Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Guz pod uchem przy żuchwie

Polecane posty

Gość gość

Dwa dni temu zaczęło mnie boleć w tym miejscu a dziś mam duże opuchnięcie . Czy ktoś wie co to może być ?

Gość gość
Ale ktoś się wysilił :) Jestem chłopakiem

Gość gość
jak dla mnie stan zapalny slinianki przyusznej, nowotwór odpada bo nie robi się z dnia na dzień i nie objawia się stanem zapalnym ;-) więc bez paniki, ostatecznie zablokowanie przewodów wyprowadzających ślinę kamieniem i dlatego doszło do zapalenia i obrzęku. Do rodzinnego, a potem do otolaryngologa i tyle. Będzie ok.

Gość gość
aha staraj się to załatwić szybko, nie czekaj tygodniami, bo to nie jest stan zagrożenia życia więc czekają cię kolejki u lekarza, rentgena ci zrobią, USG slinianki, może nasciemniaj że bardzo cię boli, że nie możesz otwierać ust i żuć pokarmów z bólu, żeby ci termin wcześniejszy dali!

Gość gość
A czy mogło by się obejść bez lekarza ? Mam trochę skomplikowaną sytuacje i jeśli nie jest nic poważnego to mógłbym to sam jakoś wyleczyć.. I jeszcze mam pytanie czy to mogą być węzły chłonne ? Dzień wcześniej malowałem pewnym chemicznym preparatem i może to są jednak skutki tego...

Gość gość
Po chemicznym preparacie to to chyba jednak nie jest, to wykluczam, związki chemiczne nie dają tego typu powikłań - raczej działają uszkadzająco na mózg, wątrobę, nerki. Jeśli to jest po jednej stronie, jest obrzęk, zaczerwienienie, bolesność uciskowa to bym strzelała w tą śliniankę i wtedy to trzeba leczyć u lekarza, samo nie przejdzie, a jak się będzie za długo czekać to niestety tylko się będzie nasilać, a jak jest kamień to nawet przewód może pęknąć i wtedy czeka cię operacja najprawdziwsza na świecie. Węzły chłonne sa niewielkich rozmiarów, raczej jakby były powiększone to by szło wyczuć takie zgrubienia bolesne, a nie jeden rozlany obrzęk. Może masz jakąś infekcję wirusową, albo zaraziłeś się świnką od dzieci - choć to mało prawdopodobne! Ale nie wiem czy dobrze mówię, bo nie opisałeś tego dobrze, a ja tego nie widzę i nie dotykam. Na dodatek nie jestem lekarzem, mam związek z tą dziedziną bo pracuję w szpitalu, ale musiałabym zobaczyć tą zmianę. Najlepiej pokaż to prawdziwemu lekarzowi, do rodzinnego nie będzie kolejki!!!!