Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co zdrowego gotujecie swoim dzieciom ?

Polecane posty

Pewnie, że zdrowy. Też tak gotuję barszcz - a raczej zupę krem buraczkową ;) moje dziecko na szczęście uwielbia buraki pod każdą postacią. Zresztą ma to po mamie.

Tak oczywiście, że domowe naleśniki i gołąbki są takie zdrowe jak hamburger. Gołąbki: kapusta, pomidory do sosu, mięso mielone, ryż. Gołąbki robię duszone, może ktoś smaży, ja nie. Naleśniki: mąka, mleko, jajo, dżem owocowy własny wyrób. Smażone na świeżym oleju. Każdy organizm potrzebuje tłuszczu, adek to witaminy rozp w tłuszczach. Niektorzy mają wyprane mózgi i myślą, że zdrowe są tylko kiełki i biały ser. Zerowa wiedza o żywieniu.

Gość gość
Nareszcie mądrzejsze kobiety zabrały głos. Idiotkom dziękujemy , trujcie sie chemia i plastikiem.

Gość gościo
Dziwne pytanie - wszystko co jemy jest zdrowe, przecież nie dawałabym rodzinie niezdrowego jedzenia, logiczne...

Gość gość
Goscio, oj.nie dla kazdego to logiczne. Niektorzy uwazaja, ze niezdrowe jedzenie ( chipsy,sklepowe slodycze, slodzone kupne napoje), to cos, bez czego niemozliwe jest normalne zycie.

Gość gość jjnb
Jeju strasznie dziwi mnie porównywanie gołąbkow i nalesnikow do frytek :o ja golobki robię np z mielonej łopatki - kupuje i miele - tak, tylko nie gotowe mielone, do tego swojskie jajko, kasza gryczana - daje zamiast ryżu, łyżka bułki tartej, mieszam, zawijam w kapustę i uważam ze wychodzi super zdrowy golabek :D do tego sos ze świeżych pomidorów z odrobina koncentratu hmm! A naleśniki podane z białym serem lub domowym dżemem popite inka lub prawdziwym kakao - nie rozpuszczalnym uważam za zdrowy podwieczorek! Niemal każda rzecz mozna ugotować mniej lub bardziej zdrowo, ja nie używam przypraw typu vegeta itp tylko te "zwykle" sól, pieprz, czosnek , papryka... Nie kupuje gotowych sosów i innych półproduktów. Jemy duzo warzyw i owoców, nie pijemy syfiastych napoji.

Gość ladyofthewolves
Rowniez gotuje zupy,geste z duza iloscia warzyw,bez zasmazek z dodatkiem maki. Moje dziecko uwielbia warzywa, wiec porcja jego zupy to praktycznie same warzywa. Robie mu tez rozne kasze z owocami. Barszcz-zupe burakowa tez gotuje,nigdy nie lubilam z burakow zakwaszanych czy tez kwaszonych. Na koniec tylko dodaje albo soku z cytryny albo octu jablkowego. A i burakowa uwielbiam z dodatkiem oliwy z oliwek :) miesa robie pieczone,duszone albo gotowane, rzadko smaze. Kurczakow unikam ze wzgledu na hormony,ale zdarza sie ze raz na jakis czas zjemy. Ryby robie na parze lub pieczone. Ale nie popadam w paranoje, wczoraj do obiadu na szybko zrobilam frytki:P Wedlin nie kupuje,ktos sie smieje,ze nie bedzie czytac etykiet pol godziny w kolejce. Ja ja musze kupic jakas wedline w sklepie to przejze etykiety i czesto zdarza sie, ze zrezygnuje w ogole. Nie potrafie sie przelamac do tego plastiku(bo tak smakuja). Kanapki jadamy bardzo rzadko wiec czasami od swieta uda sie znalezc cos dobrego. Zazwyczaj kupujemy wieksza ilosc z malej sprawdzonej wedzarni,mroze w kawalkach i wyjmuje jak najdzie nas ochota. Ale przynajmniej wiem, ze jemy mieso a nie wode z soja o kolorze miesa. W domowych golabkach czy nalesnikach nie widze nic zlego.

Gość gość
Tak wmawiajcie sobie ze nalesniki i kluchy to samo zdrowie,dzieci je uwielbiaja jak od malego je tuczycie maka,moje dziecko uwielbia soczewice,ryby,brokuly,kielki a to dlatego ze od poczatku jest tym karmione a nie macznymi zapychaczami

Gość ladyofthewolves
Ale moje tez uwielbia warzywa,owoce,moglby sie tym zywic,tylko i wylacznie. A golabek to nie warzywo z miesem? Ja nie robie bo nie lubie ich skladac,ale nie raz robilam takie na szybko:starta kapusta,mieso z indyka,ryz, lepilam kotlety,zalewalam sosem pomidorowym i zapiekalam. I co w tym zlego? Maka/pieczywo/kasze to tez wazny skladnik diety.

Gość gość
Czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem?!pisalam o macznych produktach nie golabkach i kaszy

nigdzie nie napisalam, ze nalesniki i frytki to to samo. napisalam tylko, ze w temacie o zdrowym odzywianiu podajecie normalne potrawy, w tym smazone. dziwne to trocge: ja robie nalesniki z maki bio pelnoziarnistej, jaj i mleka bio i i tak uwazam, ze jakies mega zdrowe nie sa - w koncu smazone. ot zwykly obiad.

