Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trauma a brak mowy u dziecka

Polecane posty

Gość gość

Syn 2 lata pół roku temu po raz 4 był w szpitalu, pierwszy raz w wieku 14 mc, po tych szpitalach nie stara się mówić, od ostatniej wizyty doszły może 2 nowe wyrazy, przy czym po ostatnim szpitalu przez miesiąc nic nie mówił tylko eeee. Nie wiem jak mu pomóc i gdzie. Dziś mówi z 10 wyrazów i pokazuje gestami

Gość gość
Zastanów sie nad ogólnym rozwojem dziecka. Czy jest on zwinny ruchowo czy nie ma problemów z gryzieniem? Zjada skórki z chleba gryzie owoce, nie dławi się? Być może żle szukasz powodów braku rozwoju mowy- nie trauma a np zaburzenia sensoryczne. Ważne jest by nie ulegać na pokazywanie przez dziecko palcem ale /zmusić/ do mówienia, wiadomo że na poczatek moga to być skróty etc Aby pomóc dziecku które mało mówi należy odwiedzić laryngologa- sprawdza prawidłowa budowe jamy ustnej, czasem neurologa, i koniecznie logopede.

Gość gość
nie trauma a autyzm

Gość gość
A dlaczego od razu trauma? Długo był szpitalu, z jakiego powodu, ja z ogólnym rozwojem? Rozumie, wykonuje polecania, itp.?

Gość gość
Ta od razu autyzm. Walnięta jesteś!!!!! Kiedyś by się powiedziało "Od razu zacznie mówić pełnymi zdaniami", bo wiele dzieci tak robi, a teraz na podstawie tylko słabego mówienia od razu autyzm :D :D

Gość gość
mój syn też mało mówi byliśmy u pediatry (ma 20 miesięcy) usłyszałam że chłopcy mówią później (a jest to lekarz który do specjalistów i na badania kieruje nawet gdy nie koniecznie trzeba a "warto sprawdzić") Mówi dokładnie: mama, baba, tata, dada, bobo, e, ej, oć (chodź), hop, am. Codziennie słyszę, że próbuje czegoś nowego. Rozmawiałam z wieloma rodzicami przez internet (bo wśród mnie praktycznie same dziewczynki) i mówią to samo-chłopcy zaczynają mówić o wiele później, nawet do 3rż zajmuje im nauka :) A co do traumy: miał wrodzone zapalenie płuc, po roczku zaczął coraz chętniej siadać na nocnik-były dni że przez pół dnia pielucha sucha, dokładnie jak skończył 13 miesięcy zachorował, trafiliśmy do szpitala, od tamtej pory przez miesiąc nie chciał usiąść nawet na nocnik-a w szpitalu mieliśmy swój, 2 miesiące kolejne siadał ale często zdarzało mu się nie zrobić, a przyznam szczerze że już przed roczkiem wolał kupę na nocnik niż w pampersa... W wieku 17 miesięcy już kupę robił tak jak wcześniej-za to z sikaniem do dzisiaj ma problemy zrobi maksymalnie raz dziennie, próbowałam wszystkiego i nic...

Gość gość
Oczywiście, że przeżycia dziecka wpływają na jego rozwój. Mój jak miał równo dwa lata złamał rękę, nacierpiał się bardzo i od tamtej pory przestał przyswajać nowe słowa. W wieku trzech lat poszedł do logopedy. Dziś mijają 4 miesiące jak tam chodzi i mówi już tak dużo, różnica jest ogromna.