Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak postępu w nauce języka

Polecane posty

Gość gość

Witam! Mam taki problem iż nie widzę widocznej poprawy w nauce języka mimo sporych chęci. Sytuacja wygląda tak, że mogę znać wszystkie słowa a mimo to nie rozumiem o co w tym zdaniu chodzi. Jak to jest, że małe dziecko np. 5 letnie potrafi się już super porozumiewać w ojczystym języku a niektórzy po latach nauki nie widzą widocznego postępu ?

Gość gość
Musisz myslec w tym jezyku, uczyc sie struktur, a anie oderwanych slowek i cwiczyc wszystkie umiejetnosci. Wkuwanie slowek samo nic nie da. Dziecko sie jezyka nie uczy, tylko go nabywa.

Gość gość
5 letnie dzieci mają większą plastyczność. Nie porównuj się do nich. Co do słówek - to tak jakbyś miała masę przypadkowych puzzli i brakowałoby Ci elementów, żeby je razem złożyć. Musisz rozumieć kontekst zdania, znać zasady języka. Wtedy nawet jak nie będziesz znała jakiegoś słówka domyślisz się znaczenia z kontekstu - w drugą stronę to nie działa.

Gość gość
Dzięki za porady i proszę o kolejne.......

Gość gość
A ile lat się uczysz?

Przede wszystkim nie należy patrzeć na książkę ale i ją otworzyć. Zrób to! A się czegoś nauczysz w końcu!

Gość gość
języka uczą się tylko małe dzieci. jeśli do pewnego wieku nie przebywa się z ludzmi posługującymi się mową już nigdy potem człowiek nie nauczy się mówić. Dlatego dzieci uczą się szybko języków, bo w tym wieku jest to naturalna umiejętnośc. Potem liczą się zdolnosci językowe, które są różne u różnych ludzi

Gość gość
Trzaba się nauczyć gramatyki , i na jej podstawie tworzyc zdania.. Choćbyś znał milion słow, nie znając gramatyki nic nie poradzisz.. U mnie w pracy napisali na popsutej windzie "we are sorry, lift out of order" nosz kurna :D:D geniusze , po studiach:D:D

Gość gość
U mnie to wygląda tak...... Uczę się języka gramatyki wydaje mi się że mam bogate słownictwo itd. Otwieram pierwsza lepszą książkę w danym języku i nic zero.... (chodzi o normalną książkę jaka kupuje się w księgarni za granica bez konkretnego profilu typu a1 a2 itd ). Kolejny krok puszczam TV i co i dalej nic nie rozumiem. Efekt jest taki że teraz się nie uczę tylko szukam sposobu jak nauczyć się takiego języka jakim posługują się w TV i książkach. Niby ten sam język a jednak różnice w budowie zdań są ogromne.

Gość gość
a jak długo sie juz uczysz tego języka ? bo mi sie wydaje,ze masz po prostu za wysokie mniemanie o swoich możliwościach :D

Gość gość
Ja uczę się nie co ponad rok.

Gość gość
Na youtube jest dużo kanałów o nauce jezyka , wpisz po prostu np english learnign Te filmiki są naprawde świetne i pomocne

Gość parcello
Przede wszystkim jaki to jezyk? Bo jesli chinski to wszystko w normie a jesli ang czy niem to raczej stosujesz zle metody nauki. Ile juz sie go uczysz i na jakim mniej wiecej jestes poziomie?

Gość gość
A jak wygladala Twoja dotychczasowa nauka? Jakie kursy, ksiazki i na czym bazowalas...

Gość gość
Np. samo słuchanie tv w danym jezyku jak zna sie malo slowek tez nic nie da

Gość gość
Dobrze jakby pisały również osoby które znają więcej języków. Czy uczycie się słówek ze słownika czy też sprawdzacie najpierw jak wymienia dane słówko lektor ?

Gość gość
Czekam na porady..........

Gość gość
A co sądzicie o nauce całych zdań na pamięć ?

Gość gość
ucze sie jezyka podworkowego,dzieki za rady

Gość gość
Może słuchanie tv?

Gość gość
Ogladanie tv dopoki nie umiesz poprowadzic prostej konwersacji w obcym jezyku nic nie da. Wkuwanie slowek ze slownika? Serio? Spojrz jak sa skonstruowane ksiazki do nauki jezykow europejskich (zakladam, ze uczysz sie angielskiego, niemieckiego etc.), zaczyna sie od prostych zwrotow uzywanych codziennie (dzien dobry itp.), odmiany "byc", pozniej dochodza slowka ale poukladane tematycznie - czesci ciala, zwierzeta, jedzenie, dni tygodnia, popularne czynnosci. Dochodzi gramatyka, najprostsze czasy i wtedy mozna skonstruowac zdanie typu "mam w domu psa i kota", "chodze na basen w soboty" czy "nie lubie poniedzialkow". Pozniej zazwyczaj masz czytanki czyli teksty, w ktorych pojawia sie nowe slownictwo przeplatane rozdzialami o gramatyce.