Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prosze o pomoc z moja wyprawka dla maluszka

Polecane posty

Gość gość

Hej mamusie z większym doświadczeniem. Pomorzecie mi skompletować reszte wyprawki dla mojego maleństwa? Bo nie wiem czy to będzie chłopczyk czy dziewczynka i to moje pierwsze dziecko, ale mieszkam w holandi i nie mam kontaktu z rodziną więc nie wiem, czy powinnam kupić coś jeszcze. Nie znam się na dzieciach i jestem w temacie zielona a chcę, żeby moje dziecko miało już wszystko gotowe kiedy pojawi sie na świecie... Kosmetyki i butelki i smoczki i inne rzeczy do karmienia już mam, bo z tym pomogła mi mam gdy byłam niedawno w polsce, ale reszte musze kupić sama... No więc tak, to lista wszystkiego, co moim zdaniem jest potrzebne i co już mam. Pisze dokładne modele tego, co kupiłam, bo może miałyście ten sam wuzek albo coś i będziecie mogły mi powiedzieć jak te rzeczy wam się sprawowały. No więc to ta lista: -wózek: biała emmaljunga duo combi, bo ma i gondole i spacerówke więc problem kupowania spacerówki mam już na zaś z głowy -fotelik: maxi-cosi pebble no bo ma dobry atest i wydaje sie wygodny dla maluszka - szafa i komoda z tą taką półką u góry na przewijak: vox, a seria 2pir - przewijak: jelly mebby, bardzo polecała mi koleżanka - łóżeczko: stokke sleepi bo rośnie razem z dzieckiem i już kiedyś problem kupowania łóżka z głowy no i do niego materacyk oczywiście - pościel: taka śliczna z bambi kupiona kiedyś w jysk no i jeszcze jedna z królem lwem (kocham disney i mam nadzieje że moje dziecko też sie na nim wychowa ;-) no i też jeszcze taki ochraniacz - kocyki - mamy dwa grube i cztery cienkie, wszystkie kupione na disney store - leżaczek: 4MOMS MamaRoo Plush, przekonał mnie opis na stronie producenta i duuuużo funkcji i udogodnień - monitor oddechu: z mężem zdecydowaliśmy że kupimy dwa, ANGELCARE AC1100 z kamerą do łóżeczka i snuza hero do wózka no i do podruży - wanienka: stokke flexi z wkładką dla niemowlaczka, też polecony przez koleżanke - reczniczki kąpielowe: pięć mamy, wszystkie z disney store - mata: fisher price rainforest - karuzela: nie wiem kompetnie jaką kupić i chyba to będzie taka z fisher price z misiami w strojach motylków - zabawka do wózka: nie mam jeszcze, szukam czegoś z postaciami disney - pozytywka - też jeszcze szukam - przytulanka: chyba zamówimy słonika dumbo z disney store - grzechotki: mamy kilka też od disney - ubranka: na disney store zamówiliśmy 5 kaftaników, 8 body, 5 pajacyków, 5 śpioszków, 6 koszulek z krótkim rękawem i 6 z długim, 10 par skarpeteczek i w tym 4 grube bo idzie zima, 4 ciepłe bluzy, 8 ciepłych sweterków, 4 spodenki, 3 cienkie i 2 grube czapeczki, zimowa czapka szaliczek i rękawiczki i 2 kaftaniki jeden na jesień i jeden gruby na zime No to to już wszystko, o czym pomyśleliśmy z mężem. Myślicie że to wystarczy a może jest coś czego zapomnieliśmy albo o czym nie myślimy? Porsze o odpowiedź, bo termin tuż tuż a ja martwię się czy mam wszystko, i czy może dobre są te rzeczy które, kupiłam. Mieliście może kontakt z czymś z tego, na co się zdecydowaliśmy? Jak sie wam sprawowało? Ps: przepraszam za błędy, ale mam niewiele styczności z polskim i coraz częściej je robie...

Gość gość
Pierwsze dziecko i tak na nim oszczędzasz? :) marne te produkty. Ojjjj marne :)

Gość gość
z potrzebnych rzeczy: - flanelowe i tetrowe pieluszki -aspirator do nosa - termometr

Gość gość
dla noworodka bluzeczki są zbędne, najlepiej zakładać body bo się nie podwijają. Noworodek nie śpi tez w pościeli. Kup na początek rożek, potem śpiworek dla dzieci

Gość MałaMi85
Nie koniecznie. Moja córka nie spała w śpiworku w ogóle. Z tego co mi się wydaje nie ma na liście wanienki. Przyda się też leżaczek-bujaczek. A co ze śpiworkiem na zimę lub kombinezonem? Nie masz chyba na liście nożyczek lub obcinaczek do paznokci. I jakaś szczoteczka miekka do włosów. Niby drobiazgi. Ale bardzo potrzebne. Pozdrawiam

Gość gość
Prosze bardzo no i pierwszy raz ktoś mi mówi, że noworodek nie śpi w normalnej pościeli ale w rożku ;) A rożki z tego co właśnie czytam są miekkie i sztywne... To jest jakaś rużnica który kupię?

