Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak się nauczyć matematyki? Pytanie do studentów etc.

Polecane posty

Gość gość

Słuchajcie! Nigdy nie byłam jakimś orłem z matematyki, niestety. Możliwe, że przyczyną były też zaległości. Trochę ponadrabiałam, ale nie jest super. Teraz jestem na studiach inżynierskich i muszę się oouczyć nierówności logarytmicznych etc, ale również pochodnych, całek, różniczek. Jak się za to zabrać? Macie jakieś rady, jak skutecznie uczyć się matmy? Chciałabym udzielać się na lekcjach, a nie bać się, że nic nie umiem (tak jak w gimnazjum, LO - ale teraz świadomie poszłam na takie studia i biorę to na klatę, nie będę się zachowywać jak dziecko). A może źle zrobiłam, że wybrałam takie studia? Chociaż nie wierzę w to i myślę, że każdy może się nauczyć, tylko trzeba nad tym posiedzieć. Samemu, bo ćwiczeniowcy nie garną się do tego, by coś tłumaczyć. Pomóżcie (lekko) spanikowanej studentce :).

Gość gość
dziwne pytania, dorosła osoba nie wie jak się uczyć... bierzesz książkę, np. krysickiego do analizy matematycznej, dwa tomy są, i po kolei czytasz wszystko dokładnie, przerabiasz zadania. Potem bierzesz książki Fichtenholza (3 tomy) i też przerabiasz wszystko od początku do końca. Jest też mnóstwo opracowań z rozwiązanymi zadaniami, na chomiczku tego pełno. Nie wiem z czego robisz taki wielki problem. I wcale nie trzeba bulić kasę na korepetycje. Wszystkiego można się samemu nauczyć, matematyki, fizyki, języka obcego.

Gość gość
Zawsze miałam z tym trudność. Uczyłam się, uczyłam i nie zawsze rozumiałam, robiłam coś tyyle razy, i średnio szło. Wolałabym to rozumować logicznie, a nie schematycznie, żeby nie powiedzieć pamięciowo.

Gość gość
ściągnij sobie e-trapez!! serio baaardzo polecam. facet tłumaczy wszystko jak krowie na rowie. u mnie cały rok na tym jechał. i dla takich jak ty lepszego rozwiązania nie znajdziesz :)

Gość gość
wkuwaj i jeszcze -raz wkuwaj

Gość gość
też polecam e-trapeza, Nie ogarniałam w ogóle matematyki i nie zdałam 1 terminu, potem przysiadłam i zaczęłam sobie oglądać wykłady i w 2 trminie rozwiązałam wszystkie zadania :)

Gość gość
Dobra, trochę posiedziałam nad tą matmą :). Sporo rzeczy załapałam. Okazuje się, że jak się przyłożę, to idzie mi nieźle. Oczywiście jest wiele rzeczy do poćwiczenia, a przede mną jeszcze inny materiał, ale pierwsze koty za płoty (tudzież jak to się mówi).