Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

niedobor żelaza

Polecane posty

Gość gość

Mamy moze pomozecie. Corka ma 18 miesiecy.byla teraz w szpitalu i przy okazji wyszledl jej niedobor żelaza. Nie ma anemii jeszcze. Na wypisie ordynator zalecila podawac ferrum. Bylam jeszcze z wynikami u naszego pediatry i powiedzial,zeby przez miesiac spribowac podawac pokarm z zelazem i kupic cos co jej uzupelni choc yroche to zelazo. Ale konkretnej nazwy nie podal. Jezeli przez ten czas zelazo podskoczy nie bedziemy podawac ferrum. Cos mi kolezanka wzpominala ,ze są jakies syropy z buraka. Moze wy wiecie o jakis dobrych specyfikach. Ordynator powiedziala ze raczej z samego jedzenia nie nadrobimy. Do tego mala to syraszny niejadek. :(

Gość gość
Ja podawałam córce ok z buraka w połączeniu z ferrum.Sok wyciskałam sama podawałam 2x dziennie po 1 łyżeczce.Po miesiącu wynuki poprawiły się .Przed leczeniem poziom żelaza wynosił 1,4 po leczeniu 7;-)

Gość gość
Ja podawalam takie zelazo w saszetkach. Dodawalam je do picia. Ale nie pamietam nazwy.

pewnie Actiferol moja córka miała mega niedobór żelaza i anemię brak apetytu to właśnie jeden z objawów niedoboru przede wszystkim wzbogać dietę: szpinak, brokuły, burak, wołowina itp. (jak mnie denerwuje to polskie leczenie, najlepiej kupić suplementy w aptece i potem wychodzimy we wszystkich rankingach europejskich jako naród lekomanów, na zachodzie zaczyna sie od diety, tym naprawde można wiele zdziałać, ale nas tego nie uczą ) dodatkowo w aptekach są kilogramy syropów multi z dodatkiem żelaza - jeśli chcesz to po prostu idź do farmaceuty i popytaj pozdrawiam!

Gość gość
Tu autorka,mala zasnela wiec mam chwile. Dziewczyny ja wiem,ze nozna dac ferrum(To mi przepisala ordynator w szpitalu) ale po konsultacji z naszym pediatra chce jeszcze jakis czas wstrzymac sie z podawaniem żelaza. Boje sie o zeby. Niedobor nie jest na razie az taki wielki. Dlatego pytam czy nie wiecie jaki dobry specyfik z zelazem mozna podac. Kokoszka gdyby to bylo takie proste uwierz,ze nie siegalabym od razu po apyeczny specyfik. Ale dwoch lekarzy stwierdzilo, że samym jedzeniem nie nadgonimy. Tak sie sklada, ze mieszkalam 8 lat w norwegii i tez nie jestem za podawaniem lekow ot tak sobie. Oczywiscie przez ten miesiac do nast.morfologii bedziemy probowac z jedzeniem ale chcialabym sie czyms wspomoc.

Podawaj wątróbkę drobiową, raz w tygodniu, nie więcej bo za dużo nie można. Zawiera dużo żelaza, jajko (żółtko) również dużo żelaza ma.

Gość gość
Z watrobka bylo juz kilka podejsc jeszcze przed tym jak wyszlo, ze ma niedobor zelaza. Niestety nie smakowala malej. Ostatnio zmielilam i dodalam do zupku tez plula.

Gość gość
jak ktos napisal wyrzej: burak, sok z buraka. nie jadam mięsa a oddaję honorowo krew, nie mam niedoborów zelaza bo pije sok z burak (swiezo wycisniety), albo jem podsmazane buraczki

Spróbuj zrobić wątróbkę z żurawiną, żurawina wypuści soki i nada wątróbce słodszy smak i może wtedy posmakuje :)

Moja córka ponad pół roku przyjmowała actiferol (w saszetkach) on wchłania sie w jelitach, też bałam sie o zęby małej, ale moja pediatra powiedziała mi, że włąśnie żelazo w tej postaci najmniej szkodzi ząbkom.