Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dżuls87

hiperprolaktynemia

Polecane posty

Gość dżuls87

Sama nie wiem od czego zacząć. Od połowy cyklu do samego okresu mam bardzo nabrzmiałe i mega bolące piersi, jestem osłabiona, mdli mnie prawie po wymioty, mam bardzo wzdęty brzuch, nabrzmiałe podbrzusze, czasem też pobolewa mnie któryś z jajników. Teraz spóżnia mi się okres już drugi dzień, wczoraj robiłam betkę i w ciąży nie jestem. Mam stwierdzone PSOS, ale mimo tego szczęściwie mam już jedno dziecko, teraz zaczynamy z mężem starania o drugie. Po pierwszym dziecku bardzo przytyłam (ok 12 kg). Przygotowując się do starań robiłam sobie badania tarczycy i hormonów, wszystko w odpowiednim dniu cyklu itd. Progesteron (w 21 dc 7,07), prolaktyna, hormony tarczycowe, cukry i jeszcze pare innych badan mialam zupelnie w normie, wg lekarza wrecz idelane. Kazał mi tylko ostatnim rzutem na taśmie zrobić prolaktynę z obciążeniem. I tutaj wynik mnie i jego nieco zaskoczył, bo tak jak tamte wyniki były ok, to teraz prolaktyna wyszła mi w dwudziestym którymś dniu cyklu przed podaniem metoklopramidu 1391,00 (norma 102-496), a po 7417. Oczywiście, jak to ja, nic nie wiedziałam o tym, że przed samym badaniem jest absolutny zakaz wysiułku fizycznego i poszłam poprzedniego wieczoru na basen, ale tylko taplałam się w brodziku, może przepłynęłam intensywniej z 6 basenów. Badanie powtórzę, ale teraz mąż wyjechał , zostałam sama z dzieckiem i nie mam jak podskoczyć rano na badania. I teraz pytanie do Was Dziewczyny: - czy ten basen mógł mi aż tak podnieść prokaltynę? Niepokoi mnie, że wyjściowo, przed metaklopramidem byłą ąz tak wysoka. - czy te objawy jakie mam teraz (spóźniony okres, bóle wszystkiego itd) mogą być wynikiem tej wysokiej prolaktyny? - czy przy bardzo dobrych wszystkich innych wynikach jest możliwe, że rzeczywiście tej prolaktynie tak odwala w drugej fazie cyklu? - czy gdybym miała hiperprolaktynemie, to miałabym tak dobre wyniki tej porlaktyny mierzonej w wcześniejszych fazach cyklu? w drugim dniu cyklu, przy tych samych normach miałam prolaktyny 204,20)

Gość lubie luksus
autorko, cierpialam na H jakies 12 lat. Mialam wynik 78 przy normie do 25. Pol roku przed slubem zaczelam sie leczyc . Learka przepisala mi lek norprolac bardzo drogi bo 7 lat temu kosztowal 300zl i wystarczal na miesiac ale pomogl bo zaszlam w ciaze juz w 2 mies po slubie. To ze bylas na basenie dzien wczensiej nie mailao wplywu na wynik ale moglo go bardzo podniesc uprawianie sexu i draznienie sutkow. Wiem jak sie czujesz bo ja tez to przechodzilam. Od polowy cyklu chodzilam spuchnieta jak balon z bolacymi piersiami i wielkim brzuszyskiem. Powinnas poprosic lekarza rodzinnego o skierowanie na rezonas magnetyczny glowy a zwlaszcza siodelka tureckiego bo wysoki poziom prl moze byc wynikiem mikrogruczolaka przysadki mozgowej.

Gość dżuls87
ja mam wyniki podawane w mIU/l, czyli w ng/ml wychodzi przed obciążeniem 68 a po obciążeniu 370 (licząc, że ng/ml = 20 mIU/l) Teraz czuję sięjak napompowana wańka-wstańka i nie mam siły na nic, a wszyscy (mamusia najdroższa :> )wokół się na mnie drą, że jestem opasła i leniwa. Super. Jutro chyba sprzedam dziecko rodzicom i przejadę się na badania, bo czuję się fatalnie.

Gość gość
ja mam hiperprol. i mikrogruczolaka o wysiłku fiz. i badaniu nie słyszałam... brałam norprolac, potem ciąza, przerwa i teraz znów powtórka z rozrywki... przy tym schorzeniu osłabienie, nieregularne okresy, zaburzenia depres.-lękowe bywa normą...

