Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

1500 zł na jedzenie i chemię dla dwóch osob to duzo?

Polecane posty

Gość gość

Ile wydajecie miesiecznie na jedzenie i chemię? Ja wyliczyłam ze ok 1500 zł, czy da sie zaoszczedzic z tych pieniędzy?

Gość gość
500 można spokojnie zaoszczędzić

Gość gość
ale to chyba przy codziennym gotowaniu i robieniu przetworow? Maż pracuje w delegacjach wiec nie mozemy codziennie jesc razem.

Gość gość
To jedz z kochankiem i niech daje Ci 500zł na miesiąc ;) Wtedy oszczedzisz.

Gość gość
w dwójkę wydajemy na jedzenie 800 zł. na chemię 100 zł. i mam tu na myśli środki do czyszczenia.Kosmetyki jak szampon itp osobno. ale ja wydaje ok. 60 zł miesięcznie, a facet ok. 50 zł.

Gość gość
Wyobraź sobie, że 5 osobowe rodziny muszą przeżyć miesiąc za 1500zł xD

Gość gość
Moim zdaniem 1500 zł to jest bardzo dużo ... Same łososie jecie?

Gość gość
to na czym zaoszczedzic? zakupy i tak robimy w biedrze, lidl bardzo zadko bo tam tez nie jest najtaniej.

Gość gośćinka
A możesz napisaćco jecie? Bo my w piątke tyle wydajemy, no ale ja właśniee gotuje w domu. Pytasz czy da się oszczędzić, więc najpierw trzeba przeanalizować to co jecie.

Gość gośćinka
dodam, ze jest nas dwoje dososłych, dzieci 9l, 4l, 7 m-cy.

Gość gość
My tez mniej więcej tyle wydajemy, nie wyobrażam sobie jeszcze zaoszczędzić.,,

Gość gość
kupujemy wode mineralną najtansza, 1 zgrzewka na połtora tygodnia, wedliny, pieczywo (bułki) , jabłka, owoce, mąż kupuje gotowe jedzenie do pracy (pizza, itp) nie ma go po 4 dni wiec nie ma mozliwosci zeby gotowac na zapas az tyle dla niego.

Gość gość
No ja też tyle wydawałam w przeszłości na dwie osoby. Jedzenie przetworzone, jakieś fixy, płatki śniadaniowe. Dżemy ze sklepu, słoiczki. Makarony. Wędliny, słodycze. A potem zachorowałam na cukrzycę. Chcąc , nie chcąc musiałam zacząć odżywiać się zdrowo. Odpowiednia dieta, wszystko przyrządzane w domu. Koszt? O wiele mniejszy ( więcej niż 2 razy...). Dzięki tej diecie obyło się bez insuliny. Jedynie tabletki i dieta. Muszę przyznać,że obecnie czuję się zdrowsza.

Gość gość
no tak, tylko ze ja tez pracuje i jak mialabym to wszystko ogarnąć? Do tego dochodzi fakt ze mam mala kuchenkę i nawet nie ma gdzie tego trzymac (blok lata 70). Takze dupa przetworami.

Gość gośćinka
No dobrze, kupujecie dla męża gotowce. A nie lepiej usmazyć mu kotlety czy zrobić gulasz, bigos, gołąbki i zawekować w słoik. Pizze mrożone wcale nie są takie zdrowe. Z tego co piszesz to kupujecie raczej tańsze rzeczy, więc nie wiem na co wydajecie 1500 zł.

Gość gość
Piwnicy nie masz? NIe trzymam przetworów w kuchni. Ewentualnie kilka słoiczków. Wiesz na co w zasadzie tyle się kasy wydaje ? Na mięso. W Polsce wcina się zbyt wiele miesa. Praktycznie codziennie a powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu.

Gość gość
moze i bym gotowala 4 obiady na raz co 4 dni, ale sama pracuje i napewno nie bede zarzynać sie przy garach. Zwlaszcza ze jestem w 5 mies ciazy, zreszta nawet jakbym nie byla to nie bede z siebie robic cierpietnicy, a dom sie sam nie sprzatnie zwlaszcza że mezunio sie nie garnie do pomocy.

Gość gośćinka
Ale kto tu mówi o prztworach, ja je robie ale naprawdę niewiele, tak żeby było jak komuś się zachce.

Gość gość
ale co gotowac 2 obiady a jeden do sloika?

Gość gośćinka
moze i bym gotowala 4 obiady na raz co 4 dni, ale sama pracuje i napewno nie bede zarzynać sie przy garach. Zwlaszcza ze jestem w 5 mies ciazy, zreszta nawet jakbym nie byla to nie bede z siebie robic cierpietnicy, a dom sie sam nie sprzatnie zwlaszcza że mezunio sie nie garnie do pomocy. xxxxxx No kochana to po co pytasz czy można oszczędzić z 1500 zł jak ty na wszystko nie. Najlepiej to od razu zamawiać codziennie gotowce i z głowy. Choć powiem ci, ze oszczędzając nawet 200-300 zł miesiecznie na tym, przez rok uzbiera się neizła kwota. Kupując kg wołowiny masz obiad na dwa dni, a do tego wołowina jest bogata w żelazo, o które tzreba dbać szczególnie w ciąży. Łosoś dwa kawałki po 20 dkg to jest 15 zł i masz na jeden obiad, a nie muszę ci mówić, że ryby też powinnać jeść, do tego buraki bo też mają dużo żelaza. Nie chcesz stać przy garach to nie stój, ale gotując chociażby na 2-3 dni mogłabyś sporo oszczędzić.

Gość nesteczka
50 zł dziennie to: Kurczak - 12 zł 2 kilogramy ziemniaków - 2 zł kilogram cebuli - 1 zł Pół kg mięsa z szynki - 8 zł puszka kukurydzy - 2 zł majonez - 4 zł por - 1 zł kilogram pomidorów - 4 zł kilogram jabłek - 2 zł przyprawa złocista do kurczaka chleb - 2 zł śmietana - 2 zł kostka masła - 4 zł 5 kg marchwi - 5 zł W życiu dwie osoby dziennie tego nie zjedzą ... Chociaż równie dobrze te 50 zł to: opakowanie gum orbit - 5,50 opakowanie bułek z hamburgerami - 9 zł lody 1 l - 15 zł 2 piwa - 6 zł czipsy Lays - 5 zł Melon - 5 zł tortellini - 5 zł I narzekanie,że dużo kasy sie wydaje na jedzenie.

Gość gośćinka
ale co gotowac 2 obiady a jeden do sloika? xxx gotujesz gulasz i wlawasz wrzący do słoika, zakrecasz i do góry dnem, może stać kilkanaście dni spokojnie.

Gość gośćinka
Wiesz kwiestiaa jest też taka, czy ty musisz czy chcesz oszczędzać. Jak nie musisz i nie chce co się gotować to przeciez możesz wydawac te 1500, to nie jest aż taka duza kwota. Ktoś tu wyzej pisał, ze 500 zł możesz oszczędzać, ale w sumie po co odmawiać sobie wszystkiego, lepiej zmniejszyć tą kwotę na początek o 200 zł, a naprawdę sie da.

Gość gość
Dla niektórych polityków 1500 zł to jeden obiad w restauracji "sowa". Oczywiście z naszych pieniędzy. A dla dzieci z Kamboży do dużo.