To kwestia wyboru. Moja spała w rożku w szpitalu i przez pierwszy tydzień w domu. Później już normalnie pod kołderką. Ja miałam najzwyklejszy bo jak widać nie na długo się przydał.

Gość gość
kobieto naucz się ortografii!!! to jakie błędy popełniasz woła o pomstę do nieba....

Gość gość
to ja od śpiworka. miękki rożek lepszy wg mnie. Moje dziecko pościel dostało po 1 r.ż. ale się rozkopuje. U nas śpiworki super się sprawdzają. Na początku nie chciałam śpiworka, ale szwagierka nam sprezentowała i okazał się strzał w 10. Co do rożka to najważniejsze jest, żeby nie miał żadnych naszywek i ozdóbek, które mogą uwierać (a niestety takie są ), bawełniany, żeby oddychał. Z kocykami i ręcznikami nie przesadzaj, 2 ręczniki, 2-3 kocyki wystarczą. Do wanny super jest leżaczek kąpielowy, tylko nie twardy plastik, tylko miękki - materiał rozciągnięty na stelażu. Bardzo ułatwia (rodzicom) i uprzyjemnia (dziecku) kąpiel.

Gość gość
nie dawaj dziecku szalika - malutkie mają za krótką szyjkę i nie noszą takich rzeczy. Małe dziecko nie potrzebuje sweterków i spodenek - dopóki nie siedzi to z ciuchów body + spiochy lub półśpiochy i tyle.

Gość gość
co do karuzeli to bardzo fajna jest fisher price'a dżungla (dzieci na poczatku widzą wyraźnie tylko ostre kolory a one właśnie takie ma). poza tym: - 2 pary niedrapek - ucinaczki do paznokci (lepiej średniej wielkości zwykłe dla dorosłych) - szczotka do włosów (średnio twarda) przydatna jeśli dziecko ma skłonność do ciemieniuchy - rożek niemowlęcy - mi się przydał tylko w szpitalu ale zakup wg mnie potrzebny - poduszka do karmienia - jeśli rodzisz sn to poduszka również dla Ciebie do siedzenia - klin niemowlęcy (taka ukośna poduszka - rewelacja, malec leży z główką wyżej ciała co powoduje, że nie ulewa albo znacznie mnie, dobra też na krążenie) - zaraz zrobi się zimno więc polecam też śpiworek do wózka - leżaczek bujaczek - na początek "bardziej leżący" i miękki z wibracjami to wszystko co przychodzi mi do głowy a co nie było poruszone we wcześniejszych komentarzach :) wg mnie możesz odsprzedać jeden monitor oddechu - bez sensu jest ten do wózka bo wówczas możesz kontrolować czynności życiowe swojej pociechy ;) zresztą zdrowe dzieci tak szybko nie umierają - to się dotyczy najbardziej słabych kruszynek, które mają problemy z różnymi sferami egzystencji a jeśli Ty się spodziewasz zdrowego dzieciaczka to możesz być spokojna :) (chociaż ostrożności nigdy za wiele) a i jeszcze coś - na samym początku najbardziej lubiłam swojego synka ubierać w body i półśpiochy - najwygodniejszy zestaw na sam początek ;)

Hmm... Nie wyobrażam sobie wyjść z dzieckiem na spacer w półśpiochach i body. To tak jakby wyjść do pracy w piżamie. No ale jak kto chce.

Gość gość
małami85 starszego dziecka też nie wyobrażam sobie ubranego w taki zestaw - ale kochana możesz już wyluzować bo temat jest o noworodku ;)

Spoko. Nie spinam się tylko nie spotkałam się z takim zwyczajem w moim otoczeniu. Dlatego jest to dla mnie nowość. Ty wyluzuj. Nie każdy chce tu kręcić awantury. Pozdrawiam :)

Gość gość
A co myślicie o wuzku? Mieszkam na przedmieściach i nie ma u mnie żadnych wertepów ale w polsce często widziałam ten wuzek więc myślałam, że musi być dobry skoro tak wiele osób nim jeździ. Jednak mój mąż ma wątpliwości czy jest nam potrzebna taka "terenówka" i czy nie sprawdzi się lepiej quinny moodd (tak! facet uparł sie na czarny na czarnym podwoziu i nie daje sie przekonać że emmaljunga będzie wygodniejsza dla nas!). A wy myślicie że który będzie lepszy?

