Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marta_109

Początki w nowym miejscu

Polecane posty

Gość marta_109

Witajcie Proszę o radę osoby, które zmieniły miejsce zamieszkania. Ja przeprowadziłam się praktycznie na drugi koniec Polski. Mąż ma tu pracę, ja jestem na urlopie i wychowuję małą córeczkę. Mija 3 dzień w nowym mieście, a ja czuję się strasznie samotna. Nikogo tu nie znam, nie mam do kogo ust otworzyć, cały dzień sama z dzieckiem w mieszkaniu, boję się iść na spacer nawet, bo nowe miasto nie wiem czego się spodziewać. Tęsknię za dawnym miastem i powoli łapię doła. Jak Wy sobie radziliście z przeprowadzką? Udało Wam się znaleźć nowych znajomych, ułożyć sobie życie? Ile czasu minęło zanim się zaklimatyzowaliście? Najgorsza ta monotonia kolejnego dnia. I świadomość, że ani pies z kulawą nogą nie zaglądnie, ani listonosz póki co. Proszę o rady, nie o głupie komentarze. Kto przeżył coś podobnego wie jak trudno odnaleźć się w obcym miejscu wśród obcych ludzi.

Gość gość
Trzeba dać sobie szansę: wyjdź na spacer dopóki nie jest bardzo zimno, mów sąsiadom "dzień dobry", a nawet jeśli ktoś ma czas to opowiedz o sobie, że właśnie tu przyjechałaś, zapytaj o jakiejś miłe miejsca w mieście itp.

Gość gość
zapisz sie na jakis aerobik, tam szybko poznasz jakies kolezanki

Gość marta_109
Dzięki. Nie wiem czy jest tu możliwość zapisania się na aerobik, bo to małe miasto. Z sąsiadami najgorsze jest to, że chyba nikogo w moim wieku tu nie ma, a przynajmniej nie widziałam takiej osoby. A poza tym widzę, że każdy jest zajęty swoim życiem, zaganiany. Rozumiem to, bo jeszcze niedawno sama pracowałam i nie miałam czasu na nic.

Gość gość
moze w sieci znajdziesz jakies osoby z twojej miejscowosci. albo jak mieszkasz w poblizu wiekszego miasta to bedzie latwiej o jakis kontakt

Gość marta_109
W sieci mam znajomych, ale taka wirtualna rozmowa to nie to samo jak mieć kogoś obok. A tutaj nie mam nikogo z dawnych znajomych.

Gość gość
chodzi mi raczej o wyszukanie jakiegos czatu, mozna wybrac tam konketne miasto czy okolice i spotkac sie na kawie. moze jakas praca na pol etatu, albo jakies inwentaryzacje w sklepach mozesz robic, no cokolwiek zeby dotrzec do ludzi

Gość gość
Idź do zoo i tam zostań

Gość gość
ja się przeprowadziłam tydzień temu do nowego kraju, to dopiero atrakcja ;) idź z dzieckiem na plac zabaw czy do parku, zagadaj jakąś inną mamę z dzieckiem - zawsze to jakiś początek.

Gość olencja8111
Ja przeprowadziłam się po ślubie do nowego (dużo mniejszego) miasta i nie radzę sobie, choć mija już 4ty miesiąc :( Nie znam tu nikogo i nie wiem jak miałabym poznać, ponieważ otworzyliśmy z mężem działalność i prowadzimy ją we dwoje. Poza tym, jak to na początku, poświęcamy firmie cały swój czas, tzn. pracujemy od rana do nocy, a w weekend robimy krótsze lub dłuższe wycieczki we dwoje, żeby odpocząć i oderwać się od tego wszystkiego. Miasto nie podoba się zarówno mi, jak i mojemu mężowi. Jest ponure, przygnębiające i mało przyjazne. Ciężko jest cokolwiek załatwić bez problemów i od ręki. Dodatkowo trafił nam się okropny sąsiad w bloku przez to niechętnie wracamy do domu. Jestem praktycznie zupełnie odcięta od starych znajomych, ponieważ mieszkają 120 km stąd i mają swoje życie, więc ciężko jest zorganizować wspólne spotkanie, bo wymagałoby to poświęcenia praktycznie całego dnia, a na to nie mamy czasu. Zaczyna mnie to wszystko strasznie dobijać i zaczynam odnosić wrażenie, że popadam w depresję z powodu przeprowadzki. Nie sądziłam, że tak to będzie wyglądało :(