Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaskaaaaaaaaaaa33

becikowe ? co za zmiany ?

Polecane posty

Gość kaskaaaaaaaaaaa33

Witajcie Obecnie jestem w ciąży . Ostatnio rodziłam siedem lat temu i nie było potrzeba zbyt dużo dokumentów i bez problemu dostałam tysiac złotych becikowego naleznego kazdej kobiecie a która miała niskie dochody dostawała koljene tysiac . Obecnie czytam i widze ze zasady bardzo sie zmieniły . Tzn becikowe zalezne jest tylko od dochodów i od tego ze ciaza prowadzona jest od 10 tygodnia . Dziwne te zasady . Rozumiem ze becikowego naleznego kazdej kobiecie nie ma ? Moze wprowadzili inne dodatki itd za urodzenie dziecka ?

Gość gość
Wymogi co do opieki w ciazy byly zawsze. Musisz miec zaswiadczenie że byłas pod opieką lekarze przed 10 tyg ciązy plus wizyta w każdym trymestrze. Kryterium dochodowe poniżej 1922 zł na czlonka rodziny.

Gość gość
Rodziłam w tym roku żeby dostać to becikowe dochód na 1 członka rodziny nie może przekraczać 1922 zł netto, i trzeba okazać zaświadczenie od lekarza że zgłosiłaś się do niego nie później niż do 11tygodnia ciąży. Trzeba okazać wszystkie dochody które otrzymałaś.

Gość kaskaaaaaaaaaaaa33
ale chore . Nie było potrzeba zaswiadczenia lekarskiego siedem lat temu . Czyli na wózka za becikowe nie będzie heh

Gość gość
nasze państwo uważa że mamy ktoś kto ma żeby 1922 zł netto na osobę to stać go. i nie potrzebuję 1000 zł od państwa.

Gość kaskaaaaaaaaaaaa33
ja akurat dochodu takiego nie mam który przekroczyłby ten próg ale u lekarza byłam w 12 tygodniu bo połtorej miesiaca czekałam na wizyte :) to jest dopiero chore .

Gość gość
jeżeli tyle czekałaś na wizytę to możesz się odwoływać , że z siły wyższej poprostu nie mogłas udac się do lekarza wcześniej.

Gość gość
Dlaczego chore? Wiedziałaś, że jesteś w ciąży to trzeba chodzić . Wystarczyła jedna wizyta u lekarza.

Gość gość
Jaka siła wyższa? To nie ma lekarzy prywatnych i innych przychodni?

Gość kaskaaaaaaaaaaaa33
10:28 no tak mozna byc materialistką i zainwestowac w prywatna wizyte za 200 zł to i tak 800 jestes do przodu :) kupie wózek za swoje uczciwie zapracowane :)

Gość gość
czasami bywają miasta że jest jedna albo dwie przychodnie ginekologiczne i wszędzie są kolejki. A nie wszystkich stać na prywatnego lekarza.

Gość kaskaaaaaaaaaaaa33
10:29 ha ha trafiłam ze materialistka :)

Gość gość
A o zdrowiu dziecka nie myślałaś? zeby choc raz sie zbadać w 1rwszym trymestrze?

Gość gość
Ciąże można podejrzewać w 4/5 tc jak nie pojawia się miesiączka, trzeba było szukać lekarza, trzeba było iśc prywatnie. Na moje w ogóle nie powinno być becikowego, to ma być zachęta dla patoli? Co to jest 1000 to kropla w morzu potrzeb, przy małym dziecku. W skali kraju to ogromne pieniądze, a co komu da 1000? granica 1900 na osobę jest ok, powinna być niższa nawet.

Gość kaskaaaaaaaaaaaa33
uch uch co za porady nadopiekunczych mamusiek :) nie myslalam oz drowiu dziecka , myslałm o kasie tak jak wy ! he he

Gość gość
Właśnie te 1000 zł, to nic z potrzebami dziecka.

Gość gość
Nie mów, że wszędzie takie kolejki, trzeba było powiedzieć, że brzuch boli, no cokolwiek, trzeba szukać przychodni gdzie szybciej można się dostać do lekarza. Ja ciąż prowadziłam w mieście oddalonym od mojego o 68 km, za wizytę płaciłam średnio (!) 200 zł, boi nawet 240. Nie mówię, że masz prowadzić prywatnie jak cię nie stać, ale dla dobra dziecka, jedna wizyta w pierwszym trymestrze być powinna, nie każdy gin bierze 100, zresztą DZIECKO TO WYDATKI.

Gość gość
wiecie co nie które kobiety zamiast doradzić to jak by tu człowiekowi dopiec. A te 2 tygdnie w jedną czy w drugą stronę to nie mają aż tak wielkiego znaczenia.

Gość gość
Kobieto dla mnie to se jeździj nawet i do miasta 500 kilometrów od ciebie. mnie na to np. nie było by stać. Widać nie znasz reali państwowych przychodni.

Gość gość
było trzeba tępa qrwo nie głosować na PO to by nie było tyle formalności

Gość gość
to po co dziecko na świat sprowadzasz tępa idiotko? jak cię nie stać?!!!!!

Gość kaskaaaaaaaaaaaa33
no widzisz tepaku :) nie biore udziału w wyborach nie kłamie ze mnie brzuch boli aby szybciej iśc do lekarza itd :) nie ma tysiaca to nie ma :)

Gość kaskaaaaaaaaaaaa33
tępy idioto ty musisz byc biedny albo zamiast mózgu masz tik taka :)

Gość gość
Ile ty masz lat autorko? 16?

Gość gość
Masz 7 letnie dziecko, po co zachodzisz w ciążę, jak nie masz nawet 100 zł żeby sprawdzić czy z dzieckiem wszystko ok. koro byłaś u lekarz w 12 tc dopiero, to morfologii też nie robiłaś?! To lekkomyślność.

Gość kaskaaaaaaaaaaaa33
nie 16 ! 12,5 :)

Gość kaskaaaaaaaaaaaa33
A gdyby było cos nie tak z dzieckiem to co proponujesz skrobankę ?

Gość gość
To po co do lekarza chodzic:P wystarczy jechac na poród:D

Autorko, a po co ta agresja i wyzwiska? Kobiety mają rację. U mnie w mieście średnio czeka się na wizytę miesiąc do półtora. Ja o ciąży dowiedziałam się około 5 tygodnia. I w związku z tym, że u mnie są takie, a nie inne terminy po prostu Po szukałam przychodni w mieście obok gdzie czas oczekiwania jest krótszy. A gdyby było trzeba to chodziłabym prywatnie. A tak swoją drogą ten drugi tysiąc dodatku za urodzenie dziecka dostaje się z mops tylko w wypadku kiedy jest przyznany zasiłek rodzinny. Wiec może przystopuj autorko z wyzwiskami

Ja ostatnio byłam ze znajoma w jej przychodni,chciała wypisać receptę na tabletki wizyta miała być n NFZ bo to przeciez tylko recepta,to jej położna powiedziała ze dopiero w marcu 2015 są terminy na fundusz,ewentualnie prywatnie 80 zl wizyta plus 30 recepta... To ja za pakiet rodzinny place 120 na miesiąc i mam w tym dosłownie WSZYSTKO cala tak prowadziłam i miałam nasz kochany NFZ w poważaniu. DLATEGO uwierzę ze tyle sie czeka na fundusz ale nie rozumiem bezmyślności autorki jej niechodzenie do lekarza i robienie dziecka kiedy na to po prostu nie stać :(