Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak przyprawic sałatę zieloną z pomidorem by nie dodawać śmietany

Polecane posty

Gość gość
obowiązkowo łyżką oleju lub oliwki, bo witaminy w tłuszczu są rozpuszczalne, możesz zrobić sos winegret ''Do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i od razu dodajemy sól i pieprz. W oleju sól się nie rozpuści! Następnie dodajemy zioła prowansalskie, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółtko - działa ono jak emulgator - sos łatwiej się łączą i jest delikatniejszy w smaku. Teraz już możemy wlewać trzy razy więcej oliwy z oliwek. Zakręcamy słoik i bawimy się w barmana potrząsając nim jak shakerem. Można oczywiście połączyć wszystkie składniki w miseczce, wtedy do kwasu wlewamy małym strumyczkiem oliwę - ciągle mieszając.''

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moze sprobuj: oliwka z oliwek, troche musztardy, odrobina octu winnego i ziola prowansalskie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
prościej: w 2 łyżkach oleju rozpuść odrobinę przyprawy gyrosowej, ma niepowtarzalny smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bardzo dziękuję:) do pierwszej wypowiedzi jeszcze: czy mogę bez miodu i żołtka, bo na miod mam uczulenie a jajek brak ?? i czy moglabys podac ile soku z cytryny mniej wiecej? do drugiej wypowiedzi: czy łyzka octu winnego nie bedzie za duzo? ja tak pytam na zaś:) wypróbuje raz jeden raz drugo sposób

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
o szkoda, bo nie mam przyprawy gyrosowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×