Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mój kot mnie gryzie... dla zabawy

Polecane posty

Gość gość

Od jakiegoś czasu moje przyjście z pracy wywołuje w moim kocie taką euforię, że po kilku minutach łaszenia się, jak zaczynam się krzątać po domu - ona zaczyna patrzeć na mnie jak na zabawkę ;P, aż się cała trzęsie, mruczy, macha tyłkiem po czym zaczyna na mnie polować - łazi za mną i skacze na mnie łapiąc mnie np. za nogę pazurami i zębami, próbuje czasami nawet doskakiwać mi do ramion. Im bardziej każe jej przestać, tym bardziej jest przekonana że się bawimy. Co z nią zrobić? Najgorsze jest to, że sama ją tego nieświadomie nauczyłam, bo nasz kot uwielbia zabawę w uciekanie i łapanie się nawzajem. Najpierw ona ucieka i mamy ją gonić, potem my się przed nią chowamy. My ją łapiemy i bierzemy na ręce, ona z braku innych możliwości - skacze na nogę. Wcześniej ją tylko obejmowała, teraz franca zaczęła gryźć i to mocno, oczywiście radośnie przy tym mrucząc. Jak ją tego oduczyć? Grożenie nic nie daje bo ją to "nakręca" :D. Bić jej nie będę. Generalnie jest bardzo łagodna, nigdy nawet nie syczy.

Gość gość
Akurat takiego problemu z moja nie mialam, ale zeby ja czegos oduczyc, np wskakiwania ba blat w kuchni albo obgeyzania kwiatow stosowalam dwie metody:reaguje OD RAZU mowiac nie i zanosze na drapak albo spryskuje woda ;) spryskiwaczem do kwiatow i to dziala bo tego nie lubi i jej akcje kojarza sie z byciem mokra ;)

Gość gość
Trzepnij po łbie to się nauczy, ja tak swoj****chory wychowuję i są posłuszne.

Gość gość
dla kota polowanie to zabawa i ważne by o tym pamiętać . Może kup mu zabawkę specjalnie na tego typu zabawy , którą Ty poruszasz a on na nią poluję wtedy kot przestanie polować na Ciebie . Pamiętaj by nie bić kota bo dopiero wtedy może pokazać pazurki i zęby .

Gość gość
w takich sytucjach pryskaj wodą koty tego nie lubią powinna się oduczyć, tylko bądź konsekwentna i reaguj od razu i za każdym razem

Gość gość
...albo kup sobie gaz łzawiący, też powinien pomóc

Gość gość
Twój kot nie gryzie cię dla zabawy tylko go czymś wk*****asz.