Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

l4 w ciąży jak to jest?

Polecane posty

Gość gość

hej dziewczyny, prosze was o rade bo ja się na tym nie znam, jakbym np była w ciąży początki tak około 6 tydzień a pracuje na produkcji fizycznie, dżwiganie ciężkich palet itd to mogę od razu isć na zwolnienie? zna się ktoś na tym? z góry dzieki za odpowiedz

Gość gość
heh :D nie to to tylko pytanie o zwolnienie ;)

zawsze możesz pójść na L 4 zależy tylko czy lekarz ci da Ja na twoim miejscu poszłabym na zwolnienie Jak państwowy ci nie da idź prywatnie

Gość gość
Możesz iść. A umowę jaką masz?

może nie chcieć dać zwolnienia i będzie kazał pracować ale jeśli pójdziesz prywatnie zapewne dostaniesz zwolnienie.

Gość gość
pracuje na umowe zlecenia napewno pójde prywatnie na pierwszą wizyte żeby upewnic sie czy to napewno ciąża

Gość gość
na umowie zleceniu l4 nie przysluguje. tu rządzi zasada nie pracujesz - nie zarabiasz...

Gość gość
A składkę chorobową masz opłacaną?

Gość gość
mam opłacaną więc mi przysługuje to wiem napewno

Gość gość
ile czasu masz już opłacane składki? Bo przy zleceniu okres wyczekiwania jest 90 dni. A na jaki czas masz tą umowę?

Gość gość
mam opłacana już 4 miesiące , umowe mam do końca roku , narazie nie jestem w ciąży ale wole się juz podowiadywać co i jak

Gość gość
Rozumiem. Wiesz również, że taka umowa nie daje ci ochrony przed jej zakończeniem i jeśli wygaśnie wcześniej to nie masz prawa do zasiłku macierzyńskiego.

Gość gość
tak wiem wiem, a wiesz może jak to jest bo w tamtym roku był taki przypadek ze dziewczyna zaszła w ciąże i miała do konca umowy 2 miesiące ale cały czas donosiła zwolnienia i oni jej całą ciaze płacili normalnie, to wtedy sie nalezy czy nie?

Gość gość
najlepiej dopytaj się w zusie. Nie znam się na umowach zleceniach aż tak bardzo.

Gość gość
Witaj miałam identyczną sytuację. Akurat zbiegło się tak że w 4 tc wylądowałam w szpitalu-wtedy też dowiedziałam się o ciąży, wzięłam zwolnienie po szpitalu, potem prywatnie do gin i zwolnienie ciążowe miałam od 5tc ;)