Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czego uczyć niemowlaka?

Polecane posty

Gość gość

Hej, tak mnie naszło czytając temat o nocniku. Moje dziecko ma niecały rok i jak na razie z samodzielności udało mi się tylko nauczyć jedzenia samodzielnie rączkami (nie uczyłam jeszcze łyżeczką), picia z kubka z uszczelką (360st, niekapek, ze zwykłego wylewa), przy rozbieraniu pomaga, czyli jak mówię "rączka do góry" albo "rączka na dół" to już wie co ma robić. Co potrafią wasze pociechy w tym wieku i czego je uczycie?

Gość gość
Moja ma 9 ,5 miesiaca. Nie pije sama, ani nie je, ale w zabawach w stylu kosi kosi łapci, sroczka kaszke warzyla uczestniczy czynnie. Poza tym robi papa, pokazac jaka duza bedzie i uczymy sie teraz dawac czesc. Nigdy nie porownuje czy to malo czy duzo, bo jak wiadomo kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie. Ja jakos na wyczucie to bilre, jak widze ze cos jej sie podoba to to wykorzystuje i probuje czegos nauczyc. Jak zobacze ze sama chwyta za lyzeczke wtedy zaczniemy nauke jedzenia. Moze u ciebie jakies odglosy zwierzat moznaby wprowadzic? Strzelam tak, nie wiem co twoje dzieciatko lubi

Gość gość
Nie patrz na to co potrafią inne dzieciaki tylko swojemu dokładaj coraz to nowsze umiejętności. Skoro sprawnie je rączkami- dodaj widelec, łyżkę. Pije z kubka z uszczelką- daj mu wolnoprzepływowy albo nawet normalny.

Gość gość
Ale ja nie pytam o umiejętności, co dziecko umie. Pytam o naukę samodzielności, czyli czynności takie jak jedzenie, picie, załatwianie się itp. No i dziecko w wieku 6 mcy nie jest przecież gotowe do załatwiania się na kibelek, a mamy już uczą, przyzwyczajają. Więc pytam co jeszcze można uczyć.