Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lkjhgfdfghjklkjh

Alimenty

Polecane posty

Gość lkjhgfdfghjklkjh

Witam. Potrzebuję porady na temat wszystkiego co tyczy się alimentów. Moja sytuacja jest dosyc zawiła. Nie mamy ślubu, mamy 3,5 roczne dziecko. Ja pracuję (oficjalnie na pół etatu), ojciec dziecka pracuje i ma dość spore zarobki. Ale też dużo opłat, między innymi kredyt hipoteczny, mieszkanie jest jego. Na tę chwile mieszkam z dzieckiem u niego, on przeniósł się do rodziny. Ja nie jestem miejscowa, nie mam tu żadnej rodziny. Dziecko chodzi do przedszkola. Ojciec dziecka dał mi czas do końca listopada na znalezienie mieszkania dla siebie i dziecka. Koszt wynajmu, opłat, życia jest wiadomo wysoki. Mam pytanie: o jaką realnie mogę wnioskować kwotę. Dodam jeszcze że niechętnie się zajmuje dzieckiem, mały spędza w przedszkolu po 9 godzin bo ja też muszę na to wszystko pracować, a nie ma mi go kto odebrać , proszę o radę.

Gość gość
na dziecko 500 plus połowę kosztów wynajęcia mieszkania

Gość gość
Czy w tym samym pozwie mam wnioskować o zwrot połowy kosztów wynajmu? Mam jeszcze pytanie czy orientuje się ktoś z Was ile czeka się na taką sprawę? I jak długo to się roztrzyga?

Gość gość
może połowy nie, ale jednej czwartej na pewno! ponieważ ty z dzieckiem jesteście zmuszenie wynająć a zgodnie z przepisami utrzymujecie dziecko po połowie - jedna czwarta kosztów wynajęcia mieszkania powinna zostać pokryta przez ojca - plus oczywiście połowa kosztów utrzymania dziecka - (jeśli ojciec poświęca dziecku tyle samo czasu ile ty - to ważne!)

Gość gość
No właśnie nie poświęca. Na tą chwilę widuje go raz na tydzień bo jeździ w delegacje. Za 2 tygodnie ma już być na miejscu i wtedy ja będę tylko zaprowadzała dziecko do przedszkola a on je odbierał i czekał z nim aż wrócę. No i 1 dzień w weekend. Teraz aktualnie ciężar spoczywa tylko na mnie.

Gość gość
dowal mu z 900zł jak sąd da mnie to trudno - a zawsze może dać więcej :D - a tak poważnie to 600zł spokojnie bez problemu - jak ojciec zarabia powyżej 3,5 tyś netto to 900zł

Gość gość
a no właśnie przedszkole kosztuje! Ile płacisz za przedszkole?

Gość gość
aaa, myślałam że prywatne. 200zł to niedużo.

Gość gość
Swoją drogą to zaproponuj mu że 4 dni śpi u Ciebie i 3 dni u niego w tygodniu - ciekawa jestem co powie :D Takie cwane te tatusie są płaczą że taaaakiee wsyokie alimenty płaca a jak trzeba dzieciaka na tydzień do siebie wziąć to jest problem :D

Gość gość
Nie weźmie go, bo powiedział że to nie jego obowiązek bo dziecko jest ze mną.... Szkoda słów