Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do którego tyg od zapłodnienia nic nie wpływa na płód

Polecane posty

Gość gość

Jak to jest, czytałam że do któregoś- niestety nie pamietam którego- tyg od zapłodnienia na płód nie pływa nic co np zażywa matka. Mam zamiar dokonać ekstrakcji zatrzymanej 8 i bede musiała wziąc antybiotyki, nie wiem czy to bezpieczne

Gość starajka1
Ja jeszcze jestem w trakcie staran i udalam się do stomatologa zeby później się nie stresować i właśnie nie zażywać niepotrzebnie lekow. I moja stomatolog powiedziala se w 1 i 3 trymestrze nie wolno usuwać zębów. Leczyć tak ale niw usuwac.

Gość gość
"Jak najbardziej ząbki trzeba leczyć - jeśli ktoś nie zdążył tego zrobić przed ciążą, można leczyć je w ciąży. Generalnie mówi się, że stomatologiczne znieczulenie jest bezpieczne, ale większość ginekologów oraz stomatologów uważa, że jeśli można poczekać, to lepiej usuwanie zębów wykonać po 12. tygodniu ciąży (po okresie organogenezy). Producent podaje, że znieczulenie nie przenika przez łożysko, ale może zdarzyć się, że pewne jego cząstki przenikną. Oczywiście, jeśli ząb jest "zepsuty" tak, że jest np. ropa, ząb jest bolący itd., to należy usunąć go jak najszybciej, bo jest on potencjalnym źródłem zakażenia (wówczas ryzyko zakażenia jest większe niż ryzyko przeniknięcia cząstek znieczulenia - po prostu z dwojga złego trzeba wybrać mniejsze zło). Moja propozycja: jeśli pani może, to z wyrwaniem zęba poczekać do 12 tygodnia (tak dla swojego spokoju)."

Gość gość
do 2 tc ciąży czyli do czasu kiedy jeszcze o niej nie wiesz (do dnia spodziewanej miesiaczki)

Gość gość
musisz skopiować cały link.