Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytania do katoliczek

Polecane posty

Gość gość

Czy czytacie pismo święte ? Czy czyta i katechizm kościoła katolickiego? Czy zdajecie sobie sprawę , że "katolickie" swieta, zwyczaje , tradycje mają "pogańskie" korzenie? Czy wiecie jakimi s**********i byli katoliccy święci mężowie, jakie zaciemnienie propagowali? Czy wiecie, że większość papieży byla chorymi zwyrodnialcami? Czy znacie niespójności starego testamentu z nowym? Bardzo proszę o szczere odpowiedzi. Kiedys bylam gorliwą katoliczką, ale od kiedy zaczęłam czytać PŚ, interesować się historią kościoła to się zmieniło.

Gość gość
Ojej, odkrycie stulecia.

Gość gość
Eureki nie odkrylas,dlatego ja wierze w Boga a nie w kosciol

Gość gość
Żadna katola z kafe nawet pisma świętego w rękach nie miała. Wyciągają tylko na wizytę duszpasterską :P

Gość gość
Ja wiem, że nie odkryłam niczego nowego, ale bardzo mnie ciekawi ile takich na prawdę gorliwych katolików wie o tym wszystkim, a mimo to dalej trwają w wierze.

Gość gość
jrstem prawie pewna, że o większą wiedzę na te tematy mają osoby niewierzące

Gość gość
Wiem o tym i co w związku z tym skoro wierzę w Boga i doświadczam Jego obecności. Wiem, że człowiek jest omylny i popełnia błędy . Członkowie Kościoła są grzeszni (bo są ludźmi z wolną wolą i czasami dokonują złych wyborów), ale Kościół to mistyczne ciało Chrystusa i jest uświęcany Jego świętością. Czy z tego powodu, że człowiek grzeszy i popełnia błędy, mam zwątpić w Boga? Po co ten temat? Żeby mącić? Sprawić, by ktoś zwątpił? Historia Kościoła nie jest tajemnicą. Trzeba też wiedzieć, że teraz jest wiele osób, które chcą zniszczyć wiarę i rozsiewają kłamstwo.

Gość gość
Ale czy nie widzisz sprzeczności miedzy PŚ a KKK ? Ja wierzę w Boga, ale w KK go nie odnajduję. To co się dzieje w kościele jest według mnie sprzeczne z naukami z Pisma. Prosty przykład : czczenie świętych oraz wizerunków przedstawiających Boga /Jezusa / świętych.

Gość gość
Nie spotkałam się w Kościele z czczeniem wizerunków. Świeci natomiast mają być przykładem. Ja widzę, że jest wiele błędów, że członkowie Kościoła grzeszą (niektórzy bardzo), że sprzeciwiają się swoimi czynami, temu w co wierzą (sama jestem grzeszna i upadam), że wiele spraw powinno wyglądać inaczej, ale to nie zmienia wiary w Boga i Kościół jako mistyczne ciało Chrystusa. Moja wiara opiera się na Bogu a nie na ludziach, którzy upadają. Kościół głosi wiarę w jednego Boga, który jest miłością i dobrem. To nie zmienia się niezależnie od tego, jacy są jego członkowie.

Gość gość
Modly do krzyża i święte obrazki czy medaliki to nie jest czczenie wizerunków?

Ja kiedyś spotkałam na swojej drodze katechetkę, która twierdziła, że Abraham czekał do starości na to aż Sara powije mu syna. Był wierny i kochający nie to dzisiejsi mężczyźni którzy nie chcą brać przykładu z tej biblijnej postaci hehe :P Nie wiedziałam jak to skomentować :P ale takie braki u katechetki zbiły mnie z pantałyku :P Katolicy nie wiedzą nawet kto pierwszy uzdrawiał i rozmnożył chleby :o no może jakaś garstka :)

Gość gość
Daga jaga moja bratnia duszo :D. Ksiądz , który uczył mnie religii w liceum twierdził, że kobieta podczas owulacji jest jak "suka z cieczką", a podawane w mediach informacje o księżach pedofilach to nagonka złego na biedny i bezbronny kościół katolicki.

Nie wiem czemu jesteś taka oburzona koleżanko. Wszak wiadomo, że księża są państwowymi ekspertami od życia płciowego, sfery seksualnej człowieka oraz ekspertami od problemów rodzinnych :P AAAAAmeeeeeeeen! :P :D

Gość gość
Nie czytam Pisma i katechizmu. Na pozostałe pytania odpowiadam: Tak, wiem, bo uczę historii. Mimo wszystko jestem katoliczką. Praktykującą. Znajdź mi proszę religię "lepszą", która nie pochłonęła za sobą ofiar, w której jej propagatorzy byli wyłącznie dobrzy i pokorni? Nie znajdziesz... Oczywiście mam na myśli wyłącznie duże religie istniejące obecnie na świecie. Osobiście tylko raz byłam w kościele w Wielką Sobotę i prawdopodobnie więcej nie pójdę, bo czary nad ogniem spowodowały, że szczękę miałam przy samych kolanach. Zupełnie starosłowiański, pogański zwyczaj.

