Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie do osob z minusowa wada oczu

Polecane posty

Gość gość

od podstawowki nosze okulary i zawsze jak bylam na badaniu to miałam wade wieksza niz przypisane mi okulary zeby cwiczyc oko bylam miesiac temu i pani wypisala mi tak jak wyszlo na badaniu bez zanizania zeby oko sie nie meczylo. jak wy mieliscie ?

Gość gość
Ja dostawałam takie same - ale miałam az jedne okulary -0.75 i ich nie nosze. Teraz po kilku latach wada mi się na 99% pogłebiła (dużo kompa itd), ale wciąż nie noszę bo życia mi to nie utrudnia (a samochodem nie jeżdze).

Gość gość
Cale zycie nosze okulary, mam 25 lat i nigdy mi nie zanizali... pierwszy raz o czyms takim slysze. Mam wade -2.5 i takie mam szkla w okularach.

Gość gość
byc moze temu ze masz mala wade ja mam teraz -7,25 ;( i chyba zaczene odkladac na zabieg ale po nim podobno i tak wada wraca a zabieg mozna miec 3 razy tylko...

Gość gość
ja mialam czasem slabsza moc soczewek niz te jakie mi wychodzily na badaniu komputerowym, ale Okulistka mowila, ze poki oko nie ustabilizuje tej wady to bedzie sie poglebiac.. i mialam tak ze po roku mi sie poglebilo o -1, ale gdybym dostala takie okulary to bylby zbyt duzy przeskok dla mojego wzroku. Nie wiem jak jest u Ciebie, wszystko zalezy indywidualnie

Gość gość
u mnie sie co rok pogłębia

Gość gość
Żeby oko się nie męczyło powinnaś okulary mieć takie jak wadę, inaczej wymuszasz na nim większe skupienie co może powodować zwiększenie wady. Mniejszą moc niz wada przepisuje się tylko w przypadku soczewek kontaktowych

Gość gość
Dodam jeszcze ze mam wadę -7 i okulary noszę od 22 lat a od 10 także soczewki ;)

Gość gość
ja mam juz ponad -3 i astygmatyzm do tego (polusy :D ) ale zawsze okulary byly takie jak wada, nie robi sie inaczej bo to szkodzi oczom!! co za lekarze :(

Gość gość
Ja mam wadę -3,25 i takie mam szkła w okularach, natomiast soczewki kontaktowe mam -3,0

Gość gość
soczewki tez mam i soczewki mam mniejsze niz okulary.

Gość gość
chyba do tej pory chodzilam do jakiejs zacofanej i w ogole bez pojecia okulistki , miesiac temu bylam u innej i wlasnie sie bardzo zdziwilam ze dala mi taka moc jak na badaniu

Gość gość
Przy minusie wada i tak i tak może postępować. Przy plusie okulary mają znaczenie,

Gość Kasia_Sad
soczewki od wady -3 wzwyż powinny być pomniejszone o 0,25 dpt lub nawet o 0,5 przy wyższej wadzie wzroku

Gość gość
pij soki własnej roboty czyli nie skazone chemia a wzrok wruci i nie bedziesz musiała nosic okulary