Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy moje dziecko jest grube?

Polecane posty

Gość gość

waży 10,700, ma 80 cm i ma 16 miesięcy. Je 5 posiłków dziennie. Rano wypija 170 ml mm, na drugie śniadanie najczęściej jogurt naturalny ze świeżymi owocami, obiad jednodaniowy, na deser jakieś owoce z ryżem, same owoce (różnie) i kolacja to kaszka 180 ml. Dużo osób mówi, że grubo wygląda i powinnam odchudzić. Nie je słodyczy ani niezdrowych przekąsek.

Gość gość
Gruby? Roczne dziecko powinno wazyc 10 kg. Lecz sie kobieto.

Gość gość1a
Nieee, nie jest gruby ;) Moja ma 14 miesięcy, waży 9kg, chudy patyczak taki, wzrostu nie znam, ale coś około 76-77 cm? A to, że dziecko powinno czy nie powinno to można sobie między poślady wsadzić. Każde jest inne.

Gość gość
Grube na pewno nie jest, może tylko wygląda

Gość gość
No właśnie, może tylko dobrze wygląda. Bo gruby to na pewno nie jest.

Gość gość
Gruby nie jest, ale jadłospis to sorry, ma trochę ubogi...

Gość gość
Jest normalny. Mój w tym wieku miał 10,8 kg i podobnego wzrostu.

Gość gość
Jedzenie normalne i nie ubog o ...

Gość gość
Grube dziecko? Mój ma 16 m-cy waży 10,300. Wygląda szczupło. Jest między 25 a 50centylem.

Gość gość
Ciekawe co ja mam powiedzieć... Syn 3 m-ce karmiony tylko piersią na żądanie...nie podaje herbatek, wody z glukozą czy nawet sporadycznie mm-odciągam pokarm jak wychodze... Waga urodzeniowa 4 kg obecnie 8,6... I co mam zrobić??? Nie przejmuj sie ludźmi skoro dr nie widzi nic złego to ciesz się zdrowym dzieckiem:-)

Gość gość
Jedzenie normalne??? Dla 16 m-cznego dziecka??? Sorry, ale to jest jadłospis dla 9- m-czniaka. Mleko, kaszka, jogurt, owoce+ jeden normalny (załóżmy, że pełnowartościowy posiłek?????) a gdzie pieczywo, wędlina, jajka, warzywa- to wszystko podajesz w obiedzie??? I po co aż tyle nabiału???

Gość gość
A mój karmiony tylko piersią 6 miesięcy 9,200

Gość gość
"Nieee, nie jest gruby oczko.gif Moja ma 14 miesięcy, waży 9kg, chudy patyczak taki, wzrostu nie znam, ale coś około 76-77 cm?" Mój ma te same parametry ale 11 mcy i raczej patyczakiem bym go nie nazwała... Wygląda normalnie jak na swój wiek, czyli dość jeszcze "bobaskowo". chyba coś pomyliłaś w tych wymiarach.

Gość gość
no wlasnie, moze nie jest gruby tylko tak napuchniety od tego nabialu w takich ilosciach

Gość gość
Napisałam przykładowy jadłospis. Jajka zawsze wkrajam mu do warzyw z obiadu, mięsa nie jadamy, tylko ryby. Pieczywo to czasem na podwieczorek drugie kanapka z chleba bezglutenowego z jajkiem / szczypiorkiem / twarogiem.

Gość gość
Przepraszam bardzo. Jogurt naturalny 3-4 razy w tygodniu to jest dużo nabiału ?

Gość gość
A dlaczego odrzuciłas gluten, może nabawić się celiaki

Gość gość
Bo sami nie jemy. Gluten niczemu dobremu nie sluzy.

