dzięki znieczuleniu), ale wieczorem od nowa pieśń ludowa potworny ból zęba, cała lewa strona jakby zdrętwiała, mrowienie ust, i pulsujący ból dziąsła jakby za chwilę miało się rozerwać, przy tym ból ucha, i spuchnięte dziąsło (nawet buzi za bardzo otworzyć nie mogłam). Więc dzisiaj z powrotem zawinęłam się do dentysty, usunęła fleczer? i kazała wkładać kawałek waty na czas jedzenia. Może z pół godz było ok, a później znowu to samo przeokropny ból zęba, drętwienie twarzy, mrowienia, do szczęki się w ogóle dotknąć nie mogę bo boli jak diabli, no i te wkurzające swędzenie policzka po stronie bolącego zęba. Co to może być. Zgorzel? (chyba nie powinno tak boleć skoro już ząb jest otwarty), czy może jeszcze coś gorszego się przypałętało.

Gość gośćula
spuchnieta jestes mocno ? zapalenie okostnej to może być , przewalona sprawa ,no i czy aby ząbek nie kwalifikował się do kanałówki ? Szybko do INNEGO dentysty

Gość gość
spuchnięta troszkę, jak próbuję paszczękę szeroko otworzyć to czuję, że nie mogę. Chociaż teraz już i tak jest lepiej niż rano. Ząb miał być do kanałowego, ale tam gdzie byłam nie ma terminów - przyjęli mnie z bólem, termin miałam na koniec października, a do tego czasu miałam chodzić z tą niby plombą, którą mi dzisiaj usunięto bo mi dziąsło zaczęło puchnąć, i teraz muszę szukać innego dentysty, bo chyba tak za długo z otwartym zębem chodzić nie można. No i jeszcze to swędzenie i drętwienie twarzy.

Gość gość
Zapalenie okostnej? nie wiem ciężko powiedzieć, średnio się znam, ale lekarz jak widział zdjęcie rtg to by chyba się poznał? A i ja nie dostałam żadnego antybiotyku. A ze środków przeciwbólowych to jako tako jeszcze ketonal pomaga.

Gość gośćula
który to ząb ? na nfz zrobisz kanałowo za free od 1-3 , od czwórki tylko prywatnie,a mniemam że to jakaś szóstka czy siódemka . Masz rozwiązanie -ząb zapaprany a nie zaleczony , musisz wyłożyć trochę kasy na prv kanałówkę ,albo zęba natychmiast wyrwać ,bo od tego idzie zap okostnej ,zatok ,uszu ,do zapalenia opon mózgowych -a to już stan zagrażający życiu

Gość gośćula
jak robił rtg to jeszcze było ok ,a że zab do szybkiej kanałówki to mogło sie wywiązać zap okostnej ,nie wiem ,dentystą nie jestem ,ale swoje przeszłam :)

Gość gość
5, jutro będę kombinować jakiegoś dentystę najdalej w czwartek, i chyba jeszcze prywatnie raz zrobię rtg dla porównania czy się zapalenie rozprzestrzenia. A nfz refunduje chyba do 3 a dalsze można nadal państwowo, ale trzeba dopłacić.

Gość gość
jeśli masz problem z jedzeniem zimnych i gorących potraw to masz nadwrażliwość zębów. Też kiedyś przez to przechodziłam. Lepiej jedź do gabinetu w którym ja też leczę zęby http://stomatolog-ostroda-ilawa.pl/ . Powiedz jakie masz dolegliwości a lekarz zaleci ci odpowiednie leczenie i wybierze pastę do zębów która leczy nadwrażliwość zębów.