Gość gość
Na kafe matki karmia dzieci tylko mielonymi,kluchami,nalesnikami i pierogami a i kurczak jeszcze i w kolko to samo caly miesiac,i to jest bardzo zdrowe bo przeciez same to gotuja

Gość gość
10.09 Teraz je, a za 5 minut może mu się odwidzieć. Sama mam trójkę dzieci, wszystkie od początku karmione tak samo, też kiedyś jadły dosłownie wszystko, a potem zaczęło się grymaszenie. Jeden nadal uwielbia kaszę po każdą postacią i makaron ryżowy, dwóch pozostałych kijem tego nie ruszy, tylko ziemniaczki i ziemniaczki. Jeden je wyłącznie brokuły i cukinię, drugi pieczarki i marchew, trzeci w ogóle nie uznaje zadnych warzyw, poza pomidorami i czerwoną fasolą. Mogę tak wymieniać w nieskończoność. Cholery ciężkiej dostaję, kiedy słyszę, że jakbym od małego wszystko im dawała, to by wszystko jedli. A w mące nie ma niczego złego. Ludzie, którzy wykluczają ze swojej diety całe grupy pokarmowe, nie mają pojęcia o zdrowym odżywianiu. Są mąki z pełnego przemiału, ryżowe, orkiszowe, gryczane - do wyboru, do koloru. Nikt Ci nie każe jeść białej mąki.

Gość gość
Ja dziś zrobiłam zupę kapuśniak z ziemniakami i marchewka, na żeberku. Na drugie klopsiki z mielone cielęciny z sosem pomidorowym, ziemniaczki z koperkiem i mizeria. Nie wiem czy to zdrowo. Ale wszyscy zjadają ze smakiem i są szczupli

Gość gość
ja uważam ze bardzo smaczny, zdrowy domowy obiadek :)

Gość gość
ja nie widzę nic złego w daniach mącznych, pod warunkiem ze są robione w domu. Moje dzieci uwielbiają naleśniki, pierogi pod każdą postacią, leniwe na masełku :) i nie ma tygodnia żebym coś z tego nie zrobiła. A ty jak chcesz i twoje dzieci się na to godzą to karm sobie je soczewica, kiełkami i brokułami :) tylko znając takie jak ty to taki obiad jest raz w tygodniu a reszta to sklepowe wędliny a w niedzielę McDonald.

Gość gość
Ja dziś zrobiłam zupę kapuśniak z ziemniakami i marchewka, na żeberku. Na drugie klopsiki z mielone cielęciny z sosem pomidorowym, ziemniaczki z koperkiem i mizeria. x aż mi ślinka pociekła :)

Gość gość
u mnie dziś ziemniaki pieczone w piekarniku z kurczakiem, sos czosnkowy i surówka z pomidorów z cebulką. I wczorajsza zupa grochowa.

Gość gość
Do wszystkich zwolenników kulinarnych wynalazków. Moja kuzynka ma 7 letnia córkę, która waży tyle co mój 3 latek i nosi ubrania w tym samym rozmiarze 104/110. U nich w domu nie jada się ziemniaków, nigdy nie ma u nich chleba. Jedzą na niedzielny obiad mule i szczaw z octem balsamivNym. Na deser ser pleśniowy maczany w go4zkiej czekoladzie roztopionej. Na kolacje Kasze gryczana z brukselka na zimno i lyzka zsiadlego mleka. Mój mąż nie chce do nich jeździć bez obiadu ;) zjedzone go wcześniej. Ich córeczka jest strasznym niejadkiem ma anemię jest drobna i słaba wiecznie nie w nastroju. Ostatnio Kasia musiała u nas pomieszkac tydzień bo kuzyn ce rodziło się drugie dziecko. Jakbyscie widzieli jak to dziecko zżera !!! tony sałatki warzywne z majonezem. Jak pochłania ziemniaki z masłem kefirem i jajkiem sddzonym. Potrafi zjeść 3 kanapki na kolacje. Przytyła 1,5 kg u mnie. Teraz pytanie czy ona nie je bo jest niejadkiem czy nie je bo w domu jest niesmaczne.

Gość gość
Ja sie trzymam jednej zasady,nigdy nie mam tego samego obiadu w miesiacu,dzieci potrzebuja przede wszystkim roznorosnosci,a nie non stop to samo,nie wyobrazam sobie co tydzien kluchy dzieciom podawac

Gość gość
ja dziś robię zupę koperkową z ryżem, na drugie kotleciki w sezamie, marchewka z groszkiem oraz ziemniaki.

Gość gość
Mi tez smakowala kuchnia tesciowej na poczatku bo cos innego niz u mamy,teraz nie moge na nia patrzec,jest strasznie tlusta,maczna i sztuczna

Gość gość
Ja sie trzymam jednej zasady,nigdy nie mam tego samego obiadu w miesiacu,dzieci potrzebuja przede wszystkim roznorosnosci,a nie non stop to samo,nie wyobrazam sobie co tydzien kluchy dzieciom podawac x to nie podawaj :) ja robię regularnie raz w tyg pierogi, raz ruskie, raz z mięsem, w sezonie z owocami, knedle ze śliwką. Robię bo moje dzieci uwielbiają i my też.