Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Proszę o radę przyszle mamusie

Polecane posty

Gość gość

Witam dziewczyny. Jestem dokladnie w 29tyg i 3 dniu ciąży. Od początku mój maluch rozwija się dobrze i ciąża przebiega bez problemowo. Ostatnio byłam na wizycie 06.10 wszystko w porządku bez zastrzeżeń, chce podkreślić że chodzę do super Pani doktor , bardzo dokladnej. W czym rzecz. Razem z mężem stwierdziliśmy że chcielibyśmy zrobić pamiątkę synkowi zdjeciami 3d. Pojechaliśmy wiec do krk ze wzgledu na możliwość zrobienia takiego usg w sobote ( maz pracuje 5 dni w tyg poza domem). Wszystko super, lekarz sprawdzil malucha, przeplywy , narzady. Niestety 3d sie nie udalo bo maluch zaslonil buzke rączkami i nózkami. W pewnym momencie lekarz dopatrzył sie problemu w móżdżku. Oczywiście stwierdzil ze to tylko przypuszczenie, maly sie wiercil wiec trudno było mu zrobić jakiś pomiar, kazał powtorzyć badanie. Badanie powtorzylismy w innym miejscu , wszystko super, tylko pojawil sie inny problem, pani doktor stwierdzila że mam obniżoną ilość wod plodowych no i maluch całe usg przespał, nie ruszał sie wiec trzeba wykonać profil biofizyczny...co do wód bylam zdziwiona bo tydzien wczesniej na usg pod tym wzgledem wszystko ok, u Pana doktora tez bez zarzutu i nagle po jednym dniu ( pierwsze usg bylo w sobote, a powtorkowe w poniedzialek) jest problem z wodami. Dodam ze kontroluje wydzieline i napewno nic mi nie wycieka, nawet w razie czego mam papierki lakmusowe. Oczywiscie udam sie do swojej Pani doktor w celu sprawdzenia tych wod ale myslicie ze jest powod do niepokoju? A co do ruchow to maly rusza sie bez zarzutów, dzisiaj od rana skacze mi po brzuchu jak zawsze, wiec zastanawiam sie nad tym profilem, przeciez malenstwo tez ma okres snu prawda?

Gość gość000
jak najbardziej, maluchy w brzuszku tez spia. ja bym za bardzo sie nie martwial tymi usg, bo jak widac na prostych przykladach np oceniania wagi dzicka na kazdym usg wychodzi inaczej. mnie np w dniu porodu wyszlo ze maluch urodzi sie z waga 2900 a pare godzin pozniej wyszedl 3340. ale oczywiscie nie zaszkodzi jak pojdziesz to swojej pani doktor.

Gość gość
myślę, że nie masz co sie martwić. Skonsultuj ze swoją lekarką, ale skoro nic nie mówiła i nic nie wycieka, to spokojnie. A co do spania dziecka, to nic dziwnego przecież, że akurat spało. Mój synek na usg często też spał, potem lekarz podpowiedział, żebym na pół godz przed zjadła coś czekoladowego, to zwykle sie budził i troszkę wiercił :) Może spróbuj następnym razem przed wizytą.

Gość gość
Idź do swojej lekarki, której ufasz i tego się trzymaj. Im więcej lekarzy odwiedzisz, tym więcej takich "rewelacji" będziesz miała. A jaki masz wskaźnik tych wód? Ja miałam wielowodzie i z maluchem wszystko ok, moja koleżanka z kolei miała małowodzie i też nie wiadomo dlaczego, bo córka urodziła się zdrowa. Także ilości wód akurat najczęściej to kwestia osobnicza a nie wady płodu. Co do ruchów, to skoro robiliście mu kilka usg, no to na którymś się musiało zdarzyć że przykimał, cudów nie ma, to dziecko nie terminator.

Gość gość
Dzieki dziewczyny :) tak wlasnie sobie pomyslalam ze najgorzej jak zacznie sie latac po innych lekarzach, tylo niepotrzebny stres dla siebie i malucha. Zalowalam bardzo ze pojechalismy na to cale 3d bo zylismy sobie spokojnie z moim maluchem a tak to sie stresuje niepotrzebnie. Co do wskaznika wie, ze wyszlo ok 7 niewiem jakie byly parametry na tym usg 2 dni wczesniej ani tydzien ale wszystko bylo w porzadku. Co do ruchow malucha to dalam sobie na wstrzymanie z martwieniem sie bo mysle ze powod do niepokoju bylby wtedy kiedy maluch wogole by sie nie ruszal albo bardzo malutko. Wizyte u swojej Pani doktor mam za 2,5 tyg ale pojde sprawdzic te wody dla spokoju, w kazdym razie moral z tego taki ze chyba naprawde trzeba trzymac sie jednego lekarza. Z waga kolezanka ma racje bo w sobote mlody wazyl 1192 a w poniedziałek juz 1300 :)

Gość gość
Czy nie zbyt często robisz USG?

