Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Konkubent czy Partner?

Polecane posty

Gość gość

Wkurza mnie to rozdzielanie. Celebryci, aktorzy, którzy żyją w luźnych związkach mają PARTNERÓW, ale już zwykli ludzie, a szczególnie z marginesu społecznego to juz zawsze mają KONKUBENTA. Jak Wy mówicie na swoją druga połowę np. w urzędzie ?

Gość gość
w urzędzie statystycznym mówimy konkubent a w urzędzie wojewódzkim mówimy partner

Gość gość
kiedys coś załatwiałam i powiedziałam - dochody partnera, baba w okienku z wyższością- konkubenta, tak ??

mówię - mój kochany konkubent ew. mój konkubent i wrednie patrzę rozmówcy prosto w oczy, żeby wyłapać jego zmieniający się wyraz twarzy i odpowiednio wrednie go skomentować

Gość gość
Zazwyczaj dla śmiechu mówię o swoim "konkubent". Moja babcia zawsze się oburza, że mam na niego tak nie mówić, bo to brzydko i źle się kojarzy :) No ale fakt, konkubinat kojarzy się tylko z patologią nagłaśnianą przez media.

Gość gość
Tomasz R , Konkubent Ewy W. zamordował..... no to jak ma to sie kojarzyć hahah. Ja mówię partner a w rodzinie narzeczony i muzyka gra :)

w urzędzie nie musiałam jeszcze tytułować mojego partnera. Chociaż nie, razem rejestrowaliśmy syna w USC=- babki same nazwały go partner tudzież ojciec dziecka. Jak wyrabialiśmy mu paszport też był tytułowany jako partner i ojciec dziecka :) A w rodzinie i wśród znajomych wszyscy mówią mu po imieniu lub per "mąż".

Gość gość
z 2 dekady temu związki partnerskie jako tako nie funkcjonowały, była przewaga małżeństw..no to wtedy był albo mąż albo konkubent właśnie. A najczęsciej w kronice kryminalnej 997 :P Wolałabym byc partnerką niż konkubiną, na szczęscie mam z głowy i jestem żoną.

Gość gość
partner, "konkubent" jakoś dziwnie brzmi

Gość gość
Jesli żyjecie pod jednym dachem i wspólnie prowadzicie,gospodarstwo domowe jak małżeństwo to jesteście konkubentami... Niestety, wyraz zle się kojarzy bo kiedys tylko patole tak żyli, ale to się zmienia. Partner to osoba z którą pozostajemy w związku ale bez wspólnego gospodarstwa domowego. Ja nie mam problemu z nazywaniem mojego, bo to mąż :)

Gość gość
jak kogos bardzo oburza konkubent, to niech weźmie slub i już. Ale ja też nie słyszałem Konkubent Edyty Górniak, Albo konkubina Krzysztofa Ibisza :>

Gość gość
mąż, polecam :)

Gość gość
Partnera to się ma w interesach, meża w domu, a konkubent jest w kronice kryminalnej :)

Gość gość
Z partnerem to można debla pograć. Gra jajami wymaga konkubenta ;)

Gość Andzia04
Jesli pomyslimy nad geneza slowa to wszystkie pary uprawiajace seks to konkubinat (concubare) jesli pary zamieszkuja ze soba to kohabitacja (cohabitare). W Polsce uzywa sie jednak obcych slow nie do konca rozumiejac ich znaczenia. Wiec na poprawianie mnie kiedy mowie partner odpowiadam- "jaki konkubent? Ja z nim mieszkam a nie tylko sie bzykam. Prosze nie uzywac slow bez znajomosci ich znaczenia!"

Gość gość
Urzedowo - konkubent. Nie urzedowo - partner.

Gość Andzia04
ja nazywam "kohabitant" i uwielbiam miny ludzi :-) bo ok 50% nie ma pojecia o czym mowie :-)

Gość gość
To Ty doucz, bo konkubent jest nie tylko od bzykania

Gość gość
ojciec dziecka, to mnie bawi :) proszę dane ojca dziecka :P

Gość gość
a ja uważam, że nazywać należy rzeczy po imieniu, a nie tworzyć jakieś idiotyczne konstrukcje mające ukryć prawdziwe fakty. Ja żyję w konkubinacie i mam konkubenta i gdzieś mam jak to się komuś kojarzy. Tak samo jak wg mnie tzw. "sponsoring" to prostytucja, a panienki go uprawiające nazywać należy po staropolsku z imienia k*****i, a osoby otyłe i z nadwagą nie są "puszyste" tylko grube. Po prostu

Gość gość
GOSC 13.15 !!!!!! Lepiej bym tego nie ujęła, bingo !

Gość gość
Ewentualnie dzieci mogą się posiłkować językami obcymi n.p.: to jest mój aktualny motherfu/cker ;):)

Gość gość
ojciec dziecka, nieznany :) a i ksiądz po kolędzie chętnie pyta o takie formalności :P

Gość Andzia04
13,15 jakie Twoje zycie musi byc nudne gdy wszystko jest czarne lub biale??? Ja osobiscie lubie te wszystkie "puszystosci"i "partnerstwa" bo chyba nie chodzi o to aby brnac w stereotypy? Swiat sie zmienia a ja staram sie wyciagac z tych zmian wszystko co pozytywne. Nie chce byc szara, zapyziala konserwa :-)

Gość gość
konserwą? społeczeństwo powinno mieć ramy. Niekoniecznie to co ustalone czy tradycyjne jest od razu złe... Upraszczasz strasznie

e tam, a ja żyję w związku i tworzę rodzinę. Jakoś nie miałam jeszcze okazji tłumaczenia się w temacie formalności, jakie łączą mnie z moim mężczyzną. Dla niektórych mąż, dla innych mój chłop, dla innych ojciec dziecka. Chyba tylko ja pare razy użyłam okreslenia "konkubent" dla żartu :) Tylko na kafeterii uważają, ze konkubinat to zwykłe nazewnictwo, którym ludzie posługują się na co dzień.

Gość gość
Ja też tylko na kafe spotykam się ze słowem konkubent.