Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak karmic 11mczne dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Moj syn skonczyl 11mcy.ale ma tylko 2zabki.czy moze jesc to,co my?do tej pory gotowalam mu osobno,sporadycznie sloiczki,bez soli.od kiedy mleko krowie?czy moge mu podac np kakao?podpowiedzcie.syn pije mm,ale wydaje mi sie,ze tego mleka pije zbyt duzo,na opak jest 3x210ml,a on pije 4-5xpo 180ml.

Gość gość
Też mam synka 11 miesięcznego ma 10 ząbków, mm piję 2 razy po 180 rano i na noc, w dZień je kanapki, zupkę, ziemniaczki z mieskiem, warzywa, owoce praktycznie to co my I wszystko jest Oki

Gość gość
Powinien juz jesc to co wy

Gość gość
A no wlasnie,moj nie pogryzie kotleta,z tym gryzieniem i zuciem mu ciezko szlo od poczatku,potrafi dlawic sie bulka,ale daje w kawalkach ,by sie uczyl.niestety,te 2zabki to malo.

Gość gość
Podam mu np zupe,zje cala miseczke a za godz chodzi i steka,dam mleko to wypije jeszcze ta porcje mleka,jakby zupa sie nie najadl

Gość gość
A ile waży twój synek? ?

Gość gość
Ja dla swojego zdawałam biszkopciki, chrupki kukurydziane między czasie, możesz mu robić kisiel, budyn

Gość gość
rozumiem, że nie pogryzie kotleta. więc może kotleta mu nie dawaj, ale zupę na mięsku tak. moje dziecko ma 13 mcy prawie i już od jakiegoś czasu mamy taki rozkład posiłków - rano mleko 210, póżniej kanapka z pastą jajeczno-warzywną, obiad, podwieczorek - kaszka na 150 ml mm z owocem, kolacja - 240 ml (210 dla niego za mało). w międzyczasie wcina chrupki i owoce. tak więc 2 razy dziennie ma warzywa, co najmniej dwa razy owoce i trzy razy mleko. konsultowałam z pediatrą i orzekł, że to idealnie zbilansowana dieta dla dziecka w tym wieku.

Gość gość
tu autorka.syn wazy 11 kg,ale urodzil sie z waga 4220. dzisiejszy jadlospis.:sniadanie 180ml mm,kilka chrupek kukurydzianych,pol banana do raczki,180ml mm,makaron z brokulem,sok.jeszcze dostanie jablko z gruszka,i kaszke owocowa na kolacje. wczoraj:mm,jajko,ryba z warzywami,biszkopty,mm,banan i winogrona kaszka.jutro dostanie zupe z miesem z kurczaka.czasem daje mu srodek kanapki z maslem z ciemnego chleba z ziarnami.

Gość gość
Da sobie rade. Dalby rade nawet bez zebow. Mieso podawaj mu w formie pulpetow np. Moze jesc to co Wy sle bez soli i cukru. Duzo je mleka, wiec moze przemysl jadlospis. Mleko niech ma przed snem i w nocy a wdzien normalnie sniadania, owoce, warzywa, obiad, podwieczorek. Kakao w tym wieku zapomnij. Nie przy takiej ilosci mleka ktore je. No i pewnie masz na mysli kakao typu nesquick czyli sam cukier i sztuczne witaminy.

Gość gość
Na sniadanie zamiast mleka mogl zjesc juz kanapke albo kasze jaglana albo platki owsiane/ jeczmiennie z owocami. Albo jajecznice. Pomyslow na sniadanie jest mnostwo. Potem zamiast mleka po bananie dalabym jeszcze jakis owoc, jogurt zamiast mleka. Piszac kaszka owocowa to co masz na mysli? Ulepek z bobovity co ma w sobie mleko modyfikowane? Rozwalisz dzieciakowi nerki! Gotuj jaglana, platki owsiane, jeczmienne, gryczane na wodzie z owocami! Jako przekaske muffiny na slodko lub wytrawnie, owoc, warzywo, wafel ryzowy. Obiady ok ;)

Gość gość
ok,dzieki za odpowiedzi.moze zamiast mleka jogurt naturalny z owocem?tyle,ze wydaje mi sie,ze on sie jie najada,bo jak mu zrobie to mleko to rzuca sie na butelke i wypija do dna

Gość gość
i wlasnie o to mi chodzilo,sama czuje,ze tego mleka za duzo.od jutra,kanapki na sniadanie,jajecznica na masle,kisiel.kaszki kupuje z firmy holle.zazwyczaj dodaj*****ana,wczesniej truskawki,bo mialam na ogrodku,maliny.bobovite podalam raptem kilka razy.