Gość gość
Jogurt naturalny+ mleko+ kaszka (jeśli tak jest prawie co dzień, a tak piszesz), to tak, to jest dużo nabiału i jakoś bardzo kiepsko zbilansowana jest ta dieta, ale ok, Twoja sprawa. Nie zdziw się potem, jak dziecko zacznie Ci wymyślać i co drugiej rzeczy nie będzie chciał jeść, bo będzie znał smak tylko jogurtu, owoców (nie piszesz jakie są te obiady, ale nawet jeśli bardzo urozmaicone, to nie zmienia to faktu, że jeden zbilansowany posiłek to jest mało.

Gość gość
Kiepskie to menu jak dla niemowlaka . Z tym glutenem to nie przesadzaj bo wywalić to go mozna jak coś jest nie tak ale jak dziecko zdrowe to po co wywaliłaś z jego diety ?

Gość gość
Odrzuciłas gluten który znajduje się w wielu potrawach - bardzo niedobrze, masz uboga dietę, nabiał, nabiał, nabiał. Mięsa też nie jecie ani ciemnego pieczywa nie mówiąc już o kaszach. Taką dietą krzywdzisz dziecko, gluten jest wszędzie jak będzie jadło obiad w przedszkolu lub w szkole to co wtedy

Gość gość2
Mój synek ma 15 miesięcy i waży również 10.700 i wzrost trochę ponad 80 cm. I nie uważam by był gruby. Menu wygląda podobnie: śniadanie owsianka lub jaglana z różnymi owocami, drugie śniadanie owoce lub jogurt, obiad jedno danie zupa lub drugie danie, podwieczorku raczej nie jada bo zaraz robi sie pora kolacji wiec kanapka warzywa, jajko, czasami budyn. Czasem w miedzyczasie cos przegryzie uwielbia pomidory i papryke wiec jak widzi ze ja jem to nie odpusci ;) cos slodkiego raz na jakis czas tez zje w ramach drugiego sniadania np drozdzowe albo jakies inne ciasto z owocami.

Gość gość2
A no i przed snem mm 240 ml.

Gość gość
Gdzie napisałam, że nie jemy kasz? Jemy jaglaną. Mały pije mleko sojowe i migdałowe (bardzo lubi, na nich robię mu budyń), je kisiele domowe. Owoce jakie je (truskawki, jabłka, maliny, winogrona, wiśnie, czereśnie, agrest, gruszki, mango, arbuz). Wcześniej próbowałam podawać mu cytrusy, ale dostawał wysypki. Warzywa toleruje prawie wszystkie, tylko po pomidorach i ogórkach dostaje uczulenia. Ale skoro piszecie, że za dużo nabiału postaram się mu ograniczyć jogurt. Mm nie wywalę, bo tylko takie śniadanie zje :(. Myślicie, że przez nabiał może mieć nadwagę?

Gość gość
Ale on nie ma nadwagi! Ja się czepiłam jego diety i na Twoim miejscu albo podwieczorek albo drugie śniadanie to byłaby kanapka z masełkiem i dodatkami (dobra wędlina, wędzona ryba, warzywa, jaja...etc.), jajecznica z cebulką, racuchy, omlet, jogurt z owocami ok, ale np raz w tygodniu.

Gość gość
Moja córka ma 15 mc i waży 11 kg wzrost ponad 80 cm i każdy mówi że jest drobna

Gość gość
Ale PO CO wywalilaś mu ten gluten ?

Gość gość
Bo u nas nie jemy produktów z glutenem, jest niezdrowy. Dziękuję za konstruktywne rady, postaram się jeszcze bardziej urozmaicić jego dietę, choć z racuchami i omletami jeszcze poczekam ;)

ale jaką nadwagę? autorko, weź się lecz na nogi, bo na głowę już za późno :O A eksponowałaś swoje dziecko w ogóle na gluten? Ja pierniczę... tysiące lat ludzie jedzą gluten i żyją, a ta wymyśla :O

Gość gość
Masz racje z tymi racuchami-smazonym ma uraczyć dziecko na śniadanie? Weźcie się WY leczcie na nogi!