Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chleb na zakwasie nie urusł.

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie czy kolejność mieszania składników ma znaczenie.Zakwas mam już 3 miesiące i chleb zawsze rosnął i ładnie się piekł.Ostatnio jak wyrobiłem ciasto urosło trochę.Wczesniej jak wyrobiłem ciasto i zostawiłem do wyrośnięcia to zajmowało około 3 godz.Teraz po 18.godz. urosło trochę.Wszystko robiłem tak samo zmieniłem tylko kolejność składników dodawanych do ciasta.A mianowicie do zakwasu dodałem wodę później mąkę i sól i wyrobiłem ciasto.Przedtem do zakwasu dodawałem mąkę ,sól i wodę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wg mnie kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Coś musiało się zakwasowi stać :). Może za długo stał i "zjadł się" przestał być aktywny po prostu? albo ciasto wyrastało za długo (18 godzin?)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja już kilka razy próbowałam i za każdym razem wychodził coraz gorszy, wkurzyłam się i teraz tylko kupuje, dobry na zakwasie mają w Lajkoniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
niestety zakwas trzeba czasem robić nowy bo stary jakby traci swoje właściwości, nie wiem w cym tkwi sekret naszych babek, że jeden zakwas mógł być 10 lat. Ps. a czy czasem nie zmieniłeś mąki, albo partia może być stara

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×