Jak to jak karmić dziecko?Tylko swoim mlekiem, jeśli Ci zanikł bądź masz problem z laktacją, ja służę pomocą, przy swoim obfitym biuście mam mleka ogromnie dużo :) mogę się podzielić :)

Ewentualnie Twój mąż ( o ile go masz i Twoje dziecko nie jest bękartem ) może pobudzić laktację, mój mąż tak właśnie robil, tylko dlatego z Nim jestem inaczej nie byłoby mowy o małżeństwie z kimś tak inteligentnym jak ja :classic_cool:

Gość gość
Zdecydowanie za dużo mleka. Mój dziś na śniadanie dostał kaszę z owocami, potem zjadł jogurt, obiad, teraz wcina kanapkę z szynką i pomidorem (kroję mu male kawałki na jeden kęs). Ma 4 zęby, ale obiadów nie daję mu takich jak nasze, tylko zupy-krem z dużą ilością jednak mięska i albo z makaronem, albo ryżem, albo kaszą. Mleko mój dostaje jeszcze z piersi na noc i wczesnym ranem.

Gość gość
Wiec jutro na sniadanie zamiast mleka kanapka,pojutrze jajecznica na parze,w poludnie zamiast mleka,tez dam dodatkowo owoc lub warzywo,moze zrobie nalesniki?z czym takiemu maluchowi mozna podac nalesnik?z musem?

Gość gość
Naleśników nie robiłam, ale myślę, że spokojnie mozesz z musem podać, albo nawet dżemem ;)

Gość gość
Nalesniki spoko mozesz dac. Fajny jest blog alaantkowe blw sa tam zdrowe dania. Nalesniki mozesz podac z twarogiem- ale to juz jak ograniczysz mleko i w te dni gdzie twarog to juz nie jogurt. Mozna tez podac z dzemem z niska zawartoscia cukru albo musem nawet z tym ze sloiczkow dla dzieci. Moze byc wytrawny nalesnik. Polecam tez omlet na sniadanko albo banana rozgniatasz dodajesz jajo i 2-3 lyzki maki. I smazysz placuszki. Sa mega slodkie i pyszne. Ja dodaje cynamon do nich i xzasem domieszam w inny owoc. Holle to dobre kaszki ale robisz je na mleku. Sprobuj moze mu dac te platki owsiane, kasze jaglana czy cos takiego na wodzie

Gość gość
Dziekuje za podpowiedzi,placuszki z bananem beda jutro;)bede w miejsce dwoch posilkow mlecznych od jutra wprowadzac inne pokarmy.mleko tylko na sniadanie,na kolacje kaszka i tyle-mam nadzieje,ze maly nie bedzie protestowal. ja robie jeszcze inne placuszki dla starszego syna:ciasto nalesnikowe,do niego scieram na tarce albo drobniutko kroje jablko i lyzka na patelnie,cos jak racuchy,posypane cukrem pudrem.dla malego beda bez pudru. moja znajoma robi nalesniki tak ,ze zamiast mleka daje wode,ale czy to wartosciowe takie?ja zawsze robie na mleku.

Gość gość
Kaszke holle mozesz robic na wodzie z owocami. Mozesz zwykla manne tak przygotowywac. Ja zawsze synkowi gotuje ja na b,gesto i dodaje starte jablko,albo banana,albo to i to. W sezonie zimowym wyciskalam mu sok z pomaranczy. Latem truskawki,maliny. Teraz jablka,gruszki,banany. Robie tak tez inne kasze-jaglana najczesciej albo ryz zamiasr kaszy. Mozesz dac makaron z kompotem. Placuszki i nalesniki jak najbardziej. Ja swojemu daje z pudrem jak robie z jablkiem. I nie wiem czemu ktos pisze,ze obiady bez sol,sol jest wazna,jako elektrolit. Nie w nadmiarze ale jak nieprzesadzacie z soleniem swoich potraw to moze jesc wszystko. Ja od dawna nie gotuje oddzielnie a synek ma 1,5 roku.

