Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ANIAmamaMAI

Orbitrek, najwyższe obciążenie

Polecane posty

Mam pytanie, ponieważ nigdzie nie znalazłam konkretnej odpowiedzi na nurtujący mnie temat, a mianowicie co daje ćwiczenie na orbitreku na najwyższym obciążeniu? Jak to jest z tym obciążeniem ??? Czy można zastąpić orbitrekiem z najwyższym obciążeniem np ćwiczenia siłowe na nogi?

Gość Trenerka
Podczas treningu na rowerze eliptycznym angażowane są nogi, które poruszają się ruchem owalnym. Jest to nieco udoskonalona technika biegu narciarskiego, gdzie kończyny przemieszczają się na ruchem przód-tył. Najważniejsza zaleta ćwiczeń na orbitreku to zmniejszenie obciążenia. Trening na orbitreku mniej obciąża stawy i ścięgna niż jogging. Przez cały czas trwania ćwiczeń nogi nie odrywają się od powierzchni sprzętu, co jest bardzo korzystne dla stawów. W zależności od intensywności treningu, spalanie kalorii na orbitreku jest efektywniejsze niż na bieżni czy rowerku treningowym. Dlatego orbitrek to urządzenie wymarzone dla tych, którzy myślą o odchudzaniu. Używając ramion orbitreka podczas ćwiczeń, intensyfikujesz wysiłek fizyczny. W pracę zaangażowane są wszystkie mięśnie ciała, zwłaszcza jego górna partia. Gdy nie używasz rączek orbitreka, wzmacniasz mięśnie brzucha i pracujesz nad stabilizacją pozycji. Ćwiczenia na orbitreku pozwalają też wzmacniać mięśnie nóg i modelują kształt łydek oraz ud. Kolejną zaletą orbitreka jest możliwość ćwiczenia z różną prędkością, co pozwala dostosować intensywność treningu do twoich możliwości. Poza tym, orbitrek jest bezpieczny w użyciu. Przestajesz ćwiczyć i urządzenie się zatrzymuje. Ustawiony opór decyduje o tym, ile wysiłku należy włożyć w poruszenie orbitreka. Jednak Orbitrek nigdy nie zastąpi Ci solidnych ćwiczeń siłowych na nogi (szybkie wyrobienie pokaźnej tkanki mięśniowej). Może jedynie solidnie wspomagać, ale to jest bardzo dużo.

Gość TadeuszWrzeszcz
Jeśli masz kasę to kup sobie z kołem z przodu jak ten: http://olx.pl/oferta/orbitrek-finnlo-ellypsis-sx1-salon-warszawa-nowy-CID767-ID7MOU3.html#92c255c3c6 Jeśli nie to kup sobie z kołem z tyłu, tylko pamiętaj, żeby wybrać w miarę dużą średnicę koła, bo nie tylko waga koła jest ważna, ale i średnica. Im większa średnica to będziesz miała dłuższy krok i płynniejszy ruch.