Gość gość
czyli mam rozumieć, że w Twoim otoczeniu każdy już od pierwszej doby życia dziecka ubiera je w spodenki koszulki itd ? wow dobrzy jesteście :) (w pozytywnym oczywiście tego słowa znaczeniu) ja przez pierwsze dwa tyg nie miałam do tego ani głowy ani energii serio ;)

Gość gość
najlepszy będzie WÓZEK (z podkreśleniem na o z kreską !!! ;)), który zmieści się do auta ;)

Gość gość
To akurat nie robi problemu bo mąż się napalił na pierwszego potomka i zamierza zmienić auto na bardziej dostosowane do dziecka więc, wÓzek ;) na pewno sie zmieści. Chodzi mi raczej o to który będzie dla nas wygodniejszy no bo emmaljunga troche ciężka ale wydaje sie za to wygodna dla maluszka...

Od pierwszej doby to może nie. Ale ja wychodząc ze szpitala ubierałam małą w spodenki bawełniane, body i sweterek bo było ciepło. Xxx Do autorki: wydaje mi się że Quinny lepszy. Sprawdź który jest lżejszy i bardziej poręczny.

I może sprawdź czy do któregoś możesz wpiąć fotelik samochodowy. To bardzo przydatna funkcja. Jeśli nie będziesz jeździła po lesie i wertepach to nie potrzebujesz takich dużych kół. Qunny wydaje się bardziej miejskim wózkiem.

Gość gość
Jezu ale tego dużo:\ Masz dużo rzeczy zbędnych.Ale każdy chcę jak chcę.

Gość gość
Skoro za dużo to z czego mogę zrezygnować? Na prawde jestem zielona w tym temacie ;)

Gość gość
Czemu kupujesz wszystko na początek? Leżaczek huśtawki zabawki Itd to noworodek nie potrzebuje.To przydatne będzie jak będzie miał parę miesięcy.

Gość gość
Moja koleżanka doradziła mi wszystko kupić przed narodzinami bo później podobno będe tak zajęta dzieckiem że, ciężko będzie znaleźć mi czas na szukanie dobrych rzeczy i nie kupić czegoś kompletnie niefunkcjonalnego.

Gość gość
ja też skompletowałam całą wyprawkę przed narodzinami dziecka

Gość gość
Większych bajerów nie czytałam.Przestań fantazjować, bo aż w d***e strzyka! Piszesz jak potłuczona. Wyglada to na reklame a nie nie że kupilas tyle trgo! SPADAJ i nie perdol!!!!!Fantazji ci nie brak.

Gość gość
Moja sąsiadka kupiła wyprawke gdy była 4 miesiące w ciąży, w piątym poroniła!

Gość gość
Moim zdaniem połowa z tej Twojej listy zakupów jest zbędna. Jestem akurat świeża w temacie bo mam miesięczne dziecko. A kilka lat wcześniej miałam pierwsze dziecko więc wiem co się sprawdziło a co nie. Przewijak - dla mnie zbędny. Wystarczyła mata do przewijania, która można położyć gdziekolwiek się chce. Monitor oddechu - dla zdrowego dziecka przesada. Zwykła niania elektroniczna wystarczy i to tylko gdy ma się duży lub piętrowy dom. 5 ręczników kąpielowych? 2 w zupełności wystarczają. Maluszek nie potrzebuje przytulanki. Siedlisko kurzu i zarazków. A z potrzebnych rzeczy to ja bym jeszcze dodała coś do czyszczenia noska - woda morska w sprayu i aspirator np. nose frida. Nie ma co szaleć z zakupami dla dziecka bo ono szybko rośnie. A co do wózka to ja właśnie mam Quinny Mood 3 i szczerze powiem szału nie robi. Typowo miejski wózek. Nadaje się na zakupy i spacerki po równych chodnikach. Bardzo słaba amortyzacja. Jedyne co to jest po prostu ładny :)

Gość gość
mam wrażenie,że bardziej skupiasz się na gadżetach typu przytulanka, karuzela niż na potrzebniejszych rzeczach.