Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chciałabym skończyć technikum Ale wiem że miałabym nie miło w szkole:(

Polecane posty

Gość gość

Mam 19 lat jestem w 39 tygodniu ciąży planowanej Jestem mężatką już rok Taki był mój wybór Szkoda tylko ze dużo ludzi nie akceptuje tego że obracam się w towarzystwie dorosłych.Mam wykształcenie średnie niepełne jak córka podrośnie czy jest szansą na 2 lata skończyć technikum? Jakieś dla dorosłych itd.? Bo w zwykłej na pewno nie znajdę przyjaciół:) Pozdrawiam:)

Gość gość
Pierwsza sprawa czy idziesz do szkoly sie uczyc cza zaprzyjazniac? Jak jak szlam na studia czy ppdyplomowki to nie zastanawialamnsie nad przyjazniami a na tym czego sie naucze. Kolejna to taka ze jest masa szkol srednich dla doroslych. Tobie braluje tylko matury czy 2 lat do konca?

Gość gość
2 lata do końca no i matury też.Chcę sie uczyć a nie zaprzyjaźnić.Źle mnie zrozumislas:)

Gość gość
"Bo w zwykłej na pewno nie znajdę przyjaciół" autorko walnij się w łeb, jesteś głupia jak but. Piszesz coś i sama nie wiesz co? Nie dziwię się, że łazisz z brzuchem a szkoły nie skończyłaś

Gość gość
Idz zaocznie się uczyć tam nie ma czasu na przyjaźnie. półtora godziny lekcji 5-10 minut przerwy i masz wszystko gdzieś.

Gość gość
A dlaczego nie wrócisz do szkoły po porodzie? Moja szwagierka urodziła w klasie maturalnej. Po dwóch tygodniach wróciła na zajęcia.Skończyła szkołę, zdała maturę i egzamin zawodowy. A w moim technikum była dziewczyna która zaszła w ciążę jako szesnastka. I też normalnie skończyła edukację - łącznie ze studiami. Fakt - obie często były nieobecne, ale dały radę. Wiadomo - początkowo były sensacją, ale rówieśnicy byli raczej ciekawi jak to jest niż złośliwi.

Niestety, ale od tego roku szkolnego nie ma już naboru do Techników Uzupełniających dla Dorosłych. Decyzja Ministerstwa. Możesz jedynie udać się do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych.

Gość gość
Możesz zrobić technikum dla dorosłych. Tak nawet będzie lepiej z uwagi na dziecko. Nie wyobrażam sobie dziennej szkoły przy małym dziecku. I lepiej skończyć technikum i mieć zawód niż przeskakiwać nagle do LO. Pozdrawiam.

Nie ma Techników dla Dorosłych. Reforma szkolnictwa ponadpodstawowego w 2012 roku wprowadza następujące typy szkół ponadgimnazjalnych: Zasadnicze Szkoły Zawodowe o okresie nauczania 3 lata (znikają szkoły dwuletnie), Trzyletnie Licea Ogólnokształcące, Czteroletnie Technika, Trzyletnie Technika Uzupełniające dla absolwentów ZSZ, których ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminu, a także umożliwiające uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego. Trzyletnie Licea Ogólnokształcące dla Dorosłych , których ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego. Naukę dla absolwentów ZSZ rozpoczyna się od klasy drugiej.

Gość gość
niepełne średnie ? tzn. nie zaliczyłaś wszystkich przedmiotów? skoro spodziewasz się dziecka to z mojej strony radziłabym Tobie najpierw "dopełnić średnie" w trybie eksternistycznym - idziesz do oke w swojej okolicy składasz wniosek o podejście do jakiegoś przedmiotu, którego nie ukończyłaś z oceną dopuszczającą i w terminie wyznaczonym przez oke przystępujesz do egzaminu z danego przedmiotu. Ocenę za ten egzamin będziesz miała na świadectwie. Nie jestem pewna i nie chce mi się sprawdzać czy przypadkiem nie będziesz musiała podejść do wszystkich przedmiotów obowiązujących w ogólniaku. Plusem tego rozwiązania jest to, że średnie z maturą możesz zrobić w rok, uczysz się w domu i płacisz tylko za egzaminy. Potem zamiast technikum idziesz na studia licencjackie, które również trwają 3 lata i masz wyższe.

Gość gość
Po co ci to wyksztalcenie? Ja skonczylam studia i moge sobie nimi d**e podetrzec bo wszedzie pracuje sie 1500zl. Teraz to bym poszla do zawodowki gastronoma i teraz bym kase kosila. Ale bylam glupia , nie wybacze sobie tego nigdy.

Gość gość
nie zgodzę się - zawsze lepiej mieć wyższe - tylko trzeba skrupulatnie wybrać kierunek, po drodze zrobić dodatkowy język, kilka kursów, dostać się na elitarny staż za granicą albo w kraju jakąś podyplomówkę i nie pracujesz za 1500.. zapewniam Ciebie, że za znacznie więcej ;]