Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inkaaa24

Wysokie TSH w 15 tygodniu ciąży

Polecane posty

Gość gość
I co załatwiłaś coś ? byłaś na wizycie?

Gość inkaaa24
Muszę pojechać o 19-stej i zapytać pani doktor czy mnie przyjmie bo miejsca wszystkie już zajęte. Mam nadzieję, że mnie przyjmie. Zrobiłam dziś badanie Ft3 i Ft4, wyniki będą jutro. Dziś rozmawiałam z mamą mojego narzeczonego i zdziwiłam się bo ona twierdzi że i tak teraz mi lekarka żadnych leków nie przepisze, że TSH 5,200 to nie jest tak dużo i że ona w ciąży miała też coś koło tego i nie brała żadnych tabletek. Zaskoczyła mnie totalnie bo to sprzeczne z tym co przeczytałam więc czemu tak mówiła? Jest pielęgniarką, myślałąm że ma większą wiedzę. Oczywiście do lekarza dziś i tak będę się starała dostać.

Gość gość
Jeśli niedoczynność tarczycy nie jest kontrolowana w czasie ciąży, może spowodować obniżenie wagi noworodka, poronienie lub przedwczesny poród. Co więcej, zdarza się, że zaburzenia funkcji tarczycy sprawiają, że ciśnienie krwi może nagle wzrosnąć i wprowadzić organizm matki w stan przedrzucawkowy. Mama twojego narzeczonego gada kompletne bzdury, nie jest endokrynologiem i niech się lepiej nie wypowiada a ty nie słuchaj tych bzdur. Potem co powiesz mamusiu to twoja wina ze dziecko jest teraz chore bo mi mówiłaś ze jestem zdrowa teraz sobie ty je lecz? Zastanów się, na 100% dostaniesz leki od pielęgniarki do endokrynologa to jak od weterynarza do kardiologa.

uwielbiam kiedy pielęgniarki zaczynają swoje wywody na tematy medyczne ;/ porażka

Gość gość
Mozna spytac gdzie ty mieszkasz gdzies z jakims wyp**dowie? Idziesz do lekarza prywatnie czy jedziesz czy co tsm...placisz 100 zl czy iles i idziesz na wizyte.Tylko jeden gabinet masz i jedna lekarka przyjmuje na caly powiat? Jakas dziwna jestes.

Gość inkaaa24
No wyobraź sobie że tak, mieszkam 20km od małego miasta. A w tym małym mieście przyjmuje jeden endokrynolog prywatnie a dwóch na NFZ. Wiadomo że na NFZ czekałabym 2 lata, a prywatnie przyjmuje tylko we wtorki więc walą do niej ludzie drzwiami i oknami. Dla mnie to nie problem wziąć jak mówisz 100 zł i iść prywatnie tylko właśnie o to chodzi że nawet prywatnie łaskę robią i muszę ją poprosić czy przyjmie bo nie byłam zarejestrowana a ludzie nawet prywatnie rejestrują się tam miesiąc przed. No przykro mi ale takie realia. Do ginekologa chodzę też prywatnie, mam wizytę w poniedziałek ale nie chcę tyle czekać.

Gość inkaaa24
Wiadomo że jak mnie dziś nawet prywatnie nie przyjmie to pojadę i 40 km dalej do następnego miasta ale nie jestem tam w ogóle zorientowana gdzie jest endokrynolog więc próbuję tutaj prywatnie. I jak ma mnie szlag nie trafiać jak jestem w takiej sytuacji, chcę iść prywatnie, zapłacić nawet i 400 zł jak bedzie trzeba żeby mnie dziś przyjęła ale nawet jak płacę to muszę się prosić czy mnie przyjmie, tyle jest ludzi!

Gość inkaaa24
Boję się że w pierwszym trymestrze prawdopodobnie też miałam TSH na poziomie ponad 5. Chyba oszaleję tak się boję o swoje dziecko :(

Gość gość
Zrób wszystko by się dostać do lekarza endokrynologa, teściowa nie ma pojęcia najmniejszego o czym mówi. Idź tam pod gabinet dziś i poproś o choć 5 min. tyle wystarczy. powiedz jaka jest sytuacja.

Gość inkaaa24
Tak zrobię. Nie wyjdę dziś stamtąd dopóki mnie nie przyjmie. Pytanie tylko jak bardzo jest już za późno :(

Gość gość
No to już odpowiedz dostaniesz po narodzinach, będziesz musiała kontrolować od narodzenia tarczyce maluszka.

Gość gość
Tesciowa gada bzdury. Ja majac TSH 2,29 juz na pierwszej wizycie mialam przepisany Euthyrox. Norma w ciazy jest do 2-2,5. Pewnie tesciowa rodzila ladnych kilka lat temu i moze pamiec plata jej figle,bo nienwierze,ze przy TSH 5 lekarz machnal reka i olal temat.

Gość gość
I co dostałaś się do endo ?? Co powiedział/a?

