Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość salomejka

niespotykane i niezwykłe imiona z historią

Polecane posty

Gość salomejka

Witam ;) już za niebawem zostanę mamą, ale nie o tym chciałam ;) chciałam poprosić was o pomysły na niespotykane imiona ( dla dziewczynki ). Nie chcę oklepanego imienia jak Ania czy Basia, ale nie mówię też że te imiona są złe bo są piękne, lecz ja poszukuję niespotykanego imienia, bardzo rzadkiego, wyjątkowego.Jest dla mnie również ważne aby imię miało swoją " historię ", czyli patrona ;) Jeżeli macie jakieś pomysły, zachęcam i proszę o propozycje ;) pozdrawiam ciepło:)

Ja mam piękne imię, prawie na wymarciu bo nie słyszę za często u innych - Magdalena :) Moja koleżanka szczyci się imieniem Sylwia. Podoba mi się też imię Helena tak ładnie można zdrabniać - Helenka.

Laura- Najpopularniejszymi zdrobnieniami są Lara, Lauren, Lauretka. Laura imieniny obchodzi 22 stycznia, 17 czerwca, 18 sierpnia i 19 października.Laura jest to imię pochodzenia łacińskiego od słowa laur, co znaczy wawrzyn. Najważniejszą wartością w życiu kobiety noszącej imię Laura, przynajmniej w jego pierwszej części, jest nauka.Laura jest zarazem pełna zapału i flegmatyczna, a jej główną zaletą jest umiejętność rozwiązywania w parę minut każdego problemu. Jest bardzo zaradna, żyje w nadzwyczajnym tempie i nie może usiedzieć w miejscu. Jednocześnie o wiele bardziej ufa swoim przemyśleniom niż intuicji – nie jest impulsywna. Nie lubi przebywać na uboczu ani żyć w cieniu. To niezwykle kontaktowa, wesoła i sympatyczna kobieta. Bywa jednak bardzo krytyczna wobec cudzych słabostek i wad, do wszystkiego podchodzi z dużą rezerwą. Chciałaby natomiast, żeby ludzie ją podziwiali i stawiali za wzór. Posiada bardzo wysokie poczucie własnej wartości. Ma jednak wielkie serce i chętnie wysłucha oraz pocieszy każdego.

Gość salomejka
Dziękuję Ci za propozycję ;) lecz powiem szczerze że te imiona i tak wydają mi się dość popularne :) myślałam o Ricie czy Salomei ale stwierdziłam że to nie to :)

Gość gość
Zenon. Imię króla :P

Gość salomejka
Tak to prawda, niespotykane imiona nie muszą się okazać dla dziecka ( kiedy urośnie ) zbyt ładne, natomiast myślę że nie powinno być aż tak zle ;) no ale mam jeszcze czas na zastanowienie się nad imieniem, więc wszystkie opcje przemyślę ;)

Eunika- rzadko spotykane imię imieniny obchodzi- 1 czerwca Najpopularniejszymi zdrobnieniami są: Eunusia, Euka, Eucia, Nika, Nisia. Eunika- Greckie imię żeńskie, składajace się ze słów eu oznaczającego „dobrze” i níke „zwycięstwo”. W Polsce stało się popularne przez Henryka Sienkiewicza, który nadał je bohaterce "Quo vadis" – Eunice, ukochanej Petroniusza.

Gość gość
Stella- znaczy gwiazda, brzmi elegancko i staromodnie, ma Świętą patronkę

Gość gość
Ale na Salomone można mówić sali to też ładnie