Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

świadectwo pracy

Polecane posty

Gość gość

Witam. Czy muszę podpisać świadectwo pracy? Pracowałam w sklepie parę miesięcy, ale znalazłam lepszą pracę w innym mieście. Była szefowa wydzwania do mnie kiedy będę bo mam coś podpisać... czy muszę??:/

Gość gość
Z tego co wiem podpisuje się kartę obiegową a nie świadectwo pracy.

Gość gość
Z uwagi na to, że kazdy pracodawca ma obowiązek wydać pracownikowi niezwłocznie po ustaniu okresu zatrudnienia świadectwo pracy - chce mieć zapewne twój podpis , że odebrałaś je osobiście. Nie denerwuj się tylko umów sie z nią na spokojnie. " wskazany w art. 97 kodeksu pracy, sprecyzowany został w § 2 ust. 1 i 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 15 maja 1996 r. w sprawie szczegółowej treści świadectwa pracy oraz sposobu i trybu jego wydawania i prostowania. Zgodnie z tymi przepisami wydanie świadectwa winno nastąpić bezpośrednio pracownikowi lub upoważnionej przez niego osobie w dniu, w którym następuje rozwiązanie lub wygaśnięcie stosunku pracy.Jeżeli wydanie świadectwa pracownikowi lub upoważnionej przez niego osobie w tym terminie nie jest możliwe, pracodawca winien w terminie 7 dni od ustania stosunku pracy przesłać świadectwo pracy pracownikowi lub tej osobie za pośrednictwem poczty albo doręczyć je w inny sposób. Jeśli pracownik zmienił miejsce zamieszkania i nie powiadomił o tym pracodawcy, należy uznać, że pracodawca spełnił ciążący na nim obowiązek, jeśli podjął próbę doręczenia świadectwa na ostatnio podany adres pracownika, a następnie złożył je do akt osobowych.Świadectwo powinno być wysłane listem poleconym.Inna osoba, której może być wydane świadectwo, winna dysponować pisemnym upoważnieniem (pełnomocnictwem) pracownika do odebrania świadectwa pracy. Nie wystarczy zatem, aby była to osoba bliska pracownikowi, np. członek jego rodziny, który powołuje się na tą okoliczność bez przedłożenia pisemnego pełnomocnictwa, nawet, jeśli jest on znany pracodawcy. W praktyce może zdarzyć się, że pracownik z jakichkolwiek powodów nie odbiera świadectwa pracy lub odmawia jego odebrania (w szczególności sytuacja taka może mieć miejsce, gdy strony są w sporze lub gdy pracownik kwestionuje dokonane przez pracodawcę wypowiedzenie lub rozwiązanie umowy o pracę). W takim przypadku wydaje się, iż wystarczające jest nadanie świadectwa pracy listem poleconym oraz dołączenie go do akt osobowych." tyle w temacie.