Gość gość
Droga autorko, w 5tc miałam tsh 1,5 w 8tc skoczylo do 7, pod koniec ciąży było prawie 0. Przechodziłam taki sam stres jak Ty, bie spalam, panicznie się bałam, że dziecko będzie chore. Przy tych wszystkich wahaniach tsh jednak ft4 było w normie a to najważniejsze. Urodziłam zdrową, piękną córeczkę. Mój endo i gin mnie uspokajali, że tsh może wariowac, ważne aby hormony obwodowe były ok, czyli ft4 i ft3. Nie stresuj się, stres Ci bardziej zaszkodzi niż tsh. Idź do lekarza, dostaniesz euthyrox. Będzie dobrze.

Gość inkaaa24
Dostałam się do endokrynologa prywatnie, za wizytę z Usg tarczycy płaciłam 200 zł. Pani doktor mnie uspokoiła, że nie jest tak źle, że co do ciężkich wad dziecka spowodowanych nieleczeniem niedoczynności tarczycy w pierwszym trymestrze to są one bardzo rzadkie i występują przy dużej niedoczynności. Moja też jest spora (5,200) no ale mówila że nie jest tak źle. Co do Ft3 i Ft4 to wyniki będę miała jutro. Pani doktor przepisała mi Letrox w dawce 75. Mówiła że zaczynamy od takiej wysokiej dawki bo to jednak już 15 tydzień i musimy wszystko wyrównać. Mam się zgłoscić za 6 tygodni. Trochę mnie uspokoiła. Powiedziała że nic poważnego na pewno się nie wydarzyło z dzieckiem, tym bardziej jeśli odżywiałam się zdrowo i jadłam dużo ryb. Mówiła jeszcze że organizm jest tak skonstruowany że najpierw da dziecku, a najwyzej dla mnie braknie a nie odwrotnie. Mam nadzieję, że komuś może pomoże to co napisałam bo wiem jaki to stres. Co myślicie o tym co mi lekarka powiedziała?

Gość gość
No myślę ze dzięki bogu ze się dostałaś, dawka spora no ale raczej innego wyjścia nie było, nie zapominaj o lekach codziennie na pol godziny przed śniadaniem popijaj wodą, będzie dobrze, po narodzinach zbadaj bobasowi TSH i potem kontrola co jakiś czas. I BŁAGAM NIE SŁUCHAJ FARMAZONÓW TEŚCIOWEJ! Ty jesteś w ciąży i dbaj o to dziecko. A czy Jodid100 ci przepisała?? ja dostałam receptę od endo jak się dowiedziała o ciąży, nie pisałam o tym wcześniej bo też dziś byłam u endo i też dziś 7tydz ciąży powiedziałam jej o bobasku, w związku z tym przepisała większa dawkę Euthyroxu i dodatkowo właśnie Jodid100.

Gość gość
Uff. Widzisz, mowilysmy,zebys sie nie stresowala. Bardzo rzeczowa i madra Pani doktor :) Ciesze sie,ze Cie uspokoila. Wydaje mi sie, ze dawka nie taka znowu wysoka. Dziewczyny biora i po 125... Jak pojdziesz do niej z wynikami FT3 i FT4 to zapytaj o Jodid. W razie co to tak jak Ci pisalam, duza dawka jodu jest w witaminach dla ciezarnych,ale najpierw skonsultuj to z endo,bo z jodem w ciazy nie mozna przesadzac.

Gość inkaaa24
Niczego z jodem mi nie przepisała, ale zapytam jej o to następnym razem. Witaminy dla ciężarnych biorę- Vita Miner Prenatal tam jest jod w dawce 150ug, nie wiem jednak czy to wystarczająco. Zapytam następnym razem. Dziękuję serdecznie za pomoc.

Gość gość
Mi endokrynolog mowil,ze w ciazy dzienna dawka jest do 250. Jednak gdy po miesiacu leczenia TSH spadlo mi do 0,4 zabronil brac mi jodid100 jednoczesnie z witaminami, Powiedzial,zebym wybrala. Albo witaminy,albo jodid,zeby nie przesadzic z jodem.

Gość gość
Ja też bralam taką dawkę Letroxu i w ciągu dwóch tygodni tsh mi spadlo:)tak że nie martw się,najważniejsze że skonsultowałaś to z lekarzem i nie czekałaś na wizytę kolejny tydzień:)będzie dobrze!

Gość gość
W Jodid100 jest 100 mcg jodu ale to ze spokojem, myślę że nawet gin ci przepisze jak u niego będziesz, porozmawiaj o tym jodzie powiedz jaki bierzesz, i o tym jodid100.

Gość inkaaa24
Mam nadzieję że TSH po Letroxie mi szybko spadnie bo i tak wystarczająco długo miałam wysokie. Co prawda lekarka mnie uspokoiła ale strach o dziecko zawsze pozostaje. O jodid oczywiście zapytam, teraz nie pytałam bo nawet nie wiedziałam że jest zalecany. Człowiek zawsze coś przeoczy...

Gość inkaaa24
Gość A jaki miałaś poziom TSH że tak szybko Ci spadło po Letroxie? Mam nadzieję że i u mnie tak będzie.

Gość gość
Inkaaa24 ja kupiłam ten Jodid ale teraz patrze że na swoich witaminach też mam 150ug więc witaminy wystarczą i niepotrzebnie kupowałam ale to tam niecałe 10zl, bierz witaminy i te na tarczyce powinno być dobrze.