Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ktos mi pomoze w zgadnieniu prawnym? spadek

Polecane posty

Gość gość

chodzi o to ze dostałam wezwanie z sadu o spadek po babci . babcia zmarła kilka lat temu i nie było po niej spadku a teraz dostalismy to wezwanie i to gmina jest ta druga strona nie chca mi powiedziec ;przez tel o co chodzi ktos moze sie orientuje o co moze chodzic ?

Gość gość
może babcia miała złote sztabki kotku

Gość gość
a moze miała długi bym obstawiała

Gość gość
chodzi zapewne o stwierdzenie nabycia spadku, babcia pewnie coś zostawiła... (dom, ziemię itp) Gmina pewnie złożyła wniosek o nabycie spadku (jako gmina ostatniego miejsca zamieszkana - dziedziczy właśnie ta Gmina jeśli wszyscy spadkobiercy ustawowi i testamentowi odrzucili spadek lub jeśli nie ma spadkobierców w ogóle)

Gość autorka ciekawa
dziekuje za odpowiedz . testamentu nie było na 100% a z tego co wiem to babcia mieszkała w domu opieki i pierwsze co pomyslałam to moze ze to jakies długi np podatek gruntowy niezapłacony albo cos a dlaczego dopiero 7 lat po smierci gmina sie dopatrzyła czegos ?

Gość gość
Prawdopodobnie Gmina znalazła w dokumentach, że babcia coś miała, np. nieruchomość, jakieś gospodarstwo itp. Zapewne gmina myśli, że babcia była samotną osobą, bez krewnych i przejmie jej majątek jako spadkobierca ustawowy. I dlatego gmina złożyła wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Ponieważ sąd ma obowiązek zbadać, czy są jacyś spadkobiercy, to znaleźli ciebie i w ten sposób to Ty nabędziesz spadek a nie gmina :)

Gość gość
A jest jeszcze taka możliwość, że po prostu gmina chce mieć porządek w dokumentach, może babcia jest wpisana jako współwłaściciel w ułamkowej części nieruchomości, gdzie udział ma też gmina i chcą to np. odkupić lub sprzedac, roznie moze byc. Kwestie zaległości podatkowych też wchodzą w grę.

Gość autorka ciekawa
rozumiem i bardzo dziekuje za odpowiedzi pozostaje mi poczekac i sie dowiem jednak ciekawosc zwyciezyła :) jeszcze raz dziekuje

Gość gość
ale poczytaj sobie na wszelki wypadek o spadku z dobrodziejstwem inwentarza, to jest jakiś taki dziwny temat że możesz przyjąć spadek z tym dobrodziejstwem.. nie wiem, coś tam, coś tam, w każdym razie chodzi o to że jak to są długi, a w jakimś terminie nie złożysz takiego pisma to przejmiesz długi

Gość gość
Jeśli babcia była w domu opieki, to ktoś za jej pobyt w tym domu płacił. Wszystko wskazuje na to że płaciła gmina. A taka gmina ma obowiązek starania się o odzyskanie wyłożonych pieniędzy od spadkobierców. Proste.

Gość autorka ciekawa
gmina za nic nie płaciła bo babcia miała swoja emeryture i ja oddawała tam a wiec watpie zeby ta ostatnia odpowiedz była w tym przypadku trafiona jednak dziekuje za podpowiedz w tej kwestii

Gość autorka ciekawa
gosc 13:28 dzieki poczytam wiem tez ze tak jest bo miałam taka sytuacje po smierci taty ze nie zrzekłam sie spadku ( pomimo iz go nie było ) zatem kilka lat pozniej odezwał sie skok stefczyka ze tata ma dług i my jako spadkobiercy musimy go spłacic . Stad tez moje zdenerwowanie jak to wezwanie przyszło

Gość gość
W chwili obecnej pobyt w domu opieki kosztuje od 2500 zł. Pensjonariuszowi zabierane jest 80% renty i jeśli ta kwota nie pokryje całości kosztów (min. 2500 zł) to resztę musi ktoś dopłacić. Jeśli nie dopłaci rodzina, musi pokryć to gmina. A potem odzyskać pieniądze ze spadku. Poza odzyskaniem pieniędzy gmina nie ma interesu aby wytaczać proces sądowy o nabycie spadku. Czy teraz jaśniej?