Mój tez późno mial zęby i myslalam,ze jest to problem przy gryzieniu. Karmiony papkami od malego, ale poczytalam co jedza dzieci na blw i zaczelam dawać więcej rzeczy. Spokojnie radzil sobie dziaslami, zeby na prawdę nie są niezbędne :) Gość wyżej wspomnial o blogu alaantkoweblw, sporo fajnych przepisów i inspiracji, sprawdz.

Gość gość
Dzieki.zaraz poszukam tego bloga.

Gość gość
A, do przegryzania możesz dawać nie tylko owoce, ale też warzywa gotowane (brokuł, kalafior, marchewka, fasolka szparagowa, cukinia) albo surowe (pomidor, ogórek, rzodkiewka). W takich większych kawałkach. Mój synek dostaje takie przekąski odkąd zaczął siedzieć, a było to 2 miesiące przed pierwszym ząbkiem, tak więc dzieci sobie radzą z dziąsłami. Fakt, że trzeba się przygotować na... sprzątanie po takim posiłku, ale ładnie dziecko się rozjada w ten sposób. Ja z gryzieniem u małego nie miałam problemów, za to problem był z jego niejedzeniem. Właśnie w ten sposób go rozjadłam, dając mu do ręki różne rodzaje pokarmów i niech sobie radzi. I teraz ładnie już je i właściwie każdą konsystencję. To takie trochę blw było z tym, że jednak starałam się, żeby nie był to jedyny sposób karmienia. Oj nawalczyłam się z dzieckiem swego czasu właśnie o to jedzenie...

Gość gość
A w tym blogu faktycznie fajne inspiracje. Kilka rzeczy na pewno wykorzystam. btw, czy orientuje się ktoś, gdzie można kupić amarantusa?

Gość gość
Ja kupuję w rossmanie. Jest ekspandowany i zwykły

Gość gość
A do naleśników dodaj zwykłe mleko rkowie rozcieńczone wodą. Ja i tak zawsze nawet jak dla nas robiłam to nie na samym mleku tylko na wodzie też. No chyba, że chce Ci się bawić w mleka roślinne. Mi się nie chciało :)

Gość Krysia_Zdzisia
Witam Was serdecznie :) Seks po ciąży? Lepiej, gorzej, czy bez zmian? To pytanie kierujemy do kobiet w okresie od 6 miesięcy do 1,5 roku po porodzie. Jesteśmy studentkami kierunku lekarskiego i prosimy o uzupełnienie poniższej anonimowej ankiety, która pozwoli nam zwiększyć wiedzę na ten temat i lepiej opiekować się przyszłymi pacjentkami. LINK: https://docs.google.com/forms/d/1N_ttSaGXIhIULIc0rsEZxhgu90e9qgyZu1C5K8B8_rU/viewform?formkey=dGhXS0hOOFZSUkNsUzYwVFRPa3BXNnc6MQ Pozdrawiam!

Gość gość
Witam Was serdecznie :) Seks po ciąży? Lepiej, gorzej, czy bez zmian? To pytanie kierujemy do kobiet w okresie od 6 miesięcy do 1,5 roku po porodzie. Jesteśmy studentkami kierunku lekarskiego i prosimy o uzupełnienie poniższej anonimowej ankiety, która pozwoli nam zwiększyć wiedzę na ten temat i lepiej opiekować się przyszłymi pacjentkami. LINK: https://docs.google.com/forms/d/1N_ttSaGXIhIULIc0rsEZxhgu90e9qgyZu1C5K8B8_rU/viewform?formkey=dGhXS0hOOFZSUkNsUzYwVFRPa3BXNnc6MQ Pozdrawiam!

Gość gość
Ja kiedyś na wodzie gazowanej robiłam, ale lepsze na mleku. Zobaczysz, jak nie szkodzą, to można robić. Można też używać innych mlek jak kokosowe, ryżowe czy inne cuda, ale ja nigdy nie próbowałam. Dzięki za info o amarantusie, na to bym nie wpadła, że w rosmanie :)