Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

konflikt serologiczny pierwsze dziecko

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio na biologii usłyszałam, że konflikt serologiczny występuje przy drugiej ciąży oraz wtedy gdy krew matki to A RH- a krew dziecka i ojca to krew A RH+. Usłyszałam także, że konflikt serologiczny przy pierwszym dziecku jest wręcz niemożliwy. Jestem pierwszym dzieckiem mojej mamy. Nie znam swojego ojca, nie utrzymujemy ze soba kontaktow. Nie mam rodzenstwa. Czy istnieje prawdopodobienstwo, że moja mama miała dziecko, które np poroniła?

Gość gość
Jesteś pierwszym dzieckiem mamy więc organizm mamy nie wytworzył przeciwciał które uszkodziłyby ciebie. I nie ważne że ty i ojciec macie inny czynnik Rh niż mama.

Gość gość
Problem w tym ze mama mówiła ze miala konflikt seroglogiczny i ze dostała surowice

Gość gość
Surowice dostac powinna do 72 godz.po pierwszym porodzie i to chroni przed problemami przy drugiej ciąży.

Gość gość
Ktos ci glupot nagadal. Ja mam grupe RH- i juz przy pierwszej ciazy mialam konflikt, bo dziecko mialo Rh+. Co kilka dni pobierali mi krew, to byl jakis obled. No ale trzeba bylo, wiadomo. Po porodxzie zaraz cos dostalam. I wiedzialam, ze musze miec przerwe z druga ciaza. Urodzilam dopiero po 6 latach.