Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jesli dziecko nie raczkuje ani nie chodzi w wieku do 12 miesiecy NALEZY POJSC DO

Polecane posty

Gość gość

Ortopedy. Czy to prada???

Gość gość
w wieku 12 miesiecy? no bez przesady daj dziecku czas. jedne rozwijaja sie szybciej inne wolniej

A w ogóle przemieszcza się w jakiś sposób? Dziecko nie musi chodzić kiedy ma rok, może zacząć później. Ale jeśli nawet nie próbuje Raczkowski czy się przemieszczać to ja bym poszła najpierw do pediatry i jego się poradziła co dalej.

Gość gość
Każde zaczyna jak przychodzi właściwy dla niego czas. Czasem ma i 14 mies i nie chodzi, bo jest np. zbyt drobnej budowy i wygląda na 6-8 mies., czasem jest zbyt krępe i po prostu nie ma siły się utrzymać na nóżkach, czasem miało np. problemy z biodrami po narodzinach itp. Powody są różne, w każdym razie to nic złego. Do 16-17 mies. ma czas. Gdyby nie chodziło po tym czasie to wówczas trzeba się skonsultować z neurologiem, ale teraz nie ma najmniejszego sensu ani powodu.

Gość gość
Pelza, czolga sie, przyjmuje pozycje czworacza- nawet ostatnio zrobila 2 kroki do przodu. Siada samodzielnie. Przemieszcza sie " jezdzac" na pupie .:)

Gość gość
To masz odpowiedz, wszystko jest w porzadku. Moje dziecko zaczelo raczkowac, gdy mialo 11 miesiecy a wstawac przy meblach jak mialo 13, samodzielnie sie puscilo majac 15. A ile sie nasluchalam od tesciow, szwagierki i znajomych, ze NA PEWNO moje dziecko jest chore ! Poszlam nawet do neurologa, tzn. 3 neurologow i jednego rehabilitanta i dziwnym trafem uslyszalam sprzeczne diagnozy-dziecko bylo raz zdrowe, raz mialo wnp a nastepnym razem onp... Masakra, dalam na luz z lekarzami. Ja, wczesniak, urodzony 2,5 miesiaca za szybko nie raczkowalam wcale, za to w wieku 14 miesiecy wstalam i poszlam.

Gość gość
moj synek ma prawie 17 miesięcy i chodzi dopiero od 3 tygodni. ale jak już zaczął sam chodzić to non stop trenuje i biega, prawie się nie wywracał. też się martwiliśmy, że może ma jakieś problemy, jednak pediatra kazala nam czekac do 18 miesiąca, jeśli wtedy by nie zaczął chodzić to faktycznie coś nie tak. a zaczął raczkować jak miał 12 miesięcy. każde dziecko jest inne. też przesuwał się na pupie ;)

To nie do końca jest tak, że każde dziecko rozwija się w innym tempie. Może zacząć chodzić zarówno w wieku 9, jak i 14 mscy. Ale jeśli w wieku 12 nawet nie raczkuje, to udałabym się do neurologa, żeby sprawdzić czy nie ma obniżonego napięcia mięśniowego. być może potrzebna będzie rehabilitacja.

Gość mama Ewuni
moja raczkować zaczęła na 1 tydz przed 1 urodzinkami a teraz ma 17 i pół mc i chodzi tylko w łóżeczku i ja nie widze w tym nic niepokojącego Rozwija się prawidłowo

Gość gość
Syn zaczął raczkować mając 12 miesięcy, miesiąc później już chodził. Każde dziecko ma swoej własne tempo.