Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co robie zle?jadlospis roczniaka

Polecane posty

Gość gość

Hej mam pytanie. Moja roczna corka wciaz budzi sie w nocy. Nie pomoglo zageszczanie mleka kaszka na noc czy normalna kolacja. I tak sie budzi a pije za duzo mleka (nutramigen). Napisze moze jak je. 9- sniadanie (kanapka z maslem i szynka/twarozkiem/dzemem. Jak wytrawna to jakies warzywo na to- papryka, ogorek kiszony. Czasem kasza jaglana, platki owsiane na wodzie z owocami) 12- mleko ok. 200ml i drzemka (spi mi dluzej po mleku a ma jedna drzemke) 15- obiad 18- przekaska (jogurt nat z owocem albo sam, serek wiejski od swieta bo ma sol wiec rzadko, owoce albo warzywa typu brokul. Czasem usmaze placuszki z banana) Po 20- mleko ok. 200ml No i budzi sie o w nocy bardzo roznie- 2:30,3,4 a nawet 5 na mleko jeszcze i spi do 7-8. Nie wiem moze za malo kcal jej daje w ciagu dnia. Czasem zje wafla ryzowego albo chrupke na przekaske ale rzadko. Pije wode albo herbate (malinowa, rumianek, mieta) bez cukru. Sok tez rzadko, moze raz na tydzien. Do malinowej dodaje miod ale odrobine bo sezon przeziebien.

Gość gość
Takie dziecko. Mój siostrzeniec ma 18 miesięcy i nadal w nocy się budzi na mleko.

Gość gość
Mój też mleko pije w nocy, dlatego ja mu w ciągu dnia nie daję mlecznych rzeczy (no może oprócz masła na kanapkę). Nie za dużo tego nabiału w diecie? Nie znam się, ale to chyba niezbyt dobrze na nerki działa?

Gość gość
No wlasnie. Dlatego twarozek tylko jak mi sie nie obudzi jakims cudem w nocy. Tak samo jjogurt czy serek wiejski. Jak sie budzi w nocy to daje same warzywa, owoce, kanapke. Smaruje zawsze maslem. Nabial juz wprowadzamy, za chwile zmienimy nutramigen na mm

Gość gość
No to ja nie widzę, żebyś coś źle robiła. Niektóre dzieci się budzą, cest la vie.

Gość gość
a dlaczego nie je ormalnej kolacji? mleo rano i pred spaniem . Normalne jedzenie. I wytluamcz mlu, ze noc jest od spania a nie do jedzenia. i nie podawaj mleka w nocy. jakies 3 nocki bed aciezkie a potem sie przyzwyczai.

Gość gość
Dlaczego Twoje dziecko pije nutramigen?Jest on dla alergikow a Ty podajesz dziecku nabial wiec nie rozumiem podawania nutramigenu. Co do mlecznych posilkow to troche za duzo. Moim zdaniem zamiast mleka przed drzemka podaj zupe a pozniej jak wstanie II danie jakies. Po co te mleko w poludnie?

Gość gość
Moj syn budził sie prawie do dwoch lat. Nie robisz nic źle poprostu trafił Ci się taki model ;-) moje dziecko nie dawalo sie oszukac na wode. Wogole to byl strasznym niejadkiem i w nocy nadrabial.

Gość gość
moje dziecko budziło się do 3 lat a do dwóch to po kilka razy w nocy.

Gość gość
malo je od obiadu, przekaska i mleko nie zastapia kolacji moj maly je 4 posilki dziennie: sniadanie, obiad, podwieczorek (czyli Twoja przekaska) i kolacja, mleko 2 x i noc przesypia

Gość autorka oszczedza na mm
autorka wykukala ze mleko na recepte tansze od mm :O dlatego pcha w dzieciaka nutre i nabial jednoczesnie i to w ogromnych ilosciach :O za to nutry nie daje duzo, bo 400ml jak na roczniaka to nie tak wiele, ale jakby pilo mniej byloby taniej? patologio idz po kolejny zasilek i przestancie z konkubentem chlac to na mm dla dziecka starczy

Gość gość
Dziwne to menu trochę jak na alergika. U nas wyglądało to tak: 6 - nutramigen. 10 - kasza jaglana/płatki owsiane/ryż na wodzie z owocami lub warzywami 14 - obiad- drugie danie bo 2 dań nie był w stanie zjeść. 18 - podwieczorek - kisiel lub galaretka z owocami (własnej produkcji :p ) 21 - nutramigen z kleikiem ryżowym lub maca z warzywami i nutra do popicia. Mój do 2 rż nie jadał nabiału pod żadną postacią, drobiu, jajek, ani wołowiny .

Gość gość
Moje dziecko , tez płakala i głodna była lekarka powiedziała dawaj jeść lub nie dawaj to się odluczy . Dawalam wiecej na kolacje ( z nadzieja ze spać będzie ), i co dziecko ma nadwagę walczymy od paru lat ( córka ma 7 lat ) . Dzisiaj wiem ze to najwieksza głupota co robiłam , ile może małe dziecko jeść ? ( pózniej dawalam mleko krowie 0,3 % żyjemy w de ) niechciala awantura płacz . Przytulaj ja daj wodę do picia bo to przyzwyczajenie . Zacznij teraz pózniej jest bardzo cieżko . Spójrz ile kalori twoje dziecko je ( pije ) tylko żołondek rozciagasz dzieciakowi . A odluczyla się w wieku prawie 3 lat była chora i nocą niechciala pić . 2 dni była chora i się sama odluczyla .

Gość gość
Nie oszczedzam na mleku. Mielismy zalecenie od specjalisty- do 1rz tylko nutramigen a nabial wprowadzac od 9msc. Nic jej nie jest wiec je, nie jest alergiczka. Teraz bylismy u alergloga i kazal przejsc na zwykle mm stopniowo. Zaswiadczenia nie dostalismy, choc kazal jeszcze miesiac byc na nutra a dawac jeden posilek na zwyklym. Za 10 puszek zaplacilam 484zl wiec gdzie oszczedzanie (kupuje drozsze LGG z probiotykami). Gdy mielismy zaswiadczenie to za puszke mala placilismy ok 14 zl wiec tyle co zwykle. Ktos jest mocno niepoinformowany i wyzywa od patologii a pewnie sam ze slumsow sie wybil. Wizyty u gastro i alergologa kosztuja tez nie malo. Dziekuje za rady. Dzis dostala normalna kolacje o 18 a przed snem dostanie mleko. Zobaczymy czy sie obudzi. Niestety co specjalista to inne wytyczne.

Gość gość
Oduczac probowalam ale niestety jest placz dopoki mleka nie dostanie. Woda nie uspokaja jej, wypije dwa lyki i ryk. Sa dni gdzie nie budzi sie i wtedy dostaje nabial w dzien. W dni ktore sie budzi nie dostaje nabialu wcale procz masla. Wiecie, gdyby byla na piersi to wcale bym sie nie martwila ale ze jest na mm to boje sie o zabki i nadmiar skladnikow odzywczych.