Gość gość
Usg powtorkowe bylo robione tylko w celu wykluczenia tej rzekomej Wady. Wiem, że nie powinno sie robic tak czesto zdaje sobie z tego sprawe ale ciezko by mi bylo wytrzymac w niepewnosci ponad 2 tygodnie i martwic sie ze maluszek moze miec wade :( mysle ze moj stres gorzej by wplynał.

Gość gość
Nie martw się częstym usg, bo ono nie szkodzi dziecku. Ja miałam też często robione, bo no właśnie... byłam w podobnej sytuacji do ciebie, że co USG to jakieś nieprawidłowości :P Ja mam wrażenie, że lekarze chcą się czasem wykazać i na siłę szukają dziury w całym. AFI 7 to przy dolnej granicy normy, ale w normie. Na pewno musisz to kontrolować, bo mała ilość wód może być dla dziecka szkodliwa.

Gość gość
Tylko jedno mnie zastanawia skoro wody byly ok tydzien wczesniej i dwa dni wczesniej to czemu nagle cos jest nie tak, przeciez idac tym tropem to wychodzi na to ze pomiedzy wizytami dobrze byloby miec kilka usg sprawdzajacych te wody. Mi najbardziej chodzi wlasnie o to ze w tak krotkim okresie sie zmniejszyly. Lekarka tlumaczyla mi ze sie wymieniaja te wody co 7 godzin z tego co bylo widac na usg to maluch tez troche popij wod bo lekarka zauwazyla w trakcie usg ze sie wysiusial.

Gość gość
A ile miałaś wcześniej tych wód? Jakie miałaś AFI w jednym i drugim badaniu? Wiesz, może po prostu masz tych wód mało i w jednym badaniu wyszło na granicy, a w drugim już poniżej normy.

Gość gość
Nie mam podanych wynikow z poprzednich dwoch badan ale moja prowadzaca Pani doktor zawsze mowi ze mam ich tyle ile trzeba, wod jest odpowiednio duzo. Lekarz ktory badal mnie w sobote rowniez to potwierdzil wszystko w normie tak jak ma byc.

Gość gość
Dodam ze jestem pod szczegolna opieka w tej ciazy ze wzgledu na wczesniejsza strate malucha w 26 tyg i doktor prowadzaca zawsze bardzo dokladnie oglada wszystko na usg, jak sa tylko jakies wątpliwości to jest to sprawdzane. No nic polecono mi za tydzien te wody sprawdzic wiec dla wlasnego spokoju tak zrobie.

Gość gość
A nie masz na wydrukach? Poszukaj, to się nazywa wskaźnik AFI. Jeżeli lekarz wydruków nie daje, to nie jest to wcale dobry lekarz, a zwykły konował. Ty wyniki z USG powinnaś zbierać i mieć wszystko w jednej teczce. A nie, że idziesz na badanie, pani sobie pojeździ głowicą i powie że wszystko ok. Dziewczyny, do jakich wy lekarzy chodzicie???

Gość gość
Wiem jaki jest wskaznik oznaczania wod i przepraszam Cie ale nie pozwole zeby ktos nazywal lekarke do ktorej chodze konowałem. Nie chodze do pierwszej lepszej osoby tylko do lekarki do ktorej dziewczyny przyjezdzaja z daleka. Jezeli mowi mi ze jest ok z plynem to nie widze powodow by jej nie ufac bo dlaczego. Drugi lekarz rowniez nie podawal mi konkretnych liczb bo chyba mam prawo sie na tym nie znac wiec wystarczy jesli on widzi ze jest w porzadku. No nic tak czy siak sobie to sprawdze ale okreslanie kogos mianem konowala w porzadku nie jest. Dzieki dziewczyny za rady wszystko posprawdzam.

Gość gość
Sory, ale lekarz który nie daje pacjentce wyników badań jest konowałem, chociażby i cała europa do niego zjeżdżała. Wynik badania czyli wydruk pomiarów z USG jest bardzo istotny właśnie dlatego, żeby nie było takich sytuacji jak ty masz, że nawet nie wiesz jakie miałaś ostatnio AFI. Od przyzwoitego lekarza powinnaś dostać pełny wynik badania czyli zdjęcia i pomiary. Poza tym jak coś się dzieje, to bardzo istotne jest, żeby mieć ze sobą całą dokumentację ciąży. dlatego radzę zmienić przynajmniej osobę, która wykonuje Ci USG, bo takie wyniki "na gębę" to jest jakaś masakra...