Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Suchość pochwy, po tabletkach

Polecane posty

Gość gość

Moja żona zaczęła brać tabletki antykoncepcyjne - kończy się drugi miesiąc, i pojawił się problem suchości i braku na seks. Uprawiamy seks jednak czuje się jakbym ją wykorzystywał, chociaż czasem sama nawet proponuje. Moim zdaniem powinna iść z tym do lekarza, jako że jest to pracoholiczka to nigdy nie ma czasu i uważa, że tak musi być i musi się do tego przyzwyczaić. Czy suchość pochwy będąca efektem antykoncepcji da się zawsze "wyleczyć" po przez zmianę tabletek?

Gość gość
tak, to jeden z efektow ubocznych. Sama to przerabiałam i po zmianie tabletek jest wszystko jak najbardziej ok :)

Gość gość
też tak miałam, moim zdaniem winą jest brak zrobienia odpowiednich - NIEZBĘDNYCH badań przed podjęciem decyzji jakie tabletki będziemy przyjowały

Gość gość
Też tak miałam, niestety mi zmiana tabletek nie pomogła. Suchość byla na tyle uciążliwa, że tabletki odstawiłam i teraz zabezpieczam się femcapem - kapturkiem. Myślimy też z mężem nad zakupem komputera cyklu

Gość mamapoli
myślę że powinna pójść z powrotem do ginekologa i spróbować wybrać inne tabletki, a póki co wspomagajcie się lubrykantami.Ja miałam taki problem po porodzie-na co dzień stosowałam provag żel, a przy zbliżeniach żel durexa. Chyba że problemem jest też spadek libido-wtedy hormony chyba trzeba odstawić-ale to już konieczna konsultacja z lekarzem-idź razem z nią.Antykoncepcja to Wasza wspólna sprawa.

Gość gość
U mnie również suchość pojawiła się po ciąży i utrzymywała do czasu aż skończyłam karmić. Mnie wystarczał provag żel, stosowałam go codziennie po kąpieli, poleciła mi go położna jeszcze w szpitalu, zaleciła również aby miejsca intymne myła szarym mydłem bo skutecznie goi rany poporodowe.

Gość gość
Komputert cyklu to fajna sprawa, sama z takiego korzystam :) (Cyclotestu)

Gość gość
Ja brałam do sierpnia Vibin mini i suchosc była. Apetyt na seks ciut mniejszy, ale ta suchosc.... odstawiłam w sierpniu i teraz krepuje mnie ze ta suchosc u mnie wciaz jest, mi mo odstawienia. Co mozna z tym zrobic?

Gość gość
Nie pasują ci te hormony.Idź do gina i zmień.W suchej pochwie będą tylko otarcia,a nie przyjemność.Czy miałaś wykonywany dokładny masaż łełtaczki przed włożeniem prącia.?

Gość Migea
Niestety suchośc pochwy to dośc częsty problem przy stosowaniu tabletek. Mnie pomogło stosowanie Hydrovagu, zawiera on m.in kwas hialuronowy, który podobnie jak w kosmetyce wiąże wodę, przywracajac naturalne intymne nawilzenie. Globulki stosuje się przez tydzień ale dobrze jest potem stosowac wspomagająco kilka w miesiącu. Do kupienia w aptece bez recepty.

Gość gość
przy skutkach ubocznych brania tabletek pomagają suplementy typu harmonella, a na suchość pochwy żel do pielęgnacji okolic intymnych, nawilżający, najlepiej byłoby spróbować zmienić tabletki, bo z czasem może być gorzej

Gość gość
U mnie zmiana tabletek nie pomogła, przerzucenie się z tabletek na plastry również. W końcu ginekolog polecił mi hydrovag, globulki łatwo się zakłada, po tygodniu kuracji nawilżenie było bez zarzutu. Przestałam również pękać, otarcia się nie pojawiały, stosunek nie był bolesny. Obecnie profilaktycznie dwa razy w tygodniu zakładam globulkę na noc, jestem zadowolona z efektu i chciałabym go utrzymać.

Gość gość
Suchość pochwy przy tabletkach to dość powszechny problem, u mnie problem rozwiązał provag żel, który stosowałam codziennie po kąpieli. Gorzej nieco było po porodzie, kiedy karmiłam piersią, suchość była bardzo dokuczliwa, praktycznie uniemożliwiała seks, wtedy również sprawdził się ten żel, z tym że stosowałam go częściej, np. tuż przed stosunkiem dzięki czemu chronił mnie również przed infekcjami bo zakwasza środowisko pochwy.

Gość gość
Stosuje nuvaring u mnie lepiej się sprawdza niż tabletki. Na początku kuracji miałam częściej problemy intymne, nawilżenie podczas stosunku było zdecydowanie większe niż przy tabletkach ale nadal czasem otarcia się pojawiły. Koleżanka z pracy polecił mi provag, jej przy nawracających infekcjach pęcherza moczowego bardzo pomógł. Odkąd stosuje kapsułki nie czuje dyskomfortu w miejscu intymnym, nawilżanie znacznie się poprawiło.