Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PIEKLABYM CIASTA ALE BOJE SIE...

Polecane posty

Gość gość

utyc. Dlatego robie ciasto lub ciasteczka tylko raz na jakis czas. Mam troche wyrzutow sumeinia bo dzieciaki uwielbiaja ale jak zrobie to jem a potem wiadomo aga wskazuje wiecej :[ Jak jest u Was ? Czesto pieczecie ciasta?

Gość gość
uwielbiam marchewkowe

Gość gość
Piekę raz na tydzień ... w piątek piekła m ciasto a dziś ciasteczka a zabawa dni zrobię bez y :-)

Gość gość
jecie to wszytsko i nie tyjecie?

Gość gość
to piecz zdrowe ciasta, wtedy nie utyjesz!

Gość gość
zdrowe sa okropne w smaku :P

Gość gość
To chyba akurat normalne, że ciasta piecze/je się raz na jakiś czas. To nie jest podstawowy artykuł żywnościowy. Pić trza umić i jeść tyż.

Gość gość
właśnie, że nie. Sama zaczęłam piec zdrowe ciasta i są pyszne. Kiedyś tez myślałam, że takie ciasta nie są smaczne.

Gość gość
to zapodaj jakis przepis ;]

Gość gość
Nie tyjemy :-) może to geny :-)

Gość gość
Ciasto z cukinią • szklanka mąki - u mnie pół na pół mąka jaglana i gryczana, kupione w sklepie internetowym, można zmielić po prostu kasze jeśli ktoś ma odpowiedni młynek • szklanka zmielonych orzechów - ja daje włoskie • pół szklanki mleka np. ryżowego • 1,5 szklanki startej cukinii - to było około pół średniej cukinii • pół szklanki miodu (ja daje suszone daktyle, które wcześniej godzinę moczę) • pół szklanki oliwy (daje połowę) • skórka z 1 cytryny • sok z 1/3 cytryny • łyżeczka sody • pół łyżeczki cynamonu • pół łyżeczki kardamonu • szczypta gałki muszkatołowej Startą cukinię należy leciutko posolić i odstawić na pół godziny, po czym dobrze odcisnąć z wody. Ja tego nie zrobiłam i to był błąd. Ciasto jest smaczne ale dość wilgotne, byłoby lepsze trochę suchsze. Produkty suche zmieszać w misce, dolać mleko, miód, oliwę i sok z cytryny. Wymieszać dobrze, po czym dodać cukinię i delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ja piekłam około godziny ale mój piekarnik wszystko piecze długo, najlepszym testem będzie suchy patyczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać aż wystygnie, ciepłe było bardzo wilgotne. Ciasto jest dość intensywne w smaku - cytrynowe i gryczane, wilgotne i delikatne.

Gość gość
to jest przepis ze strony internetowej, ale wypróbowany już wiele razy.