Gość gość
Jeśli nalezysz do KK to masz ślepo przyjmowac jego dogmaty, a niefilozofować, zastanawiac się i analizować :P

Gość gość
No i wypowiedziały się dwie niezłomne katoliczki jedna bardziej z sensem druga... szkoda słów :o teraz reszta siedzi i sprawdza czy aby autorka ma rację z tym pogaństwem i reszta herezji, bo pierwsze słyszą o takim czymś :P Wracając do tamtej pani od nie czczenia wizerunków to ciekawe czym jest "cudowny wizerunek jasnogórskiej pani" CUDOWNY WIZERUNEK!!! i modlenie się do obrazu czym jest? Równie dobrze Maryja może cię wysłuchać i uzdrowić w domu. Po co specjalnie jechać do Częstochowy?

Gość gość
wieżę w pismo święte i w boga. A nasz katolicki kościół to jedna wielka bujda zarabiają tylko na wiernych im ludzią.

Gość gość
Maryja tylko urodziła syna bożego czyli Jezusa. Sama nie jest żadnym bogiem żeby się do niej modlić.

Gość gość
daga jaga ty jest taka głupia czy udajesz :o Wytłumacz mi co ci niby nie pasuje w histori abrahama i sary słucham. Tak cie zakuło, że kobieta odniosła się do bibli w prawdziwym życiu to takie śmieszne jest i trzeba to wyśmiać bo jestes taka nowoczesna i to obciach porównywać coś do bibli. widać jaka jesteś niedojrzała.

Gość gość
Maryja tylko urodziła syna bożego czyli Jezusa. Sama nie jest żadnym bogiem żeby się do niej modlić. x czyli różaniec, litanie i koronki to bujda? święci i swięte to bujda? dla was katole? choć wasza sekta stawia maryi koscioły i modli się do jej portretów?

Gość gość
Maryja tylko urodziła syna bożego czyli Jezusa. Sama nie jest żadnym bogiem żeby się do niej modlić. x czyli różaniec, litanie i koronki to bujda? święci i swięte to bujda? dla was katole? choć wasza sekta stawia maryi koscioły i modli się do jej portretów? xxx A kto powiedział że jestem katoliczką? Wcale nie jestem. Bóg jest jeden nie jest to żadna trójca jak wieża katolicy.

dziś co mi nie pasuje? ano Hagar mi nie pasuje do tej bujdy o czekaniu w wierności na potomka. Skoro to jest Twoja wiara i tak bronisz biblii to może się z nią zapoznaj?

Gość gość
Wiem zidiociałe debilki, że automat nie podkreśla wam "wieżę" i "wieżą" ale to chodzi o budowlę :o Jeżeli w coś wieRZymy to RZ, bo WIARA! Do nauki, a nie na te tematy dyskutować wy wybrakowane pogimnazjalne j/ebce :classic_cool:

Gość gość
13:47 hahaha właśnie się wypowiedziała znawczyni Pisma Świętego :P. Abraham nie był wiernym mężem, miał nieślubnego syna, nota bene według muzułman prekursor ich wiary :)

Gość gość
Maryja tylko urodziła Jezusa....matole nie modlimy się DO Maryi tylko Przez Maryję i za jej wstawiennictwem u Jezusa... doczytaj se...

Gość gość
na jedno wychodzi walicie rózaniec do najświętszej panienki przed obrazkiem z jasnej góry ;) :classic_cool:

Gość gość
Tak i czczenie Maryi nie jest żadną formą kultu :D. Oczywiście Maryja była Polką, to nasza matka!

Gość gość
oczywiście tak tylko skoro Maryja nie jest święta i w nią nie wierzę to nie modlimy się przez nią i nie modlę się do Jezusa tylko do Boga JAHWE. (imię własne boga użyte w piśmie świętym katolickim zaledwie kilka razy)

Gość gość
Nie nie "walę" różańca bo nie wierzę że Maryja jest świętą. Dociera bo już nie wiem jak ci tłumaczyć. Nie uważam w ogóle różańca.

Gość gość
A z Abrahama to taki święty mąż, że wypędził Izmaela i jego matkę. Kochający tatuś :)