Gość gość lubie luksus
Ja mam 2 planowanych dzieci. Tak jak pisalam wczesniej z pierwszym synem zaszlam w ciaze w cyklu staran a z drugim synem po poltora roku od urodzenia pierwszego. Ja na nieregularne okresy stosuje siemie lniane ktore dziala wspaniale. Mozna je pic [ to sposob dla odwaznych] proporcje to 1 lyzka siemienia na 1 szklanke wody. To nalezy pogotowac ok 10 min az utworzy sie glut i... wypic. Ten sposob jest najbardziej skuteczny. Ja jednak wole siemie mielone bo jest latwiejsze do spozycia ;] miele w mlynku do kawy 2 lyzki ziaren siemienia i wsypuje je do ostudzonej porannej owsianki. Stosuje ta metode juz od stycznia tego roku i nie dosc , ze okresy mi sie unormowaly to cera wyglada teraz szalowo. Zniknal tradzik , skora jest gladziutka jak pupcia niemowlaka. Znajomi mnie pytaja czy cos robilam z twarza :P a mama powiedziala , ze mam teraz super cere.

Gość dżuls87
Dzięki Dziewczyny za odp :) Jak się u Was w badaniach objawiła hiperprolaktynemia? U mnie zastanawia mnie to, że wszystkie inne badania prolaktyny i nie tylko robione mam cacy, i tylko ten jeden jedyny wynik prolaktyny z drugiej połowy cyklu jest beznadziejny. Sam lekarz był zdziwiony, że wszystkie badania wyszły fajnie, a prolaktyna z drugiej połowy cyklu, cyt. "jakby ktoś panią tuż przed badaniem przeraził na śmierć". LOL Najśmieszniejsze, że pierwsze dziecko było totalną wpadką...

Gość gość lubie luksus
mnie lekarka kazala zrobic badanie na prl w 3 dniu cyklu. Mnie tez inne badania m.in hormony wyszly wzorowo a tylko prl wyszla do d**y.

Gość dżuls87
mi prolaktyna z 2go dnia cyklu wyszła idealna, dopiero ta z obciążeniem, kolo 24 dnia cyklu wyszła do d**y.

Gość gośćlubie luksus
ale pod koniec cyklu nie robi sie badania na prl bo wtedy jest ona naturalnie wysoka w wyniku dzialania hormonow. PRL bada sie wylacznie do max15 dnia a najlepiej w pierwszych 4 dniach cyklu.

Gość gość
a ja robiłam tuż pod koniec cyklu - ostatnio własnie - mam po tej tabletce bardzo wysoką prl moja lekarka, a fochowiec z niej, nie wspomniała nic o tym, że może dzień cyklu może na to wpłynąć... odniosła się do progestronu - ze to tak

Gość dżuls87
To ja juz kurcze nic z tego nie rozumiem. Z jednej strony wyniki z początku cyklu wyszły dealnie i nic w nich nie wskazuje na podwyzszona prolaktynę, posypały się dopiero te z konca cyklu. Może normy podane przy badaniu z obciążeniem zakładały właśnie ten prawidłowy poziom z początku cyklu, i ten wysoki poziom z końca był naturalny. Przecież w badaniu z obciążeniem chodzi o to, jak reaguje na pastylkę, a nie jaki jest poziom wyjściowy. Po metaclopramidzie prolaktyna podniosła się dokładnie pięciokrotnie. Z drugiej strony, gdzies tam czytalam, ze wlansie pod koniec cyklu prolaktyna osiaga swoje maksimum i wtedy warto badać, zeby zobaczyc czy nie ma jakiegos masakrycznego wyrzutu. Z progesteronem rzeczywicie tak jest, że trzeba badać w dwudziestym którymś dc, w zależności od długości cyklu. Mi w 21 dc wyszedł dokłądnie 7.07

Gość gość lubie luksus
Ja robilam tak jak wyzej pisalam bo lekarka mi tak kazala zrobic. Teraz po 12 latach od wykrycia i po 2 ciazach moja prl jest idealna. Ale tak jak pisalam wyzej stosuje siemie lniane na regulacje okresu.

Gość dżuls87
Zazdroszczę dwójki dzieci, ja boję się, że z taką prolaktyną szanse mam nikłe, bo jużzaczyna mi sięrobić okres mocno nieregularny, czasem muszę wywoływać :/