Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Zespol Obsesyjno Kompulsywny

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Trudno jest o tym mowic w rzeczywistosci, ale cierpie na to od lat. Po studiach wszystko sie jeszcze nasililo. Cale zycie gonitwa za perfekcja byla tak silna, ze w sumie musialam rezygnowac z wielu spraw. Od najblizszych mam srednie zrozumienie i wsparcie w tej kwestii. Postanwowilam nie zakladac wlasnej rodziny, poniewaz nie chce kolejnych osob tym obarczac. Moze ktos z Was zechce sie podzielic doswiadczeniami z ta choroba?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
a jak m臋偶czyzna jest alkoholikiem to mo偶e zak艂ada膰 rodzin臋? a zak艂adaj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moze zakladaja z przypadku, ale to napewno nie rokuje dobrze na przyslosc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
chyba jedyne wyj艣cie to psychoterapia ja kiedy艣 mia艂am nerwic臋 natr臋ctw, obsesyjnie my艂am r臋ce, ale potem mi samo jako艣 min臋艂o... staraj si臋 mo偶e jako艣 kontrolowa膰 swoje zachowania, odwraca膰 my艣li, rozprasza膰, kwestionowa膰 zasadno艣膰 dzia艂a艅 itp. zale偶y jakie masz te kompulsy.... s艂ysza艂am 偶e niekt贸rym pomaga noszenie na nadgarstku gumki recepturki i gdy pojawia si臋 przymus lub niechciana my艣l, strzelenie z niej, b贸l odwraca uwag臋 od tej my艣li i z czasem ten schemat utrwala si臋 a偶 my艣li pojawiaj膮 si臋 coraz rzadziej....nie wiem nie pr贸bowa艂am

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewelina yyy
Hej kochana,ja te偶 to mam. Po leczeniu u psychiatry i d艂ugiej terapii znalaz艂am wszystkie przyczyny. Akurat jad艂am kompulsywnie. Schud艂am 43 kg i nadal pr贸buje walczy膰 z kompulsywnym o badaniem si臋. Si艂y 偶ycz臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 GryzeldaiGryzelda
Choruje od lat,prze偶y艂am ro偶nych psychiatr贸w i psychoterapeutow.Teraz zaczynam nowa terapi臋,bior臋 leki.Bulam w szpitalu.Bylo ze mn膮 bardzo 藕le,bardzo,potem lepiej,gorzej a teraz zn贸w 藕le.Bardzo sie staram i pracuje nad soba.Mam m臋偶a (wysz艂am za m膮偶 jak by艂am jeszcze zdrowa),niestety nie mamy dzieci bo ja nie moge 偶y膰 normalnie.Moje zycie to koszmar,chaos i pozorowanych kontrola,l臋ki,ciag艂e mycie,pranie,czyszczenie ,depresja i leczenie.Nie ogarniam rzeczywisto艣ci.Warto da膰 sobie szanse,terapia behawioralno poznawcza i dobrze do ran臋 leki oraz praca praca i praca nad soba.Wiem co to znaczy,ze nie chce sie tym nikogo obarcza膰 i jak nikt tego nie rozumie,jakie sa z tego powodu nieprzyjemne s艂owa,dni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 GryzeldaiGryzelda
Dobrze dobrane leki...przepraszam za liter贸wki.Dodam,ze wiekszosc czasu sp臋dzam w jednym pokoju,w 艂贸偶ku.Choruje powa偶nie bo ka偶dy ma zaburzenia obsesyjno kompulsyjne tylko w niewielkim nasileniu a chorobowy stan to co innego.

Udost臋pnij ten post