Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pielęgnacja włosów

Polecane posty

Gość gość

Używam codziennie żelu/gumy/pasty do włosów, jak zwał tak zwał. Zastanawiam się czy konieczne jest mycie na wieczór włosów szamponem czy wystarczy specyfik, który nakładam po prostu zmyć wodą (spłukać)?? Podobno czym częściej myje się włosy tym szybciej się przetłuszczają, a nie chciałbym, żeby koniecznością było mycie codziennie włosów mając np 50 lat (oczywiście jeśli będę miał jeszcze włosy :P ) jeśli nie będę wtedy używał niczego do ich układania. I skoro już piszę chciałbym się dowiedzieć co możecie mi polecić na wypadanie włosów (robią mi się zakola). Wiadomo, tam gdzie mi już wypadły włosy już mi nie odrosną, ale czy można zrobić coś żeby zatrzymać ten proces i wzmocnić włosy, które jeszcze mam :)

Gość gość
Nie wyobrażam sobie, żeby nakladac codziennie te "brylantyny" i nie umyć wieczorem wlosow. Zamoczenie wlosow w wodzie nie pomoze. Na wypadanie polecam szampon do wypadajacych wlosow, chociaz i tak jestem zdania, że genetyki się tutaj nie oszuka.

Gość gość
zmyć środki do stylizacji można tylko szamponem z sls. szukaj takich o jak najprostszym składzie, bez silikonów (takie z silikonami zamiast umyć włosy wysuszają je i pokrywają warstwą oblepiacza). jeśli nie używasz żeli codziennie to w pozostałe dni wystarczy porządnie wypłukać włosy wodą z dodatkiem octu albo sody. ewentualnie łagodny szampon bez sls np babydream, alterra, hipp. z sls to np szampony barwy, polleny evy, joanny są spoko. zwłaszcza mi podobają się te barwy, włosy są czyściutkie po jednokrotnym umyciu, drugie jest zbyteczne, co jest dość korzystne,bo tarcie i szorowanie głowy nadwyręża cebulki. na zakola najskuteczniejszy loxon w sprayu z apteki. naturalne płukanki nie pomogą, bo rzecz tutaj w hormonach, nie odżywieniu cebulek. albo wybierz się do endokrynologa, jeśli łysiejesz przedwcześnie.

Gość gość
to biovax może od razu do kosza wywalić, w nim nie ma NIC co miałoby zapobiegać łysieniu typu męskiego

Dieta ma wpływ na włosy. Jeśli zależy ci na tym, aby je wzmocnić zadbaj, aby w twoim jadłospisie znalazły się produkty bogate w: magnez (kasza gryczana), żelazo (wątróbka, buraki), selen (płatki kukurydziane). Możesz zaopatrzyć się w preparaty wzmacniające cebulki włosów, np. z wyciągiem ze skrzypu polnego, pokrzywy, rzepy, kapsułki z witaminą H - biotyną. Aby zapobiec wypadaniu włosów możesz przyrządzić maskę z paru kropli nafty, żółtka i oleju. Taką maskę nakłada się na skórę głowy i włosy na godzinę przed myciem głowy. Zabieg mezoterapii skóry głowy stosuje się w leczeniu łysienia androgenowego i plackowatego. Zabieg jest skuteczny także w przypadku włosów słabych i potrzebujących odżywienia.