Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćnieudolny

jak planujecie ozdobić groby?

Polecane posty

Gość gośćnieudolny

Chciałabym coś wyjątkowego przygotować dla Cioci. Nic mi do głowy nie przychodzi. Nie mam takiego zmysłu, żeby zrobić to z klasą.

Gość gość
rozłóż soje nagie ciało rano 1 listopada i poleż tak do wieczora

Gość gość
Można walnąć kształtną, soczystą, apetyczną kupę i przybrać gałązką świerkową. Będzie nowocześnie, pięknie i ze smakiem.

Gość gość
My calą rodziną zostawiamy odchody na każdym grobie. Akcję rozpoczynamy w połowi października i tak codziennie obskakujemy inny grób. Do 1 listopada wszystkie groby są przystrojone.

Gość gość
Żenada. Idzie się 1 listopada lub koło tego, zapala znicza na znak pamięci i tyle. Grób to nie targowisko próżności, żeby go ozdabaić. Zachowajcie umiar przynajmniej w obliczu śmierci i zrezygnujcie z tego postaw sie...

Gość gość
dlaczego ludzie dbaja o groby tylko na 1 listopada, a w ciagu roky nagrobki sa brudne, zasmiecone, znicze sie nie pala

Gość gość
Otóż dlatego, że na grób idzie się z potrzeby serca a nie ze strachu przed oceną innych. Jeśli potrzeba serca nie istnieje, to wówczas grób nie wygląda na świeżo zadbany. Tyle w tym temacie...

Gość gość
ładnie powiedziane... u mnie póki co dopiero na kolejne święta listopadowe będę myśleć o przystrojeniu grobu, póki co jeszcze nie ma pomnika :( ale obecnie rozważamy różne opcje przy pomocy http://www.granitlux.pl , tak aby było zachowane to w odpowiednim tonie.

Gość gość
Dla mnie takie zdobienie jest naciaganiem ludzi. Bylam za granicą i tam jest tylko mały bukiecik oraz światełko takie jak swieczka na prąd. Placi sie abonament i na rok wychodzi na nasze ok 70 zł. Fajny pomysł bo zmarły zawsze ma palące światło bez ogromnych kosztów a mały bukiecik kosztuje grosze. Czyli wiara ta sama a mozna tanio. Dotyczy to również kolendy tam nie chodzą po domach i pieniędzy nie zbierają. Księża maja pensje. U nas wciska się ludziom kit ze jak nie zapłacą to nie będą w niebie. Mohery wierzą ja juz dawno odsunelam się od księży. Jak nie mam na chleb to musze pracowac jak nie w Pl to za granicą i choćby m przeszla po domach to nie dostane tyle co ksiądz. A czym on się od nas różni?