Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość tego forum

Czy i jak macierzyństwo was zmieniło

Polecane posty

Gość gość tego forum

Jak w temacie... czy macierzyństwo was zmieniło i jak bardzo? Jakie byłyście wcześniej a jakie jesteście teraz? Mnie zmieniło i to bardzo. Przed pojawieniem się córki byłam spontaniczna, teraz spontaniczności ustąpiła miejsca schematyczność, powtarzalność, planowanie. Kiedyś byłam chyba bardziej wesoła, teraz sama czuje ze częściej jestem przygnębiona, mam więcej trosk, zmartwień (a to częste choroby dziecka a to większa odpowiedzialność nie tylko za siebie ale głównie za córkę). Z jednej strony mam więcej energii bo musze być bardziej zorganizowana żeby ogarnąć jakoś ta codzienność a z drugiej strony mam tej energii mniej tzn robię wszystko jak automat, bezrefleksyjnie, mniej rzeczy mnie cieszy, jakby dziecko wysysało ze mnie energie życiową. Jestem chyba mniej radosna osobą mimo ze córka daje mi duże szczęście i jestem z niej dumna.

Gość gość
Czuję się bardziej pewna siebie, dla córki zrobiłabym wszystko i niczego się nie boję :)! Jestem też bardziej zorganizowana i uporządkowana, bo wiem , że pewne rzeczy muszą być zrobione przy dziecku. Swoją zmianę oceniam na plus :)