Gość gość
w chwili obecnej a babcia umarła 7 lat temu

Gość gość
A 7 lat temu kosztowało to c.a. 2000 zł/m-c. Czy to coś zmienia?

Gość autorka ciekawa
ale jakiego spadku skoro spadku nigdy nie było to z czego chce odzyskac gmina te pieniadze? to znaczy ze ja bede musiała to płacic ?

Gość gość
Dług też jest spadkiem. Jeśli spadek nie został odrzucony w porę.......

Gość gość
no tak to juz wiem miałam okzaje sie przekonac na własnej skórze a teraz dlaczego ta gmina zwlekała tak długo ? i teraz juz pociagne temat i zapytam czy skoro córka babci wzieła wszystko co zostało po babci , bizuterie, oszczednosci itp czy to nie ona powinna zapłacic ten dług jest jakas mozliwosc wybronienia sie w ten sposob ?

Gość gość
Teraz należy: - udać się do sądu i poprosić o akta sprawy, przeczytać je dokładnie, poprosić o ewentualne skserowanie pewnych stron, żeby wiedzieć o co chodzi - dopiero pytać dalej (najlepiej adwokata lub radcy)

Gość autorka ciekawa
ok bardzo bardzo dziekuje jeszcze raz

Gość gość
może córka babci zrezygnowała z tego spadku a ty po prostu jesteś kolejną osobą w kolejce do tego hmm błogosławieństwa

Gość gość
Ja też kiedyś dostałam wezwanie, o nabycie spadku. Wiedziałam tylko tyle, że chodzi o jakiś dom. Jak chciałam się czegoś więcej dowiedzieć to była to tajemnica - niby zabezpieczenie przed tym, że się wycofam jakby nieruchomość była zadłużona czy coś bo niby nikt tego przed nabyciem spadku nie może powiedzieć bo takie prawo. Nie przyjęłam tego a później się okazało, że były też 3 inne osoby wezwane. Każda też odmówiła a później się okazało, że chałupa była zadłużona na 2 razy więcej niż była warta.

Gość gość
nie zrezygnowała poniewaz to ona była pierwsza osoba jaka mnie zawiadomiła o tym ze wogóle taka sprawa istnieje . sprawa wyglada dokładnie tak: w czerwcu ciotka moja ( córka babci ) dostała wezwanie do sadu i poszła na rozprawe bo myslała ze jak my nie wiemy to ona dostanie cały spadek :) sad zapytał czy ma rodzenstwo ona powiedziała ze brata ( ojciec moj ) ale nie zyje wiec sie okazało ze to my jako jego dzieci jestesmy nastepni i sad ja zoobowiazał do podania naszych adresów . no ale nic wiecej ponoc jej sad nie powiedział bo powiedzieli ze musimy byc wszyscy na rozprawie . dzis dzwoniłam nic nie powiedzieli tylko ze gmina jest ta druga strona i ti jest sprawa o ustalenie spadkobierców po babci

Gość gość
Sad ma OBOWIĄZEK udostępniać akta sprawy stronom postępowania i ich pełnomocnikom (adwokat). Ale nie przez telefon ;)

Gość gość
I po kolei będą was pytać czy przyjmujecie spadek - będzie podane to co jest spadkiem - czy to dom czy działka czy co tam.

Gość autorka ciekawa
tak pani powiedziala ze moge przyjechac wczesniej i miec wglad do sprawy a czy moje rodzentwo które nie mieszka w Polsce tez musi sie stawic czy moge np ja za nich sie wypowiedziec ?

Gość gość
Prawdopodobnie tak jeśli ustanowią cie pełnomocnikiem. Ale to zbyt poważna sprawa żeby nie spytać prawnika ZA PIENIĄDZE. ;)