Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wybudzona_ze_snu

"Szarpniecie" podczas snu

Polecane posty

Gość Wybudzona_ze_snu

Witam, tak jak w tytule czasami w nocy gdy śpię zdarza się, że odczuwam nagłe "szarpnięcie" które mnie budzi. Dokładnie to odczuwam jakby ktoś pociągnął mnie w dół łóżka a następnie z powrotem w górę. Czy ktoś może wie co to jest? z góry dziękuje za odpowiedź pozdrawiam

Gość gość
Kiedyś wyczytałam, że każdemu się to zdarza, w momencie kiedy zasypiamy. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale jest to zupełnie normalne i nie trzeba się tym martwić. :)

Gość gość
to normalne, jak śpimy mamy zahamowane przewodzenie impulsów w nerwach obwodowych chyba żeby np. jak nam sie coś śni to żeby nie wstawać i nie biegać, nie uciekac, nie ruszać się tylko leżeć bez ruchu...i czasem po prostu jakiś impuls jednak przejdzie, nie jest zablokowany i czujemy, że spadamy. To normalne, tak mózg sprawdza czy już głęboko śpimy i czy może nam się coś śnić czy trzeba poczekać. nie przejmuj się tym. ;-) ja kiedyś miałam tak, że obudziłam się i nie mogłam żadnego ruchu wykonać bo byłam zblokowana jak we śnie...koszmar... a spadałam wiele razy najczęściej podczas zasypiania. pzdr

ja tez czesto mam uczucie spadania! albo wlasnie nie moge sie ruszyc i chce krzyczec ale nie moge wydac z siebie zadnego dzwieku. tez czytalam ze to dosc powszechne i normalne :)

spadanie to chyba ma każdy człowiek przynajmniej raz w życiu. do tego dochodzi śnienie o tym, co się oglądało wieczorem. a niektórzy potrafią śnić świadomie.

Gość gość
To szarpniecie to po prosty rozluznienie miesni i stawow jak spimy to jestesmy tak samo bezwladni jak przy utracie przytomnosci cialo odpoczywa